VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)torsdag 29. april 2010

Komposten er i gang


Jorden er det viktigste i hagen. Plantene blir sunnere og mer lettestelte om jorden gir dem det de trenger. Jorden skal være fyllt av mange mikroorganismer, dyr og marker. Alle disse lever naturlig i jorden og har en jobb å gjøre der. Plantene klarer ikke å suge opp næring fra jorden om den ikke først er bearbeidet av sopper, bakterier, marker og andre smådyr. Organisk materiale som omsatt mat/hageavfall er jordforbedrende, og jo mer jordforbedrende materiale man har i jorden, jo bedre trives plantene. Og hvem vil vel ikke at de skal trives? Ferdig kompost gjør underverker i hagen. Kompost er like sterkt som kumøkk, og må behandles som gjødsel og ikke jord. Blandes 1/4 del med jord før bruk. I tillegg til å gi jorden næring, blir jorden mer tørkesterk, mindre sur og plantene mer motstandsdyktige mot sykdommer.
Jeg leste et innlegg hos Lene i Fredrikstad og ble så inspirert. Det hørtes så deilig ut å kunne hente frem god fin jord og gjødsel fra egen hage. Hun har også laget et foredrag, les HER
Lene beskriver det så bra at jeg anbefaler dere å lese det, og jeg skal følge hennes oppskrift så godt jeg kan.
 
I forrige uke var jeg på kurs i kompostering av matavfall. Fredrikstad kommune holder gratis kurs i hjemmekompostering. Og om man ønsker avtale om kompostering, får man kjøpt kompostdunk til redusert pris (ganske mye faktisk, Hurra for kommunen der), man får redusert renovasjonsavgiften (det blir vel egentlig ikke så mye, men dog litt), og man får gratis strø (av bark). I tillegg kan man få lånt kompostkvern. Og det skal jeg benytte meg av, for istedet for å måtte betale for å få kjørt bort greiner og kvist fra hagen, kan jeg kutte det opp, og bruke det i hagen.
 
IMG_6693
 
En venn kom til meg med fire sekker med kvist som var kuttet i kompostkvern, og det er jo som gull i hagen det:) Fint å bruke til ganger mellom grønnsaksbedd, og som jorddekke der man trenger det. Så sparer man penger siden man slipper å kjøpe bark eller annet jorddekke.
 
 
 
Jeg har hatt komposteringsavtale før, men det gikk ikke bra. Og når jeg kastet reker i komposten satte samboer ned foten. Det ble en voldsom lukt… Jeg har dermed lovet å ikke gjøre det denne gangen.
Jeg husker jeg slet litt med å holde komposten i gang… Men det var vel som vanlig at jeg er litt overivrig og angriper med alle midler på en gang… Og kanskje hadde helt feil forventinger til komposteringsprosessen…  Men nå vil jeg få det til, og skal være tålmodig. Øve meg på å være tålmodig…
 
Sist gang jeg forsøkte å kompostere var jeg ikke på kurs heller, så jeg kan vel si at jeg stiller mer forberedt denne gangen her.
Jeg var litt redd jeg var svartelistet hos kommunen, men det var jeg ikke…
Jeg ble nemlig tatt av kompostpolitiet sist, da fikk jeg først en gul lapp (“skjerp deg”) og etter en halvt år fikk jeg rød lapp, og avtalen opphørte. Men da hadde jeg allerede gitt opp. Men det er jo litt ok at de følger med synes jeg da. Og denne gangen skal jeg vise dem.
 
IMG_6695 IMG_6699
 
Jeg har lagt et lag med strø og kvist i bunnen av bingen, for å gi luft undenfra, og så har jeg begynt å legge kjøkkenavfall oppe på. Rører ikke enda, men venter til temperaturen stiger. Deretter skal jeg hver gang jeg legger på avfall, røre litt ned i forrige lag, og legge på 1/4 strø. Jeg har en boks på kjøkkenbenken (den lille grå som er på bildet) som jeg fyller med matavfall. Og alt kjøkkenavfall kan kastes, eggekartonger, tørkepapir, matrester.
Jeg må innrømme at jeg ikke synes den boksen er så pen, så den skal jeg bytte ut i en vakrere boks etterhvert. Det finne sjo mange fine bokser fra Tilda-serien, green gate osv. (Det er jo ikke så nøye, men…) Annenhver dag tømmer jeg boksen, og jammen blir det mye matavfall… Foreløpig har ikke prosessen i bingen kommet helt i gang, men jeg skal bare fortsette å mate den og gi den tid. Jeg mater den hver 2.-3. dag og venter på at temperaturen skal stige i bingen.
 
IMG_6697
 
Jeg kjøpte en kompostbinge til hageavfallet også. Denne kjøpte jeg hos plantasjen. Oppe i her legger jeg alt avfall fra hagen. Jeg har savnet et sted å legge avfall fra hagen, og nå har vi fått det. I tillegg legger jeg i litt tang og hestemøkk oppe i her.
Tang er et supert gjødsel å bruke i hagen. Men man må ikke ta fersk tang, men det som har ligget i strandkanten. Den må skylles minst to ganger før man bruker den, og det kan lønne seg å grave den ned i beddene for å forhindre lukt.
Hestemøkk må komposteres i to år, så denne bingen blir fyllt opp i år, neste år blir den lagt over i en annen binge for å ettermodne ett år til. Om man bruker hestemøkken med en gang, vil den stjele så mye kvælstoff i nedbrytningsprosessen at plantene ikke vil gro.  Neste år begynner jeg å fylle opp ny binge, på denne måten vil jeg om to år, kunne ta ut god kompost fra hageavfallet hvert år. Evt om jeg kjøper en binge til, hvor jeg ikke legger i hestemøkk, så jeg kan tømme den til neste år. Det pleier å bli myyye hageavfall i løpet av en sesong, så det skulle nok bli greit å fylle opp.
 
Både varmkomposten og kaldkomposten trenger luft og det får man ved å røre i den. Varmkomposten blir rørt i hver gang jeg legger i kjøkkenavfall, kaldkomposten sånn en gang i blandt. Greipet har jeg fått av kommunen.
 
IMG_6694
 
Det høres ut som mye jobb kanskje, men det er visst egentlig ikke det. Jeg skal bare mate varmkomposten med avfall som ellers hadde godt i søpla, og så skal jeg mate hagekomposten med hageavfall, og så skal de tusenvis, kanskje millioner av hjelpere i bingene gjøre jobben:)
Det er sikkert mange spørsmål som vil komme underveis, men det får jeg ta når de kommer, jeg skal holde dere oppdatert på prosessen. Jeg er helt novise i dette, og med dårlig erfaring i tillegg… Men derimot desto mer motivert, så nå SKAL det gå. Så jeg forteller etterhvert.
Rundt kompostbingen skal jeg plante lupiner og noen andre høye blomster, slik at den ikke blir så synlig. Den hvite plastsekken skal byttes ut med en mørkegrønn dunk med helt tett lokk som fås kjøpt av kommunen så synes ikke den så godt heller.
 
Jeg gleeeder meg til å få fin kompost til å bruke i hagen. Og så føles det ikke minst godt å slippe å kaste mat og annet som istedet kan bli til flott jord. Så sparer jeg miljøet, både for mye avfall, samt på sikt transporten som må hente avfall. For målet med dette tilbudet fra kommunen sin side er jo å redusere behov for tømming av avfall, og  jeg får fin jord med god samvittighet:)
Ellers så skjer det lite av gjøremål i hagen, det er ikke mye jeg rekker innen regnet kommer… Nå står varmen på ønskelisten, den er litt sent ute i år synes jeg.
Hmmm da har jeg sett på “Fredag i hagen” det er så koselig:)
                                                                                                            
                                                                                                      Ønsker dere en god hagehelg                      
                                                                                                            Klem fra

5 kommentarer:

Lavendel sa...

Så fine planer! Kompost er guld...jeg komposterer en del af haveaffaldet, men mad (fra som regel kun én person) før hønsene..de giver så gødsel. Spændende at følge dit projekt - sikke en god kommune! Vi kan hente gratis fin kompost her, det gør jeg også.

Margrethe sa...

Gratulerer med at du nå er i gang. Hvis det skulle gå veldig tungt med varmgang, så spander på noen liter med lunkent sukkervann. Da starter det. Ofte når vi begynner på nytt etter tømming sliter vi med å få opp varmen. Da fungerer dette. Av og til er det nok med rent vann også. Rundt 40 grader. Lykke til.

Anita sa...

Heia, ja nå forstår jeg at du er i full gang med komposten! Graturlere:)

Jeg ble så inspirert da jeg leste dette her, så nå har jeg vært inne på hjemmesidene til min kommune, skrevet en mail, der jeg lurer på om og når de har et slikt kompostkurs her omkring for hjemmekompostering. Så får vi se over helgen, hva de svarer.

Ha en fortsatt fin helg Linda, nå skal jeg ut i hagen en tur...her blåser det skikkelig idag, men det er sol, så jeg skal ikke klage.
Klem Anita

Linda sa...

Lavendel: Takk:) Gratis kompost, det er jo spm å hente gratis gull for hagen det:)

Margrethe: Takk for tips. kan hende jeg trenger litt hjelp underveis:)

Anita: Så fint å kunne inspirere. Hadde vært gøy med flere komposteringsnoviser her inne:)

Takker for kommentarer, som sagt før, det er alltid veldig gøy når noen har lagt igjen noe ord, råd, tips, eller bare en hilsen:) Fortsatt god søndag:) Klem

Monica fra Koseleg sa...

Oj! Enda en kjempeflott blogg!Jeg kommer over nye hele tiden. Passer fint med litt kompost- prat. Jeg har akkurat fått kompostbinge og har mange spørsmål.Flott med litt informasjon om emnet. Jeg likte meg her og kommer snart tilbake.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails