VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)fredag 2. april 2010

Duftpelargonier

Dufpelargonier kan dufte på mange ulike måter. Det finnes ca 100 forskjellige sorter, hvorav minst tolv av dem er rene arter med opprinnelig duft. Mange av de reneste duftene finnes i pelargonieartene som P.odaritissimum og P.graveolens. Disse er grunnlaget for mange blomsteroljer. Duftende pelargonier kan deles i fem grupper; Rose, mynte, sitron og andre sitrusfrukter, frukt og nøtt, og stikkende. Utover de rene arter av dufpelargonier, kan de resterende duftende arter deles løst inn i grupper med hele eller delte blad (J.Feltwell, Pelargonier & Storkenæb 2001).

Sjømenn og oppdagelsesreisende tok med seg frø og planter til Europa på 1600-tallet. Den første pelargonie som beviselig ble dyrket i vår del av verden var en nokså unnselig art som kalles “Pelargonium Triste”. Dette er den eneste arten som har duftende blomster, og den dufter som kanel, om natten.

IMG_6073

Disse plantene plasseres best der hvor man kan nyte deres dufter. Steder der man lett kan berøre dem, idet man går forbi. F.eks i nærheten av sitteplassen. Andre pelargonie-sorter liker ikke så godt regn, og blir vakrest i blomstene om de får stå litt skyddet for regnet. Men duftpelargoniene som ikke først og fremst dyrkes for blomstene kan godt tåle mer regn.

Duftpelargonier er ikke ofte plaget av skadedyr, da duften nettop er deres forsvarsmekanisme. Men lus og kvitfly kan de plages med, særlig inne i veksthus og hagestuer. En duftpelargonie på bordet ved sitteplasssen kan derimot bidra til å holde mygg og fluer unna.

Pelargoniene bør tørke mellom vanningene ellers kan de lett få rothalsråte og stygge blader. Derfor bør de heller ikke stå i for store potter som det tar lang tid før jorden tørker opp. Så jeg skal altså ikke bruke Water-gel som jeg ofte bruker i mine potter for å holde på vannet. Lurt, men dog altså ikke til pelargoniene. Vannstress kan gi rødlige blader, motsatt kan vannmangel gi gule blader.

Visne blomster og blader bør fjernes i løpet av sesongen, for å fremme nye skudd og hindre planten i å kaste bort energi. Gjødsel bør gis en gang i uken om sommeren, men ikke om vinteren.

IMG_6060

Disse fire duftpelargoniene kjøpte jeg i dag på Dyhre Gartneri. De hadde fått en forsendelse med blandt annet disse sortene som ikke var navnet, det skulle de finne ut av, og det gjør de helt sikkert, så jeg drar snart tilbake og sjekker navnene på artene. Jeg sumfarer siden til pelargonia.no og ser om jeg finner de igjen på egenhånd. Kanskje dere vet?

Den til venstre har lodne myke litt hjerteformede blader. Det store bildet øverst er knupper fra denne planten.

IMG_6066    IMG_6061

Nummer to fra venstre er stive blader, med rødlige striper

IMG_6062 IMG_6068

Nummer tre har blader som føles litt gummiert og myke, her har jeg bilde av blomsten også. Som kjent er ikke duftpelargoniene kjent for blomstringen sin, men for duftene. Blomstene er ofte små og unnselige, men nydelige er de likevel. Med duften gir plantene en helt annen opplevelse enn bare den visuelle.

 IMG_6070IMG_6064

Nummer fire er stivere å ta på, og har ingen blomster ennå, men det er da rett tidlig så unnskyldt er den da:)

IMG_6065 IMG_6076

Jeg synes Pelargonier er anvendlige da de trives i potter og lett kan plasseres og flyttes der man ønsker dem. Lett å dandere og lage små grupper etter hvilke ønsker man har. De er også med på å gi hagen et litt gammeldagspreg, som jeg liker godt. Og de plantene man har overvintret i noen sesonger blir jo rene klenodier i hagen:) I år er min første sesong i hagen hvor jeg kan si at noen av mine pelargonier er fra i fjor, og det er gøy. Jeg liker også andre typer Pelargonier, som vakre Mårbacka, men må innrømme at de som dufter er ekstra stas. Jeg liker i grunn alle blomster som dufter. Ungene viser også ekstra interesse for de plantene som dufter, og det er så hyggelig når de også vil være med i hagen. Og da må det gjerne helst lukte litt, eller smake godt:)

Når jeg finner ut av navnene skal jeg notere meg ned de artene jeg har, har nemlig noen arter på vakserommet også:) Jeg vet helt sikkert at jeg har “P.Lady Plymouth” iallefall.

                                              Takk for at du tittet innom, og ha en fortsatt god påske. Klem

5 kommentarer:

Margrethe sa...

Jeg er så enig så enig med deg når det gjelder anvendligheten til disse plantene. Det eneste problemet jeg har med dem, er nok det med navn. Mange er så like hverandre, og skiltene mine har så lett for å rote seg sammen :-). Lykke til med dine nye, og fortsatt god Påske.

Wenche sa...

Duftpelargonium er herlige planter, og i fjor gikk jeg til innkjøp av ganske mange. Dessverre ser det ut til at den del ikke har klart overvintring. Jeg har en del stiklinger så jeg håper at jeg har backup :-)

Når det gjelder disse 4 tror jeg helt bestemt at nr. 3 er P. odoratissimum

http://twinspelargonium.blogspot.com/search/label/%27P.%20ordoratissimum%27

Nr 2 kan være Chocolate Blotch
http://twinspelargonium.blogspot.com/search/label/%27Chocolate%20Blotch%27

Lene fra Lillehammer sa...

Hei du og takk for skrytet av stolen min, koselig at andre liker det samme.
Men du, det gartneriet så utrolig flott ut, der kunne jeg virkelig tenkt å tatt en tur til gitt, men spørs om jeg hadde blakka meg fullstendig.
Så du er glad i pelliser du også? Ta deg en tur inn til Lizzi i pelargoniaosaen dersom du ikke allerede har vært der, der finner du kanskje noen av de du mangler navn på.
Ønsker deg en strålende fredagskveld Linda!

Lene fra Lillehammer sa...

Beklager, mente selvsagt pelargoniumoasen.

Marit sa...

He, he, det ble tur tilbake for å skaffe de pelargoniene som "ropte på deg" ja;-).

Så fine ut, blir morsomt å se hvordan de blir i fullt flor, og ikke minst få lukte på de!!

God fredagskveld, klem

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails