VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)onsdag 24. mars 2010

Deilige Lavendel


I drivhuset mitt lukter det nå aldeles nydelig. Jeg har satt stiklinger av Lavendel lavendula augustfolia, (augustfolia betyr smalbladet) og bare et lite strøk fyller hele drivhuset med den deiligste duft.

Min venninne og jeg gikk tur i dag. Noe vi har gjort ca to ganger i uken helt siden i høst. Det er utrolig deilig, og man legger ekstra godt merke til endringene i årstidene . I dag var første tur på helt bar asfalt, deilig. Takker for deilige turer og god prat, Marit. Hun er også glad i hage og hagearbeid, og hos henne hadde Lavendelen tittet frem fra snøen, og jeg fikk lov til å stjele noen kvister fra dem. Hver enkelt kvist fikk sin egen potte med jord og litt vann. Nå er det bare å vente og se om de setter rot. Har du noen planter av Lavendel så klipp dem ned når tælen har gått og lag nye små planter av avklippet. Synd å ikke bruke det.


Lavendel har sin opprinnelse i Sør Frankrike og landene som grenser til Middelhavet i vest, og har sannsynligvis vært benyttet i tusenvis av år. Romerne brukte lavendel i badevannet på sine SPA for 2000 år siden. De visste at Lavendel var muskelavslappende, og at den virket beroligende og balanserende. I dag fortsetter vi å bruke Lavendel på denne måten, da den nok i dag er mest kjent som en viktig ingrediens i parfymer, såper og badeartikler.
Lavendel kan også brukes i matlagingen, som krydder i viltretter og i fiskeretter. Herbes de Provence er et godt krydder som blandt annet Lavendel er en ingrediens i.


Lavendel trives på en solrik plass i kalkholdig, veldrenert jord.
Det finnes flere sorter, blandt annet, blå, hvite (det var den jeg fikk stiklinger av i dag) og sommerfugllavendel, og sikkert mange fler. Uansett vakre er de, men lukten er himmelsk, og jeg synes de bidrar til å gi hagen en ekstra sjarmfaktor.

Takk for at du tittet innom. Klem fra

7 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

....duften spreder sig helt herned til Danmark Linda. Lavendel er fantastik i haven det vil jeg give dig ret i :o)

Knus

Ninni sa...

Utrolig! Skulle tro vi bodde på hver vår side av Oslofjorden. Er det virkelig avdekket lavendel hos dere allerede! OJ! Jeg skal også ta stiklinger av mine i år, men tror jeg bare har tørre visne stilker. Kan ikke huske at det var blader på dem da sneen kom... Duften er helt himmelsk! Så deilig det må være å stikke nesen inn i drivhuset om dagen :)

Marit sa...

Så fint innlegg!! Nyttig og fine bilder.

Takk for turene selv, gull verdt:-)

Blir spennende å se om avleggerne setter rot, får prøve jeg og, så kanskje det blir en hekk om 30 år;-).


God klem

Marit sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Margrethe sa...

Jeg er så enig! Lavendel er en plante både for syn, nese, og gane. Selv har jeg alltid lavendel i hagen. De er selvsådd, og tåler det utroligste. Og passer vi på å klippe av blomstene, så kommer det nye igjen. Håper du får en lavendelrik sommer :-)

Linda sa...

Takk for hilsninger:)
Frøken Solhat: ikke masse som slår den duften:) Jeg elsker alt som dufter:)

Ninni: Ja nå er det meste av snøen borte, utrolig hvor masse som forsvant sist uke. Og jeg venter på at snøen går innove rogså, for da skal jeg på krukkegården:)Rart det om vinteren hvor det ofte ikke er snø her, men bare et par mil innover så ligger det snø....

Marit: Takker for kvister og tur:) Gleder meg til tur i dag og. Solen stråler, deilig:)Blir nok en lavendelhekk før det skal du se:)

Margrethe: Samme til deg:) Og så flink du er som har sådd selv da:) Moro og kunne lage ting selv:)Liker ikk ekaste noe jeg... ikke planteavfall som kan brukes om igjen iallefall:)

Mia sa...

Lavendel är underbart och passar till det mesta. Jag har nog också fullt av dom i hagen, kan inte motstå att sticka ner avklippet i backen så vops! er där en ny planta :)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails