VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)søndag 4. april 2010

Min drueranke

IMG_6087

I fjor på ren impuls (skulle jo slutte med det,men…)kjøpte jeg en drueranke. Sorten har jeg glemt, men druene blir blå.

I drivhuset valgte vi å ha jordgulv, så vi har lagt en sti av teglsten i midten. Hmm riktig blir vel: JEG valgte jordgulv, SAMBOER la sti av teglsten… Drueplanten ble plantet på endeveggen i bakken. Tenkte det lettet vanningen en del. Sokkelen på drivhuset er ikke murt fast hele veien, men bare i hjørnene og på midten av langsiden. Slik får røttene til drueranken mulighet til å krype ut av drivhuset og lettere få tilgang på vann. Nå har den blomstret og små tegn til drueklaser henger her og der.

Jeg skal innrømme at når det kommer til druer kan jeg svært lite. Den skulle vært beskjært tidlig i vinter, da planten er en bløder.Beskjærer man senere enn Januar kan man risikere at greiene er fulle av saft, og da vil forblø.  Men med min beskjæringskrekk ble det ikke gjort, så jeg får ta det igjen til høsten/vinteren. Jeg mistenker at når det gjelder denne planten kommer det til å bli en del, “skulle gjort”… Det jeg skulle gjort er å skjære alle sideskudd over en knopp står det i boken… Der ble det mange flere spørsmål fra meg; Så her må jeg undersøke mer… til høsten må jeg ha dette i boks.

IMG_6089

Jeg får håpe jeg klarer  sommerbeskjæringen da… Da skal alle skudd klippes av slik at det er igjen ett eller to blad etter hver fruktklase. Sideskuddene som ikke bærer frukt skal skjæres over to bladpar regnet fra stammen. Dette bør gjøres jevnt gjennom sommeren for planten skyter skudd ofte og i alle retninger står det i bøkene, hjelpe meg!

Og så skal druene nipes av, ca halvparten av druene skal fjernes i en klase når de er på størrelsen med erter. Da blir druene større. Jeg får skrive opp disse to tingene på en huskelapp og henge i drivhuset…

IMG_6088

Det jeg skal gjøre nå er å ta et tau og binde fast i taket fra gavl til gavl, slik at den kan klatre i taket. Jeg ser for meg mange drueklaser hengende fra taket… drømme, drømme, og så sammen med vin og ost til høsten vil det bli perfekt. For troen må man jo ha:)

PS I helgen har det fakrisk vært skikkelig vår, og de ivrigste har kjørt forbi i båtene sine:)

Takk for at du tittet inn:) Klem fra Linda

8 kommentarer:

Tonerose sa...

Heldige deg som har drivhus å ha drueplanta i!! Den har jo kommet SÅÅÅÅ langt allerede - helt herlig.

Det er ingen grunn til å stoppe med slike impulskjøp; jeg kjøpte også min drueranke på impuls (ja, det var noe av det aller første jeg planta, før jeg blei hage-gal, og handla på 70% salg på plantasjen... hehe) Men den er jeg jo blitt SÅ glad i! Den står ute året rundt, men vokser KRAFTIG. Og kommer med masse drueklaser, de blir blå - husker ikke navnet.. Men, druene blir ikke så store, for jeg har ikke vært flink til å beskjære. Men planta vokser helt ENORMT!! Så hele veggen blir grønn iløpet av sommeren. Liker sånne frodige planter!

Men, i år skal jeg bli flinkere med beskjæring. Eller, dvs tøffere. Det skal jeg også med rosene. De blir jo mye penere og kraftigere da. Krysser fingrene for at jeg får gjennomført det! :o)

Flotte bilder du viser, gleder meg til å få titte innom drivhuset ditt i sommer. Og gjerne si ifra på bloggen når du kutter den om sommeren - så blir jeg også minnet på å kutte min! hehe, det var denna hukommelsen da...

kjempesmart å plante den i et hjørne, og bra tilgang på vann fra utsiden også. Du tenker igrunnen ganske langt du! :o)

Riktig god søndag!

Trädgårdsdrömmar sa...

Tittar in för att önska dig en glad påsk. Idag är det blåsigt regnigt och kallt, men vi har varit ute i trädgården och krattat ändå. Man kan inte låta bli.
Carina

Blomsterguri sa...

Drueranke har jeg ute på fjellet, men - da jeg klipte etter oppskriften var det nok ikke januar mnd.!!!! Etter dette har den ikke vokst (blødd ihjel?. En stund etterpå leste jeg i ny litteratur at drueranker skal visst ikke beskjæres så hardt likevel. Nå har jeg tenkt å kjøpe en ny, men da skal jeg gjøre det etter de nyeste oppskriftene :-) Ha en fin kveld!

Frøken Solhat sa...

Søde Linda......din vindrue lyder lidt som min sidste år.....fik ikke klippet noget rigtig beskæringen føltes lidt som en videnskab :0) Til trods for mine famlende forsøg lykkedes det at få de lækreste druer på den så mon ikke også der komme nogle på din til sommer :0)

Det er vist rigtig at man skal begrænse væksten af blade efter hver klase...selv om det er "svært" at klippe alt det frodige grønne af. Vi må begge øve os så skal det nok gå :0)

Knus og god påskeaften :0)

Tullik sa...

Hehe. Kjenner meg litt igjen i det med å klippe vekk det som er fint og grønt.... Det gjer litt vondt !! Lykke til med druene og drømmene i alle fall, så får beskjæring koma etter kvart !!

Ninni sa...

Druer står for meg som noe eksotisk, men jeg vet at det er mange som dyrker dem med hell på friland. Har man en solrik og lun vegg i haven, kan man få flott avling. Din ranke ser nydelig ut, og så mange anlegg til druer! Gleder meg til oppdateringer på den og alt annet hos deg :)

Det er en blå sort, Vitis Zilga,
som går til H5! Den er kraftigvoksende og får mengder av druer. Den vil helst ha litt sur jord.

Linda sa...

Å takk Ninni:) Da må jeg hive meg rundt og gi den noe surere å sette bena i:) Jeg har vanlig hagejord i drivhuset, men jeg får sette i gang noen tiltak rundt benna til denne frøkenen da:) Da kryper jegi tenkeboksen igjen, he, he:)

Lavendel sa...

Man kan godt beskære senere...
man det er rigtigt med 2 par blade - og så væk med resten..
må lige ud at kigge til mine druer, jeg har 2 i drivhuset og en på friland - friland er "Zalas Perle" en grøn drue, der også bruges af "vinbønder" her i landet(!)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails