VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)tirsdag 8. juni 2010

Rapport fra drivhuset

I drivhuset skjer det saker og ting. Drivhuset er et lite eksperiment i år. Det er det første året jeg ikke planter i bøtter/potter, men rett i jorden. Og for å slippe å bytte ut drivhusjorden hvert år, legger jeg på et lite lag med gressavklipp. En gang nå, og en gang utover sommeren. I tillegg blander jeg inn kompostjord. Og nå går varmkomposten så den suser, veldig gøy:) Og hagekomposten fylles også opp, og med hestemøkk iblandet blir det super jord av den også ( om to år…sukk, men om jeg gjør det samme til neste år, vil jeg få masse flott jord hvert år). Til sensommeren skal jeg plante blodkløver som grønngjødsling tenkte jeg… Så jorden vil nok være bedre til neste år, enn den er i år.
 
IMG_7756 IMG_7757 IMG_7758
Som dere ser så skjer det ting. Tomatene er på vei, og agurkene vokser. Og aldri spiser vi så mye leverpostei på brødskiva når vi har agurker i drivhuset. De smaker helt fantastisk. Jeg har to akurkplanter. Og det tror jeg holder, for i fjor hadde jeg 3 og foret naboer og venner med agurker hele sommeren. En god nabo til agurk er salat i drivhuset, men i drivbenker kan man med fordel dyrke Beter, Fennikel, kål, mais, selleri og løk sammen med agurkene. Jeg har tidligere sagt noe om “Gode naboer” og hvordan det virker HER 
Om agurker anbefaler jeg denne siden; Slottet i Smørmosen
 
Av tomater har jeg to bifftomater, to coctail, og to plommetomater. Av hver sort har jeg plantet en som er langt fremme og en som ikke er så langt utviklet. Tomatene liker ikke å ha det altfor varmt heller, og ikke stå å bake i solen. Så de er plantet på nordveggen slik at de ikke får solen rett på seg, og agurkene som liker mer sol er plantet på sørveggen. Og etterhvert er agurkene blitt såpass at de skygger for tomatene og det er bare bra. Og så skal jeg lage neslevann til å gjødsle med. Så i dag skal jeg ut og plukke nesler. Forteller mer senere.
Og så ha rjeg hørt at tomatene får bedre smak  om de ikke vannes for masse også:)
 
Mer om tomater kan dere også lese hos slottet i Smørmosen, jeg anbefaler denne siden virkelig. Der finner dere også masse tips på gode blandingskulturer. Jeg nevner de fort; Basilikum, gulerøtter, persille, purre, reddiker, salat, selleri og spinat. Dårlige naboer er: Poteter og Fennikel.
 
IMG_7767 IMG_7766
Nå må jeg passe på å knipe av “tyvene” , eller sideskuddene, som stikker opp i hjørnene (jobbet i natt og pga streik har jeg ikke barnepass… så jeg glemmer litt ord, så dere må ha meg tilgitt, det er kanskje tryggere å gå å plukke nesler enn å sitte her å skrive…) Men har du en busktomat trenger du ikke å knipe (det ville vært et relativt håpløst prosjekt…)
 
Foran tomatene skal jeg plante Basilikum. Da mangler det bare mozzarellen:) Kanskje jeg setter noen gulerøtter også.
 
Physallisen kommer med frukt, men plantene er blitt små… jeg ville gjerne hatt de større, så her har noe gått “galt”
 
IMG_7760 IMG_7292 IMG_7293
 
Foran agurkene har jeg satt en rad med jordbærplanter. Så får jeg litt tidligere jordbær, kanskje ikke i år, da de ble satt inn der litt sent i våres, men til neste vår vil jeg ha modne bær lenge før de i hagen
 
IMG_7764 
 
Blomster i drivhuset:
 
IMG_7771 IMG_7765 IMG_7772
IMG_7287 IMG_7294
Men jeg har i år satt andre blomster i drivhuset også. I armeringsjern på hver side av døren har jeg på den ene siden plantet Klokkeranke (cobea scandens) ‘Alba’ :
IMG_7776
 
Og på den andre siden har jeg plantet erteblomster. Det eneste bakdelen med erteblomster er at jeg synes de er litt sene…  Men når hele drivhuset dufter av erteblomster så er alt det glemt.
 
IMG_7759
 
Jeg tror det blir vakkert med disse to som rammer inn inngangen til drivhuset. Begge sortene liker vel ikke for mye regn, så da står de godt der inne. Gleeeeder meg:) Som dere ser på bildet er gresset jeg har strødd på begynt å visne, helt greit, for det er ikke akkurat den lukten jeg forbinder med å gå inn i et drivhus…
                                                                                          
 
Takk for at ditt besøk:)
                                                                                               Klem fra

6 kommentarer:

Anonym sa...

Heia!

Så heldig du er som har drivhus!
Jeg har prøvd å dyrke tomat og agurk i minidrivhus, men uten hell... tror det ble for ujevn varme.

Skal prøve igjen når jeg engang får drømmen min oppfyllt og er stolt eiger av ett drivhus ;-)

Ha en fin kveld videre!

Hilsen fra Ragnhild.
http://gledeimittliv.blogspot.com/

Tonerose sa...

Jammen er det masse som skjer i drivhuset ditt om dagen ja!! du og du, SÅ herlig å kunne gå ut og plukke med seg agurk inn... *sukk* heldige flinke deg! :o)

Mannen min prata i stad om en som kunne komme med liten graver om ikke så altfor lenge - så snart skjer det forhåpentligvis noe med drivhuset mitt også!! :o) Pga graviditeten får jeg ikke lov å grave selv i det hele tatt.. Men nå skjer det kanskje noe! Spennende! :o)

Så masse deilige tomater du har, og så bra du skriver om hvordan du har plantet de - jeg trodde tomater ville ha masssssse sol..! :o) lærerikt! :o)

Nydelige akeleier, her hos meg har jeg snart bare blå tror jeg. Men de er vakre de også, og får lov å dukke opp hvorenn de ønsker!

Ser ut som om dere hadde en super tur til ramme gård - har selv sååå lyst til å komme meg dit en tur!

Ønsker deg en fortsatt flott kveld! :o)

Ninni sa...

Her er hovedgrunnen til at jeg ønsker meg drivhus, tenk å dyrke sine egne tomtater og agurker bl.a Jeg prøvde meg på en krukketomat i år, men den kom nok for tidlg ut og døde. Eller kanskje det var fordi den sto midt i solen? Jeg ser du skriver at de ikke vil ha sol.. Så vidt jeg huser hadde faren min dem på sydvegg. Jeg skal se om jeg ikke får kjøpt med en krukketomat til, har sååå lyst til å høste mine egne :) Jeg har spist den første egenproduserte reddiken, den var egentlig ikke så god... Jeg tenkte kanskje det var gjødningen jeg har brukt som har satt en liten bismak på dem, vanlig flytende gjødning fra Plantasjen, den samme jeg bruker til frøplantene, men det kan vel ikke være det... Hva slags gjødning bruker du til dine grønnsaker? Kjempeflott at du skriver så detaljert om hvordan du gjør det med tomater ol, på det omårdet har jeg mye å lære :)

Jeg synes dine erteblosmnter har kommet langt jeg...mine har bare ett bladpar enda og de som skal klatre kommer ikke i det hele tatt...

H elle K sa...

Her gro det ser jeg. Herlig m drivhus.
Ha en fin dag og nyt,
Sees.
Klem Kristin

Linda sa...

Takk for hyggelige besøk.
Ragnhild: Tomater skal gå greit på friland. Jeg gjorde i mange år før jeg fikk drivhus og det gikk fint. Ampeltomatene er i grunn veldig greie synes jeg. så vel verdt et forsøk:)

Tonerose: Håper alt er bra med deg:) Ja ikke bra å grave og bære sementsekker osv slik du har skrevet før:) Regner med det klør i fingrene:) Drivhusprosjektet ditt gleder jeg meg til å gølge med på. Hver gang jeg ser et hjemmebygd drivhus så tenker jeg på deg:)Og Ramme var utrlolig flott, jeg ble helt satt ut. Hadde aldri forventet hva som skulle møte meg etter turen under kastanjetrærne:)

Ninni, Tonerose og alle: Som sagt så er drivhuset er nytt eksperiment i år. så jeg prøver litt nye ting. Men jeg har god erfaring om å setete tomater på nordveggen så den er ikke endret. De får masse sol der også. Jeg har kanskje utrykt meg litt uklart. Tomater vil gjerne ha sol, men de vil ikke ha det altfor altfor varmt. Og bak en glassvegg mot syd (solsiden) vil varmen være høyere enn på motsatt vegg. I et drivhus av isolerplast blir varmen jevnere i hele drivhuset og solens stråler er ikke så sterke så der er det ikke så viktig å tenke på det. Og på friland er nok en sydvegg absolutt supert. De krever dog en del vann:) Så det er vel egentlig mer varmen enn solen. I et glasshus blir det veldig varmt selv med dør og vindu som åpner seg.

Ninni: litt mer:) Som sagt på friland vil nok tomatene absolutt ha et solfyllt og varmt sted. De vil jo gjerne ha 20-30 grader tror jeg. Problemet i et glasshus er at temperaturen kan være oppe i 50 både med dør og vindu åpen, så skygging og lufting er viktig. Så med tomatene plassert mot nord får de mest mulig skygging. (ellers blir det ferdig kokte tomater, he, he:)

Jeg er egentlig ikke så flink med gjødning jeg... Det blir litt sånn i klumper. Bruker mye kompost jord ved planting. Legger på et par vendinger med gressavklipp og bruker neslevann. Men i år skal jeg årøve å være litt mer regelmessig, og bruke neslevann en gang i uken. Det skal visst være nok, og så er det sååå billig:) Faktisk gratis:)
Men til tross for sånn dann og vann gjødsling så har avlingene vært store og gode:)

Ja de erteblomstene, skal liksom være så enkle er det som sies, men jeg synes slett ikke det:) Enten så kommer de, og når de kommer er det så sene at det er lett å tenke at noe er feil, Og da kan jeg komme på mange tiltak som jeg ikke burde gjort... Men i år skal jeg holde meg i skinnet og ikke gjøre noen ting bare binde dem opp ettersom det trengs... Men som sagt når de blomstrer og dufter er alt tilgitt:)

Lisbeth sa...

Det lyder som om du har et stort drivhus? Hvor er der frodigt i dit drivhus, så store tomater og agurker du allerede har. Det kolde forår her har hæmmet væksten på mine tomater, men de begynder at blive kraftige nu. For mange år siden plantede jeg også direkte i jorden, men nu bruger jeg kappilarkasser for så kan jeg tage på ferie 1 uge i juli og de passer sig selv.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails