VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)torsdag 10. juni 2010

Vanning i drivhuset

 
Jeg oppdaget plutselig  min kjære inne i drivhuset igår!
Det er ikke et sted han pleier å være, så jeg lurte på hva i all verden han drev med…. Med alle antenner ute undersøkte jeg forsiktig situasjonen nærmere. Han holdt på med å montere mitt automatiske vanningssystem!
 
Jeg har i et par sesonger nå dyrket i selvanningsbøtter, og det har gått veldig greit det. Men jeg har måttet vanne ofte, og i varme perioder opp til to ganger daglig. Det blir som sagt før, myyye varmere i et glasshus en i et isolerplastdrivhus, så det er en utfordring med å vanne nok. Dette hadde jeg ikke klart uten gode naboer som har slengt på en kanne i ny og ne for meg. For på varme sommerdager trives jeg bedre i båten ute på sjøen, selv om hagen ellers er mitt favorittsted.
 
IMG_7308
Automatisk vanninssystem ble løsningen. Naboen har et sånt ett, og når hun er på ferie og jeg har “passet” drivhuset, så er det jammen ikke mye jeg har trengt å vanne for henne. Det har stort sett gått av seg selv. Dette havnet derfor på fjorårets “Må ha” liste, og er nå anskaffet, takket være min mamma.
 
IMG_7847 IMG_7848 IMG_7846
 
Så nå er anlegget montert. Det blir spennende å følge med om det går som planlagt. Jeg har lagt dryppventiler nær bakken ved hver plante. I tillegg har min kjære montert dusjedyser i rammen på den hyllen han monterte tidligere i sommer. Og i tillegg foreslo han å sette opp dysjdyser oppe i taket slik at jeg kunne dusje mine frøplanter som står oppe på hyllen om våren. Jeg holdt på å besvime!
Tenk at HAN foreslår noe som har med hagen å gjøre… (jeg greide å la være å besvime, og selv om jeg så sikkert litt sjokkert ut, greide jeg å takke for tanken, men si at dette ikke hastet, det er tross alt et år til neste frøplanting. Om det i det hele tatt blir noe, årets avling tatt i betrakning)
 
Men dusjdyser under rammen vil jeg gjerne ha. Så ved lav luftfuktighet kan jeg sette på de så blir bladverket på tomatene dusjet forsiktig, og luftfuktigheten øker. Denne er montert på en seperat krets, slik at jeg kan sette på denne ved behov. Jeg har satt den på den siden jeg har tomater og ikke på agurkene. Og ikke må luftfuktigheten bli for høy (ikke over 80%) heller, spesielt om sensommeren, for da får agurkene lett akurkskimmel (‘pseudoperonospora cubenis’), og blir bladene våte smitter denne soppen enda lettere. Så dusjen blir forbeholdt tomatene. Og er vel kanskje mest aktuelt tidlig og midt på sommeren.
 
 
IMG_7849
Jeg har en slik liten boks som gjør at jeg kan stille inn hvilken dag, klokkeslett og hver lenge vannet skal være på. Så da kan jeg jo lett reise bort en uke eller to. Ikke at jeg vil det om sommeren men, det er jo andre som bestemmer her også:)
 

IMG_7309

 

Nå gleder jeg meg til å teste ut systemet. Jeg ønsker at den skal dryppe vann i et par timer om morgenen. Så jeg kan stille den på f.eks hver morgen fra 06.00-08.00 tror jeg. Må ta meg tid til å lese bruksanvisningen…  Jeg vil vanne om morgenen for da forsvinner kondensen fortere, samt at vanning om kvelden tiltrekker seg mer snegler, og det vil jeg ikke ha.  Så selv om vannet fortere damper bort gjennom dagen tror jeg det er lurt å vanne om morgenen. Jeg prøver med dette som utgangspunkt og så får jeg se hvordan det går. Nå dyrker jeg også rett i jorden, noe jeg tror letter vanningen noe…

Mange nye eksperimenter i drivhuset i år. MORO!

IMG_7859

Blomsterbildene er fra det ene peonbeddet mitt, nå slår de snart ut blomstene sine og det blir sååå fint. Bukketter av peoner er supre vertinnegaver når man skal bort. SÅ jeg gleder meg til å klippe inn til buketter.

Maurene kryper på knoppene men det er bare bra, for de hjelper til å fjerne det belegget som “limer” knoppen sammen. Så da kan blomsten lettere åpne deg:)

                                                                        Takk for at du titter inn:) klem fra

7 kommentarer:

Blomsterguri sa...

Stilig vanningsanlegg, og god info - visste ikke at mauren gjorde slik på peonene :-)

Marit sa...

Dere er så flinke!!

Blir sikkert veldig bra med vanningsanlegg, så kan du bruke tiden i hagen på noe mer "morsomt" enn vanning. Peonene dine blir fantastiske!! Blir veldig mange ser det ut som.
Jeg har nok ikke hjerte til å plukke inn noen i år, tror jeg får 6 på hver, og de skal få stå, men kanskje neste år....

Hilsen fra meg på nattevakt, gjeeeesp;-)

Mia sa...

Gör myrorna nytta för sig, vad bra, då ska jag inte bara irritera mig över dom längre. Så många knoppar du har, vilken praktifull syn.
Vattningen i box hos dig, bara att njuta finvädret då, jag har inget växthus så det får bli vattnet från ovan och en stackars arbetskollega som ställer upp :)

Ninni sa...

Så kjekt! Og sååå deilig å ha en mann til å gjøre slike vanskelige monteringsting :) Håper du får til riktig forhold mellom nok vann til plantene og luftfuktighet!
De peonene gleder jeg meg til å e i blosmst, for et vell av knopper!

Linda sa...

Takk for besøk og kommentarer, det er så hyggelig:)
Ja kjekt med en handy mann. Men han var jo som en elefant i et glasshus... så jeg hadde hjertet godt oppe i halsen:)

Jeg leste en gang at det er et belegg som er søtt på knoppene til peonene, og det spiser mauren, og da løsner bladene på knoppen lettere:) Kjekt med hjelpere i hagen:) Jeg skal vise peonene når de kommer:)

Ja nå gjelder det å finne rett balanse i vanningen, hvor ofte, hvor lenge osv. Nå står jo plantene i jorden også så da får de litt vann utenfra også, som i dag når det regner (endelig), så jeg får prøve meg frem:) Som sagt mange eksperimenter i år:)

Ønsker dere en goood hagedag:)

Frøken Solhat sa...

Hold da op hvor der sker noget i dit drivhus Linda......jeg må med skam sige at jeg først skal til at plante mit til her i week-enden :0( Tiden er simpelthen løbet fra mig..... så hvis jeg skal nå det i år må det vist snart være *SMILER*

Fantastisk med sådan et vandings anlæg....det bliver skønt sådan ubekymret at kunne sejle bort og så drivhuset passer sig selv - PERFEKT. Pæonerne ser skønne ud.....hvilket et flor der venter os de kommende uger .

Knus Dorthe

Trines Hus og Hage sa...

Hei!
Det høres veldig fint ut med automatisk vanningsanlegg i drivhuset. Godt med snille ektemenn som ordner slikt.:)
Pionene dine skjønner jeg du gleder deg til. Så ut som du hadde mange, og jeg er så enig i at det er koseig å overrekke blomster i vertinnegaver.
Fortsatt god helg!
Trine

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails