VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)onsdag 28. april 2010

Har ikke annet valg enn å bli massemorder


Det har som sagt vært hektisk i det siste, så jeg har ikke vært like oppmerksom mot mine små håpefulle i drivhuset... eller på vaskerommet…
Og i går oppdaget jeg masse lus!!! Ja da var det bare å starte krigen. Grønnsåpevann ble blandet og sprutet på. Siden lavendel skal hjelpe til med å holde lusene unne, blir lavendelstiklingene flyttet inn i drivhuset igjen, og plassert mellom småplantene.  Kanskje jeg skal kjøpe et par store lavendel og sette i drivhuset? Stiklingene planter jeg ut i rosebeddet etterpå, slik at de kan hjelpe til der også.
I tillegg strødde jeg på ferskt klipp av gressløk på jorden mellom plantene… skal visst hjelpe det og.
Lus i rosebeddet kan hindres ved å plante løk i beddet også. Så hvorfor ikke sette en rad med setteløk innimellom rosene?
I dag ser jeg ingen lus, men småplantene er litt medtatte... Utrolig så mye skade de små grønne kan gjøre... men jeg håper plantene mine klarer seg.... De større pottene med pelargoniene jeg har klippet ned, og georginene som er kommet frem osv, har jeg satt “Bladlus-pin” i, så de er lusefrie.
 
Lus har naturlige fiender som f.eks Marihøne... Hvor er de når man trenger dem da? Tatt tidlig ferie? Eller venter de kanskje på varmen før de har lyst til å jobbe? Marihønene spiser visst mengder av lus, så de vil jeg gjerne skal trives i min hage. Kanskje jeg skal skaffe meg et sånt marihønebo i eller ved drivhuset så de er i nærheten?
 
marihønehus marihønehus2
 
Hmmm… får sjekke litt rundt hvilke planter som trekker til seg marihøner også, slik at jeg får mange av disse hjelperne i hagen i år, og kanskje de overvintrer om jeg lager bo til dem… Så har jeg kanskje litt hjelp neste vår…
Som regel balanserer nyttedyr og skadedyr seg selv i hagen. Man skal ikke redd for å ha litt lus i hagen for de igjen trekker til seg fugler og andre nyttedyr (f.eks som nevnt marihøner) i hagen, og det er jo koselig.
Mange midler vi bruker tar livet av nyttedyrene også, det må man ikke glemme.
 

IMG_6668 IMG_6664

Men jeg har vært nådeløs med grønnsaksåpevannet, og håper på det beste. Det kan riktignok se ut som om plantene har fått seg en trøkk…, men jeg håper og håper. Men jeg må innrømme at det ser ut som at artiskokk spirene kanskje ser ut til å gi opp…

I går så jeg en liljebille også. Dem pleier jeg å se etter på morgenen. Fordi når det enda er kjølig i luften, er de litt senere i reaksjonsevnen, og det er lettere å ta dem. For når de skjønner at de er oppdaget så kaster de seg ned på bakken og ligger med magen i været. Og siden magen er svart og ikke rød som ryggen er de ikke lette å oppdage nede på den mørke jorden. Noen ganger legger jeg et hvitt tørkepapir under planten slik at de ramler på det. Og så knuser jeg dem på en sten… Huff det hørtes brutalt ut…

I dag har det regnet og det er egentlig greit, for jeg trengte å få gjort litt inne også. Også var det tørt nå, de vintergrønne sliter litt med mye sol og tørke, så de har godt av litt fuktighet.

Jeg har et par bedd hvor det er en del bar jord om vinteren og våren, når buskene kaster bladene sine. Her har jeg satt noen avleggere fra gravmyrten min. Jorden holder bedre på fuktigheten når den har et dekke. Og så hindrer det ugress også. Ugress er jo egentlig jordens egen måte å dekke seg på. Det er jo egentlig unaturlig med bar jord i naturen. Men litt medbestemmelse vil jeg ha, og planter et jorddekke av gravmyrt og myske.

Litt bilder fra hagen i dag:

IMG_6672IMG_6674 IMG_6675

IMG_6681 IMG_6683 IMG_6689

Det tredje bildet, er en regnvåt Narciss “Bridal Crown”. De står i potter utenfor drivhuset. Det lukter aldeles nydelig når jeg går forbi. Så er det to bilder av tulipanene mine. Det er kun de to som har kommet så langt, men de andre er på vei. Og jeg gleder meg. Det siste bildet er an Allium. Jeg har hatt lyst på de i flere år, men fikk satt dem først i fjor høst, så de gleder jeg meg ekstra til. De er satt i nærheten av andre planter som dekker over bladverket dems når de er ferdig blomstret.

Lungeurten (jeg tror det er det den heter) blomstrer, den er i grunn alene om det på den plassen de står.

IMG_6687

Nå er hagemøbelsesongen i gang, sjekk HER for da kan du vinne gavekort på 10000 kr hos Bohus.

Mine favoritter er den på øverste bilde her fra Slettvoll, samt spisegruppen i samme serie inne i katalogen (klikke på bildet og se mer):

slettvoll møbler

Det skulle vel bli nesten hundre tusen eller noe sånt… (Vannvittig) så da er det bare å levere Lotto lappen på lørdag…

Nå skal ta en runde rundt på deres blogger, gleder meg:)

                                                                                                                   Klem fra

6 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Fy føj da.....håber det lykkedes for dig at komme af med de små husdyr Linda. Det er bare så ærgeligt når de suger al kraften ud af planterne - ØV.

Et Mariehøne-hus har vi haft et par år i haven.....men uden held....måske de skal "fodres" for at blive lokket indenfor - jeg ved det ikke, men sødt er huset i alle tilfælde :0)

Knus Dorthe

Margrethe sa...

Heldigvis har jeg ikke sett så mye til smådyrene enda. Men de kommer vel her også. I dag har her regnet så mye at jeg knapt har fått sett etter liv i hagen. Håper det blir bedre til helgen for oss alle. Da kommer vel drømmen om nye hagemøbler også.

Anita sa...

Øsj, de der utøyene er ekle... Men det er vell nesten ikke til å unngå å få lus på planter....jeg sliter med lus på rosene... Men det er grønnsåpevann du bruker for få bukt med lusene?? Sent på sommeren i fjor, fikk jeg et tips som skulle være godt på det å bli kvitt lus. Har ikke prøvd dette selv, men jeg skal! Tipset gikk ut på å finne brennenesler, legge dem i vann i en stamp, eller bøtte, å deretter "glemme dem ut en stund". Vet ikke helt hvor lenge det er, men brenneneslene skal råtne, og det skal lukte ekkelt, råtten brennesle.... Jo mer det lukter og jo bedre skal "heksebrygget - for å bli kvitt lusene" være... Man tar så bort det som er igjen av brenneslene, og tar "vannet", siler og tar det på sprøyteflaske og sprøyter eller dusjer på plantene...

Jeg har noen brennesler som jeg fôrer for tiden....jeg har gjødslet dem litt, i den tro at det skal bli noen saftige brennesler...til å lage "heimemekka lusekverkemiddel"

Ha en fin dag i morgen!
Klem Anita

Lavendel sa...

Føj da..de ser store ud..væk med dem. Det er tidligt at være plaget, synes jeg. Håber du får bugt med dem.

Tonerose sa...

Hihi, lille massemorderen vår! Jeg skjønner deg SÅ godt, selv har jeg sprayet rosene i hagen en del med grønnsåpevann... Men heldigvis ikke vært så sterkt plaget! Jeg håper virkelig du klarer å utrydde de, og at de ikke har rukket å gjøre så stor skade. Masse gode tips du har funnet! :o)

Hmmm, den linken skal jeg følge ja - det hadde vært noe det! *sukk*

Gokos!

Linda sa...

Frøken solhat: Jeg håper jeg blir kvitt dem. Og marihønehus er jo dekorativt i hagen selv om ingen har flyttet inn:)

Margrethe: Bedre vær her i dag, heldigvis. Samtidig er jeg rastløs nå, vil ha mer varme... Trenger å få gjort klar drivhuset til tomater og agurker, så jeg må begynne å herde det som har levd der inne til nå... Men det er jo enda knappe ti grader bare... Har ikke hatt noe ordentlig varmeperiode enda... Vi pleier jo å ha hatt en periode før 17. mai... Men det er kanskje like greit, så slipper vi å bli lurt...

Anita: Neslevann skal jeg prøv eå lag ei år også. Har hørt det lukter noe fryktelig ja, så må ha en beholder med lokk:) Men blandingen må vel tynnes ut en hel del...?

Lavendel: Jeg håper... Men nå går jeg runder flere ganger om dagen:) Ikke mer unnasluntring...

Tonerose: Jeg har ikke hatt så mye av de jeg heller, men nå var det vel mange fristende nye spirer/småplanter der ute, og da fant de seg et sted med mye mat...
Huff nå vil jeg ha litt varme, trenger å begynne å herde noen planter,slik at jeg får gjort klar drivhuset til tomater og agurker. Georginene må også herdes... Bare noen grader til...
nag hjerteheller, så kom jeg på at samboeren her lager jo verktøy til å støpe plast i... Jeg må hør eom han kanalage en form til å støpe sement i... formet som hjrte selvfølgelig... Mine små hjrter ble ferdige i dag. Jeg skal ta bilde så du får se. Men blandingen var nok litt for ujevn når jeg la støpen i formen, så jeg skal prøve igjen. Nå ligger de til ekstra tørking på trappen. Veldig søte da. Skal kaste meg over awarden din i dag også:)
Klem og takk for hilsninger til dere alle. Det varmer:) Og nå kom solen ute også, så nå må jeg bare ut en tur:):)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails