VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)







onsdag 21. april 2010

Vannliljer

Bortsett fra til tider masse uønsket vann i hagen, har jeg også vann som i høyst grad er ønsket.
Vannliljene mine kjøpte jeg for to somre siden. Jeg overvintret dem i drivhuset den første vinteren, og det så ikke ut som det var så mye liv i dem på våren, om jeg skal være ærlig, så jeg bare fyllte opp vannbøtten min og satte dem i et hjørne i hagen. Sånn i tillfelle de levde… En dag vi surret rundt og ryddet litt, var jeg borti krattet der bøtten sto, og jeg hyler til. Samboer ser ut som et spørsmålstegn og lurer på hva i all verden det er…
Og der er de verdens vakreste, vannliljen hadde sendt opp to knopper fra dypet (ikke så veldig dypt, ca 40 cm)
 
IMG_4988
Jeg hadde lenge ønsket meg vannliljer, og planen var at jeg skulle ha en dam som bestod av en nedgravd bøtte i plenen. Denne skulle også ha pen kantsten rundt. Nå hadde jeg ikke noe sted å grave ned den bøtten… Men jeg klarte ikke vente, og kjøpte vannliljer og bøtte. Grave ned kunne vi gjøre siden…
Det har gått to år, bøtten er enda ikke gravd ned… Hadde jeg visst det hadde jeg satt dem i en halv tretønne istedet. Det er tross alt penere, men kanskje jeg får gravd ned bøtten i år…
 
Vannliljene har stått i en ti liters vaskebøtte i drivhuset i vinter. Det har gått bra. Og nå er de pottet om.
Jeg kjøpte ny kurv, fikk leirjord av en venninne, og hentet mose i skogen. Jeg la mosen langs kanten og i bunnen av kurven. Tror ikke man trenger mose egentlig. Jeg blandet leirjorden med kukompost, la rotstokken på skrå (har man den sorten med knoller skal de plantes loddrett) , slik at roten ligger horisontalt i potten. Jeg fyllte sakte på vann slik at det kom litt over vannliljen, og så fyller jeg gradvis på mer og mer etter som den vokser, helt til bøtten er full. Vannliljene blomstrer bedre og lengre hvis man ikke setter kurvene på den dybden som er anbefalt med en gang.
 
IMG_6349 IMG_6350
 
 
IMG_6351 IMG_6352
I fjor slet jeg litt med at pottene fløt opp i vannkanten, så jeg fikk samboer til å lage noen lodd med hull i som jeg knøt fast under potten. Det ser ut til å fungere så langt.
 
IMG_6418 IMG_6419
 
Så er det bare å fylle opp etterhvert. Og glede seg til nyyydelig blomster til sommeren.
 
IMG_0989 IMG_0987 IMG_4998
 
Og om kvelden med stearinslys som flyter oppi, da er stemningen helt bedårende. Bildet yter ikke stemningen rettferdighet men…
 
IMG_5017                                                                     Ønsker alle en god hagedag  
                                                            Klem fra       

8 kommentarer:

IngunnBW sa...

Vannliljer har noe eksotisk over seg, en pryd i haven! Tenk at du klarte å overvintre dem i drivhuset da! Ikke rart du hvinte av fryd når du så knoppen :) Sååå koselig og magisk stemning med stearinlys i vannet sammen med vannliljene!

Aud sa...

Åååå, nå fikk jeg også lyst på vannlilje, så nydelig bilder. Har tenkt lenge på at jeg skulle hatt noe vann i hagen. Hadde en balje på terrassen for noen år siden. Har pumpe og alt som skal til, så det er egentlig bare å sette i gang ;-)
Takk for at du vil være med i konkurransen min.

Vivishagerom sa...

Så flott vannlilje. Jeg har også prøvd det, men klarte ikke å overvintre den.
Kanskje jeg kan prøve på nytt, for dem er jo super fine. Og damm har jeg jo.

Linda sa...

Takk for hilsner:) De er egentlig lette å ha med å gjøre... Når de er "plantet" gjør jeg ingenting, annet å sørge for at vannstanden holder seg. Ingen pumper eller noen midler i dammen, og det gikk superfint i fjor:)
Så det er virkelig verdt å prøve:)

Tonerose sa...

NYYYYYDELIG!! ja, vann i hagen gir hagen en ekstra dimensjon synes jeg. Et must for meg! :o) Disse vannliljene dine var helt utrolig vakre, du husker ikke hva den heter? Selv har jeg bare hvite, denne var utrolig søt. Når jeg har tittet etter vannliljer har jeg bare funnet skarpt rosa, ikke sånn dus søt som dine. Men det har jo vært i hagesentre, kanskje jeg skulle prøvd meg på å bestille på nett! :o) Iallefall, dine var utrolig skjønne.

Tipper det var en VIDUNDERLIG følelse da du oppdaget blomstring!! Jeg har vannlilje i dammen, og i fjor hadde jeg også ei stående i en stor sinkbøtte (sånn diger søppelbøtte ifra ikea) og den blomstret jammen! Ellers har det ikke kommet mange blomster, selv om plantene står unna forstyrrende pumpe. Men det har vært blomstring da, og den lille jobben det er å overvintre, finne frem, plante er vel verdt det for kun en, eller kanskje to blomster! De er jo så skjønne!! :o)

Herlig stemning du lager med små flytelys på kvelden.. Vakkert!! :o)

Anita sa...

Guri malla så fine disse vannliljene dine var da!!! Kjempeflotte!
Jeg bare venter at du kommer med referat fra kompostkurset ditt jeg nå:) En slik A-Å inføring i kompostering, hadde vært noe... Jeg er av dem som aldri kommer i gang...
Klme

Frøken Solhat sa...

Linda....jeg forstår du er glad for dine åkander...de er utrolig smukke......og vandspejl i haven må være skønt.

God søndag :0)

Christine sa...

Hei.

Gurimalla så fint og oppfinnsomt.
Eg o vurdere og laga meg ein liten hagadam, men når eg lese oppfinnsomheten din så trenge eg kun ei murarbøtta jo og noen vannliljer te og begynna med.

Ellers ein kjempekoselige blogg, som eg vil legga meg te som følgar på.

Ønske deg ei kjempefine helg.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails