VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)







onsdag 16. juni 2010

Forlenging av blomstring i beddet

Her ser dere vår port. Samboer bygget den selv for maaange år siden, iallefall føles det ut som mange år.
Den trenger et nytt malingsstrøk i år, så det skal den få. Jeg har hatt en rosebue over den i alle år, en ‘Flammentanz’ Har prydet buen. I fjor måtte buen flyttes og rosen kom ikke med på flyttelasset, så to nye roser måtte plantes. For litt lengre blomstring plantet jeg fortsatt den røde engangsblomstrende ‘Flammentanz’, og på den andre siden en rosa remonterende ‘New Dawn’
 
 IMG_7303 IMG_7302
 
Men er jeg fornøyd med det?
Nei, for blomstringen kan forlenges ytterligere, med fantastiske Klematis sorter.
 
Gruppen Klematis har tidlig blomstrende sorter og sommer- og sentblomstrende sorter. Så jeg ønsker meg en tidligblomstrende, og en sommer-sent blomstrende. ‘Hagley Hybrid’ er en nydelig sort sammen med ‘New Dawn’ tror jeg, så den skal plantes på den ene siden.
 
Neste helg skal min venninne og jeg en tur til Århus, og vi skal ta en tur ned til det mye omtalte klematislandet hos Flemming Hansen. Det ligger i Rønne ca 20 minutter fra Århus, men vi finner nok en måte å komme oss dit på. Gleeeeder meg vilt. Jeg skal dele med dere når jeg er tilbake.
 
Clematis ‘adisonii’ er på ønskelisten:
 
addisonii_2 addisonii_slater addisonii_viso
 
Og hva med denne søte her; clematis ‘Albicoma’

albicoma_hornig_3 albicoma_hornig_2 albicoma_seed_hornig
Den vet jeg ikke hvor jeg kan få tak i, men den kan være verdt å lete etter synes jeg.
 
Den aller første plante jeg falt for var Klematis. Jeg var helt betatt av alle de store blå (‘jackmanii’) som hang opppver veggene til folk. Dette er nå 13 år siden, og jeg kan fremdeles ikke skryte av noen formidal Klematis blomstring hos meg. Jeg må si at jeg synes det hele har vært litt komplisert, med ulike bekjæringstider osv. Så det ser heller litt labert ut meg …
 
IMG_7950 IMG_7948 IMG_7947
 
Men i år skal jeg virkelig prøve å forbedre klematisen i hagen. Og et besøk på denne siden gav meg iallefall alt jeg trengte av informasjon, og det resulterte i masse motivasjon. Nesten frustrerende siden jeg satt på nattevakt og ikke kunne løpe ut i hagen med en gang:) På den siden finner du alt om klematis, så jeg skriver ikke så mye om det her. 
 
Og ang beskjæringen fant jeg vel ut at:
1. sentblomstrende klippes om vinteren. De blomstrer på nye skudd.
2. Mellom/sommerblomstrende som ‘President beskjæres etter blomstring.
3. Tidligsortene, Alpina, og Montana sortene trenger ingen beskjæring.
Men her er jeg på tynn is, men jeg trengte å forenkle det hele litt… Også hørte jeg noe om at sommerblomstrende ‘President’ blomstret både på gamle og nye skudd (Henger du fortsatt på?, for det vet ikk ejeg om jeg gjør nå…) og at man kunne skjære noen greiner ned på vinteren og skjære de andre etter blomstring…
Men da ble det mye tullball å huske igjen, så jeg tror jeg holder meg til de tre punktene, til jeg har en 10 års erfaring til tenker jeg.
 
Ninni har også skrevet et innlegg om Klematis som er verdt å lese
 
Det som er ekstra supert med denne planten er at den klatrer i høyden (man kan selvfølgelig legge den utover bakken, eller over steiner osv også). Så selv i små hager som min, kan jeg ha plass til mange planter nettop fordi de klatrer. Med tau og pergolaer kan man få den til å lage flotte gardiner i hagen.
 
I Trädgård og blommer nr 3 2010 var den en drøm av en artikkel om klatreplanter, derav Klematis. Jeg har forsøkt å ta bilde fra bladet. Se hvor flott klematis montana klatrer oppover mønen… sukk:)(bare nyt bildet, og glem alle praktisk tanker om maling og sånn)  :
 
IMG_7979
Mitt første prosjekt utenom å ha den opp langs husvegger og stolper er at jeg vil at min grønne skyggetre (lager vandrende skygge i drivhuset) skal fylles med vakre hvite blomster. En mellomblomstrende (juni-august); Cl. ‘shirayukihime’, og en sentblomstrende  (juli-september); Cl. ‘Maria Cornelia’ skal vandre opp greinene til dette treet og pryde det med sine vakre blomster. Jeg må vel vente til neste år med å se effekten, men den som venter på noe godt…
 
IMG_7968 IMG_7970 IMG_7971
 
Bare en liten advarsel. Jeg prøvde det samme med et nyplantet pæretre i fjor, og det gikk dårlig. Treet døde, men klematisen overlevde ( … men jeg tror derimot ikke den har overlevd min samboers rundtur med kantklipperen tidligere i våres… hrmmmpf) Man skal vente noe år før man planter en klematis mot et tre fikk jeg tips om, og det stemmer nok…
 
De andre sorter jeg har er en blå alpina sort, usikker på navn. ‘the president’, ‘jackmanii’, ‘Nelly Moser’. Jeg hadde en klematis  ‘Rouge Cardinal’ i badekaret, og den viste tegn til liv tidligere i våres, men de siste kuldenettene tok den. Jeg skulle nok ha dekket den til… Ja, ja, det er mye jeg skulle gjort…
Men nå skal jeg forlenge blomstringen i rosebuen først og fremst.
                                           Ha en super hagedag.
Jeg må jo virkelig si at inne i huset hos meg ser det virkelig ikke ut… Men jeg får ta det til høsten:)
 
jeg ha ny datamaskin, det er helt håpløst å holde på med denne her… Den er treg som bare det, og det er håpløst å få opp deres vakre blogger uten å ha evig god tid, for å ikke snakke om når jeg vil legge igjen noen ord… Så ny data må kjøpes… Gjett om jeg tenker på hvor mange planter jeg kunne fått for de pengene da…sukk:) Tenkt dere neste års løkblomstring for den summen:)
 
I morgen kommer tips om stiklinger av Klematis. Det skal visst være lett:)
Takk for at du tittet innom.
                                                                                    Klem

2 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Fantastisk Linda......håber I finder ud til Flemming - og husk at nyde hans frodige have.Pas på for man bliver uhørt fristet af alle de forskellige sorter han har :0)

Det er en god ide med med clematis sammen med roserne og det forlænger ganske rigtigt blomstingen og så klæder de hinanden utrolig godt.

Knus Dorthe

Unknown sa...

Ja nå skal det studeres på emnet klematis. Godt jeg har deg som læremester og inspirator. Du skriver så fint her på bloggen at..... Gleder meg helt sinnsykt til turen vår.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails