VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)mandag 19. april 2010

Da er jeg i gang, babyen til grønnsakslandet er innviet


I går hadde vi en kjempefin hagedag. Mye er utrettet og badekaret er innviet for sesongen. Det er liksom babyen til grønnsakslandet for det var med dette det startet.
Været var fint, men litt rart. Det ser ut som det skal bli skikkelig uvær og så detter det ned noen dråper og så kommer solen igjen… Og når regndråpene datt ned var det hyggelig å sitte i drivhuset og prikle om småplantene… her henger jeg litt etter, men kom ajour i dag. Mamma kom på besøk i dag, og vi har hatt det ordentlig hyggelig med prikling og prat. Moro er det å holde på, men å være to er enda bedre.
 
Vi kjøpte en stor fryser i høst. Vi trengte nemlig det… Men oppå der havnet alle mine stiklinger først, og frøplanter senere. Så den frysen har vi i grunn ikke fått brukt… Samboer har ikke vært imponert over denne løsningen, men desto mer tålmodig… for det var jo ikke derfor vi trengte fryser… Men nå kan fryseren brukes igjen:) Nå står nemlig kun et par bakker med frø og mine to potter med cobea der. Og det er lett å flytte på.
IMG_6355
Alle småplantene har nå flyttet inn i drivhuset. Og jeg MÅ ha et par hyller høyt på veggen…
 IMG_6363
 
Men nok om det. Badekaret er satt i bruk. Min snille nabo hadde noen setteløk, Gul Kepal, til overs, og vi hadde noen planter med månedsjordbær til overs. Byttehandel ble utført og lykkelig satte vi i gang.
Yngstemann i huset transporterte “varene” .
 
IMG_6359 IMG_6360


I badekaret plantet vi setteløkene, og en god nabo til løk er gulerøtter. Løken hjelper til å beskytte gulerøttene mot gulerotsfluen. Men i tillegg utfyller de hverandre på en annen måte også, slik at de komplementerer hverandre istedet for å konkurrere med hverandre. Løken har overfladiske røtter og guleroten har dype pælerøtter.
 
 
IMG_6361
Løk skal jeg sette mange steder i år. Vi bruker mye løk i matlagingen og hva er ikke bedre en egendyrket løk?
Løkene ble lagt i rader med 20 cm mellom rom og 5 cm mellom hver løk i raden. Jeg skal dekke jorden med friskt gressklipp i ny og ne. Det gjødsler og hjelper til å holde på fuktigheten og holder ugress unna.
Også drysse på litt tangmel i  ny og ne, mot løkfluen, men dette skal jo gjøres med guleroten også, så her er det vinn, vinn:)
Gode naboer til Løk: Agurk, fennikel, gulerot, jordbær (sneglene liker ikke lukten av løk hvitløk), så denne kombinasjonen er også vinn-vinn. Videre er kål, pastinakk, persillerot, rødbeter, salat og tomat gode naboer.
 
IMG_6362
 
Gulrotfrø spirer allerede ved 6 grader. Spiringstiden er lang og det kan ta opp til 5 uker før den spirer, så om man vil høste gulrøtter tidlig må man begynne tidlig. Når jorden har nådd 5 grader er det på tide å så. Jeg dekker med fiberduk, for det kan enda komme litt kaldere dager og netter.
Frøene ble sådd i rekker. De skal dyrkes i dyp, humusrik jord. Jorden bør være fri for stener, de vokser jo nedoverog kan ikke stange mot harde hindringer. Når gulrotgresset er 2 cm opp tynnes de til 2.3 cm mellom.  Og når gulrotgresset er blitt 15 cm tynner jeg igjen til ca 4-5 cm. Har man plantet tykkere sorter må man ha større mellom rom.
Gode naboer til gulerøtter: Erter, dill, hvitløk, løk, mynte, purre, reddikker, rødbeter, salat.
Så mulig jeg putter litt dill også i beddet
Har også hørt at rosmarin og salvie virker avkrekkende på gulrotfluen, så de er da også gode naboer. Så de skal får bo i badekaret de også.
 
Matgulrot er en toårig vekst som lagrer energi i roten det første året. Denne næringsreserven brukes neste år til en rikelig blomstring på en ca 1 m høy hvit skjermplante, som har hvite blomster, med en mørk flekk i midten.  Man kan også plante matgulrøtter som har litt grønt på seg så får man hvite blomster allerede i år. Les mer om dette på Claus sine sider
Gulrotfluen er den verste skadegjøreren. Den ser ut som en liten brun husflue, og samler seg gjerne i gulrotgresset i eggeleggingstiden. Eggene legges ved jordoverflaten inntil gulerøttene. Senere gnager larvene ganger i røttene som lager råteangrep. Disse angriper i to omganger; Mai/juni og Juli/august. Hmmm.. det ble jo brått i grunn hele sommeren det… Siste omgangen overvintrer de som pupper i jorden. Derfor er det ekstra viktig med Vekstkifte. Det skal jeg skrive om snart.
 
navnepinde125
 
Merkepinnene mine er fra Helle Nørby. En dansk keramiker som jeg synes har myye fint. Jeg kjøpte mine hos I gros hage. Men jeg kan ikke se at hun har dem lenger…

keramik_locati200-00052 1-038-200 Beringsvaenget_Horsens-007
Beringsvaenget_Horsens-012  sten-030_200 fuglebad_0036
Bildene er lånt fra siden til Helle Nørby. Siste bilde er et fuglebad, og det står høyt på min ønskeliste…
 
I dag ser været ut til å bli aldeles nydelig. Jeg må sove litt etter nattevakt og så er det ut i hagen igjen.
 
                                   Ønsker dere en masse god hagedag.  Klem fra

4 kommentarer:

Lavendel sa...

Jeg troede, du havde været i bad i din have...klem

merethe sa...

Så spennende skriving om grønnsakshagen. Greit å vite litt om hva som trives sammen. Jeg bruker ikke noen form for gift i hagen og har brukt vekselplanting fra år til år. Men skal prøve ut mere av dette. Flott blogg har du :) Merethe

Frøken Solhat sa...

Det er nogle fantastisk smukke plantepinde Linda - dem kan jeg godt forstå du er glad for :0)

Tak for alle tippene og inspirationen - mine unger ønsker sig en køkkenhave i år, så i week-enden har jeg været ved at flytte stauder, så vi kan få plads til en LILLE, meget LILLE, køkkenhave:0)

Ærter og radiser er købt, gullerødder står på ønskelisten og måske jeg skulle lokke dem til at sætte løg også.......det lyder som en god ide!

Skønt at se at sønnike hjælper til med plantebyttet :0)

Knus Dorthe

Ninni sa...

Næh! SÅ smart med det badekaret, dreneringshull er jo ferdig også. Så fint det ble med treramme rundt :) Det blir jo et perfekt grønnsaksbed, du kan jo dyrke hva som helst der, gulrøtter, purre osv.

Så flott og infomativt du har skrevet om grønnsaksdyrking! Her har jeg mye å lære :)

Jeg synes småplantene dine er store jeg, sammenlignet med mine i alle fall :) Det lille fuglebadet til Helle Nørby er så søtt!

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails