VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)torsdag 25. mars 2010

Tjustarter våren inne, eller egentlig sommeren...Jeg elsker syriner, rosa, hvite, Burguner, blå, alle sorter. Lukten av syrin en sommerkveld er aldeles nydelig. Jeg har to gamle syriner i hagen; en lilla, og en hvit.

Buketter av syriner er jo helt bedårende. Jeg kan simpelthen ikke vente. Og hvorfor skulle jeg det da??? Jeg var i blomsterforretningen i går, der hadde de et nydelig lys lilla syrintre, Syringa Vulagris "sensation". Sukk, smelt og smelt... All motstandskraft var som forduftet... Treet ropte; "kjøp meg, kjøpe meg" Det var ikke til å motstå... Det er jo godt det ikke er andre og sterkere ting jeg er besatt av... Så sånn har det seg at det står et syrintre i stuen min, og lukter og lukter nyyydelig. Jeg tenkte det ville være flott i drivhuset (bare bobleplasten tas ned...), men det er nok enda for kaldt på natten der, og blomstringen er kommet for langt... Så den får være inne en stund.


Blomstene er lilla, med en liten hvit kant på. Fargen har nok bleknet litt siden den har stått inne, men det gjør ingenting. Nå skal den bo innehos meg til varmen kommer ute, og så skal den få en stooor potte, og så skal den få kose seg gjennom sommeren, og da har jeg jo mine to syrintrær ute, så jeg har bare forlenget sesongen litt i år...


Syrintre er en av de eldste prydbukser/trær, og selvskreven i "oldemors hage". Den er lettstelt. Trives i sol til halvskygge, foretrekker kraftig kalkholdig jord, o g tåler også tørkeperioder godt. De vokser raskt. Noen sorter er gode til potter, og slik kan man nyte denne busken om man bare har en terasse også.

Beskjæring kan foregå når som helst, men husk på at de blomstrer på fjorårets greiner. Så om du ikke vil miste blomstringen så vent med å beskjære til den er avblomstret.

Skal man ha den i vase, bør man skjære et langt diagonalt snitt, evt knuse stilkene, fjerne blader og sette greinene i varmt vann. Behandlingen kan gjentas etter et par-tre dager.

Syriner i potte kan plantes hele året, så lenge det ikke er tele i jorden. Grav et raust plantehull, dobbelt så stort som potten, og fyl med vann. Bland inn litt kompost i plantehullet og fyll med jord. Busken skal stå i samme høyde som den gjorde i potten. Husk å vanne.


Ulike typer syriner er:
Parksyrin (Syringa x chinensis) : Stor busk, som kan bli inntil 3 meter høy. Velduftende blomsterklaser. Fin å bruke alene, men går også bra som hekk.

Ungarsk syrin (Syringa josikaea): Blomstrer litt senere en vanlig duftsyrin. Så balnder man de to forlenger man blomstringen. Passer fint som hekk da den har rett greinverk. Men også alene. Kan bli 4 meter høy. Den har svakt duftende blomster i flere lilla nyanser.

Småbladet syrin (Syringa microphylla): Elegant og grasiøs busk med små blader og duftende rosa blomster. Er du heldig kan den blomstre to ganger i løpet av sommeren.

Dvergsyrin (Syringa meyeri): En syrin for små hager. Blir rundt 1 - 1, 5 meter høy, med ganske små blader. Blomsene henger som elegante fjær, er lys lilla og dufter godt. Denne sorten er vanlig å se som et lite stamtre. Passer godt som oppstammet tre.

Sommersyrin (Syringa reticulata): Denne er blandt de mer høyvokste og kan bli 7 meter høy. Ypperlig til syrinlysthus eller som solitær i større hager. Blomstrer med kremhvite vaniljeduftende blomster i mai til juni.

Nikkesyrin (Syringa komarowii ssp reflexa) Denne vokser fort og er veldig lettstelt. Kan bli opptil 4 meter og har store balder og mildt duftende, hengende blomsterklaser i nyanser fra rosa, rosarødt og hvitt.

Duftsyrin (Syringa vulgaris): Denne ha rgitt opphav til flere kultivarer. Høyden varierer og kan bli mellom 3-6 meter. Denne fungerer bra i alle sammenhenger. Men dog ikk eså godt i oppstammet sammenheng siden den får mange rotskudd... Hmmm dette får vi nå se på, for jeg vil ha min oppstammet:)

Prestonsyrin (Syringa x presoniae): Passer fint på et vindutsatt sted. Stødig buks med et kraftig bladverk. Kan bli opptil 4 meter høy. Opprette blomsterklaser i varierende rosatoner. Denne har god herdighet og sorter av denne typen kan fungerer som levegger også i kaldere strøk.


Boktips: Vil man lese mer kan denne anbefales "Lilacs. A gardener's encyclopedia" av John L. Fiala. Den kan kjøpes HER
Takk for at du tittet innom. Klem fra

10 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Hvor er du altså bare fantastisk Linda....

......og hvor forståeligt at du lod dig friste, for den syren er da bare helt og aldeles pragtfuld.

Glæder mig til at mine springer ud ude i haven....jeg har to store gamle syrener.....de stod i haven da vi købte huset og der får de lov at stå :0)

Rigtig god week-end i syrenens skygge :0)

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Jaaa, den är helt underbar "sensation". Jag har också kikat på den i flera år, men faktiskt inte köpt den för att det aldrig har funnits bra plantor till salu. De har alltid varit så spretiga och små. Du har verligen fått tag på ett superfint exemplar! Så roligt!
Ha en go weekend, linda!

Ninni sa...

Den hadde jeg aldri klart å stå i mot jeg heller :) For en vidunderlig duft det må være i stuen hos deg nå! Syriner er mer enn de fleste tror, det finnes så mange nye vakre sorter. Som disse oppstammete som egner seg til krukker. Og de kan stå ute om vinteren, det er et viktig poeng for oss drivhusløse :) Flott skrevet, Linda. God helg!

Lavendel sa...

Også jeg havde købt den...lige nu! Jeg har forrige år plantet en ny - Beauty of Moscow- den er så smuk!

Marit sa...

Den var bare vakker, skjønner at den fikk være med hjem!

Fint innlegg igjen, har virkelig fått dreisen på dette du! Ønsker meg en "beauty of Moscow" som "Lavendel" skriver om over, har hørt at den er så vakker og.

God helg da, klem

Jonna sa...

Kjenner jeg blir helt myk om hjertet når jeg blir minnet på syrinsesongen... :)
Syriner er en nødvendig ting i enhver hage (eller stue)
Tror ikke jeg hadde klart å styre meg, jeg heller- flott lite tre!

Linda sa...

Takker for hyggelige kommentarer, alltid hyggelig det:) Jeg nyter lukten, samboer sendte lange blikk mot treet, men aksepterte i det stille at nå er sesongen i gang igjen...he, he:)

Tonerose sa...

ojojoj, heldige deg!! Skulle virkelig ønske de hadde slike i nærheten av meg, da hadde det nok ikke tatt lang tid før ett var i hus nei! :o)

NYDELIG, og de dufter jo helt HIMMELSK!! Syrin står på ønskelisten for hagen i år, jeg har så utrolig lyst på et lite tre.. Aller helst en liten en, for hagen min er ikke altfor stor.. Evt binde den til en slags hekk, hm... Har iallefall uansett veldig lyst på!

hehe, jepp - det er bare å innse at nå er haging i gang for fullt! :o)

...støpingen med sement er kjempegøy, å lage hjerter er kjempeenkelt. Det fikser du lett!

Riktig god påske Linda!

Anita sa...

Oj, jeg kan kjenne den gode lukten helt hit i min stue... Det er en fantastisk vår forsmak.
Jeg kjøpte i forrige uke avskårne grener av hvite syriner. Og jeg nødt blomstene og duften fullt ut. De stod faktisk over helgen. Jeg stelte og dullet med dem, og de var verd vær en krone...
God helg Linda, og nyt våren i stuen!
Klem Anita

Tonerose sa...

Hei igjen!

Jepp, det fungerer veldig bra å støpe med sement i hjerte-isbitformene ifra ikea! Men jeg pleier bruke formfett (noe jeg aldri har til baking, men når det er prosjekter på gang er det plutselig helt greit å kjøpe det.. hihi) Så sprayer jeg dette i forma først, for da er jeg sikker på at det slipper lett. Jeg har prøvd ut litt til heller etc, og da opplevde jeg så ofte at det satt så fast - og begynte da med olje i først. Men det er jo SÅ mye enklere å spraye på. Så lar jeg det overflødige renne av først. Meget mulig det går greit uten også, men det har jeg ikke prøvd med hjertene. På denne måten er det iallefall supergreit! Jeg tenkte på å lage et eget innlegg om støping, detta blei litt "på-sparket-forklart". Du klarer hjertestøping lett! :o)

Ja, jeg bruker nå Windows Live Writer til skrive blogginnleggene i - og det er jo en helt annen verden enn inne på blogspot! MYE enklere og raskere. Spesielt å laste opp bilder, ha flere i bredden - ulik str etc. Men jeg skjønner grådig godt tankegangen din med å laste ned, jeg pleide å være veeeldig sånn selv. :o) Men så har jeg en mann som har en litt annen innstilling, og nå laster jeg ned ting på egenhånd! (men spør alltid han først fremdeles.. hihi.) ikke godt å vite hva som er trygt! Vanligvis får jeg til svar at han veit vel ikke noe bedre enn meg, men. Når det gjelder windows live writer er jo det såpass kjent (det er windows) - og dermed ikke SÅ skummelt. :o) Du kan feks laste den ned her http://download.live.com/writer - da trykker du på "last ned". Antagelig kan du der også velge hvilke av programmene du ønsker - (bla messenger etc) men det er da Writer du iallefall vil ha. Den er kjempegrei å bruke -fungerer litt som Word, men bare enda enklere! Det er såklart gratis sånn som blogspot også er.

phui, dette blei langt. Lykke til, og bare spør om det er noe! :o) uansett hva det skulle være!

God helg!

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails