VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)







tirsdag 13. april 2010

Temperaturen stiger


Min Trochodendron araloides 'Milde' har vært min temperaturmåler gjennom vinteren. Det har vært velig moro å titte ut av vinduet og se hvordan den så ut. Så kunne jeg sånn ca gjette på hvor kaldt det var. Var det veldig kaldt krøllet bladene seg helt sammen.
 
IMG_5098 (1) IMG_5099 IMG_5100 (1)
 
Når det var rundt null grader, så slappet den litt mer av, og med den temperaturen vi har nå, bare nyter den dagene, og gjør seg klar til å vise sine blomster. Som jeg synes blir spennende å se, for jeg er ikke sikker på hvordan de er:)
 
IMG_5641
Nesten litt ille å vise vinterbilder i disse dager…
 
Men min Trochodendron har jeg vært litt spent på. Den ble funnet på Dyhre gartneri i fjor høst, og formen på treet var så fin. Bladverket danner liksom kroner, og skyggene blir lette og luftige (eller no sånt…) Og den havnet på “Må ha”listen og så fikk jeg den av mamma til bursdagen min. Den ble plantet ved siden av drivhuset, så den er med på lage en slags vegg der. 
 
IMG_6304 IMG_6307 IMG_6306
Disse tre bildene ble tatt ute i morges i pysjamas…  (kan vel riskere at det kommer en bkymringsmelding til helsevesenet…)
 
Nå er jeg i tenkeboksen. Prosjekt “Grønnsakslandet”….  jeg må lese og lese… og finne ut og finne ut…
For jeg kan ikke bare sette igang. Å anlegge en grønnsakshage krever litt kunnskap om de ulike plantene, og jordens vilkår…
Men enda er ikke jordtemperaturen høy nok til de helt store krumspringene.
Så enda så har jeg tiden på min side.
For sånn er det hvert år. Jeg venter og venter på at temperaturen skal la meg starte så smått i hagen. I en periode er jeg et hestehode foran hagen…
…så er hagen og jeg litt ajour
…før hagelivet bestemmer seg for å sette fart, og da henger jeg ikke på lenger…
Da begynner haven å bestemme selv…
Da er det tid for å begynne å nyte hagen, og det jeg rakk å forberede denne våren. Jeg må huske og sette på neste års liste det jeg ikke rakk. Men det er jo alltid litt å gjøre likevel, heldigvis:)
 
Vinneren i hagen blandt busker og stauder er så langt min Rogsnspirea Sorbaria grandiflora ‘Maja’
IMG_6312
 
Jeg må innrømme at det ikke bare er ute temperaturen stiger, også inne i hodet angriper jeg nå hagen fra alle kanter. Jeg må prøve å strukturere det litt. Har så langt tre områder i hagen, iberegnet Grønnsakslandet (egentlig hos naboen…) som skal gjøres noe med i år.
Jeg skal presentere hvert av dem, med mine planer her på bloggen, og kanskje jeg er heldig og får noen tips fra dere. …Oj nå ble det brått fire problemområder…
Ok jeg må skrive ned en liste tror jeg…
Stikkord:
Grønnsakslandet
Inngansparti
Sørveggen
Arbeidshjørnet
Grønnsakslandet nr 2 og et “priklehus”
Hmmm… Da ble det fem… Og i dette øyeblikket kom jeg på to til:
Platting og sitteplass
Portalen ut i grønnskslandet
Og sånn kan jeg fortsette tror jeg…
Jeg lurer på hvor terapeutisk dette her er egentlig…he, he:)
 
Men det er ikke bare jeg som surrer i hagen nå. Humlene og biene jobber for fullt. Og det er en viktig jobb de gjør. og det er ingen tvil om at særlig humlene er glad i Ruteliljene mine.
 
IMG_6245 (1) IMG_6241 IMG_6242 (1)
Det er viktig å verne om de små nyttedyrene, selv om særlig biene kan være plagsomme ut i juli måned. Men de eier hagen min like mye som meg, og den jobben de gjør er uvurderlig. I fjor hørte jeg noe om at det var færre bier nå, og tenk om de ble borte, og vi må gjøre hele pollineringsjobben selv…. og for en jobb det ville vært…
 
IMG_6311


                                                                        Jeg ønsker alle en god dag. Klem fra

7 kommentarer:

Marit sa...

Så nydelig med blomster i krukker ute allerede!!

Skal driste meg til å kjøpe litt mellomblå stemor innen 1.mai iallefall. Pinseliljenen og perleblomstene på trappa har enda ikke kommet i fullt flor, så de får stå:-).

Morro med planer da, og du får vel gjort noe med de aller fleste og.

Setter du stiklingene vi har fra i sommer fra pellisene rett ut i store potter når temperaturen har steget litt? (3-4 uker???)

Blir deilig med tur fredag, klem:-)

Ninni sa...

Du, så spennende vekster du har i haven din! Trochodendron ser rålekker ut, jeg måtte google litt :) Artig med bladene som beskytter seg mot kulden. Ja nå surrer det nok rundt i mange hagehoder av planter og lyster :) Jeg kan ikke ha det bedre enn på denne årstiden hvor alt er nytt igjen.

Kathrine sa...

Min også ruller inn bladene når det er kaldt. Kul plante!

Og hage i utvikling og vekst, er topp!
Kribler i å begynne med kjøkkenhagen her. Greipa fikk jeg løs fra komposten i dag, men skal bygge opp bedene litt mere før jeg setter i gang.

Rutelilje er en skikkelig snål plante:)

Flott planliste til deg her:-)

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Härliga vårbilder Linda. Och ditt bidrag till tävlingen nedan är Underbart!

Ha det gott!

Anita sa...

Hehe...sitter her å ler, for jeg kjenner meg så igjen når du skriver. Når nye planene og idèer popper opp i hodet mens du skriver liste over hva "må gjøre" ting...Men jeg er i grunn blitt veldig flink til å ta tingene som det kommer, når det gjelder hagen. Selv om en annen del av meg sliter med akkurat det...:)

Jeg holder på i min drivhushage for tiden, jeg har tenkt også å ha noen grønnsaker og litt urter utenfor huset...som jeg holder på å planlegge....Men området der har jeg overlate litt til ungene. Det er jo kjekt å la dem også få plante litt...
Ha en fin kveld Linda
Klem Anita

Linda sa...

Til dere alle: Takk for hilsner, alltid hyggelig som sagt. De blir satt stor pris på:)

Marit: Gleder meg til å høre om fjelltur, og ja håper jo å få gjort litt av det jeg planlegger, he, he:) Jeg setter nok ut pelargoniene når været blir varmere ja, men ikke i så veldig store potter, for da tar det lengre tid før jorden tørker, og de liker jo ikke så mye våt jord rundt føttene disse. Også e de jo ikke så store enda...

Ninni: Jeg klarer ikke motstå ting som er litt uvanlig, så lenge det kan passe inn i hagen...Det blir fort en "MÅ HA" plante:):)

Kathrine: Høres bra ut å få løs greipa, da skjer det saker og ting fort regner jeg med:)

Hillevissan: Tusen takk:)

Anita: Ja her popper det opp som popcorn i hodet, he, he:) Men moro er det. Tenker mye på grønnsakslandet... Skal presentere litt planer, tanker og sikkert litt kaos i et innlegg. Fint med innlegg, for da rydder man litt i hodet når man skriver... Legger igjen kaoset her liksom, he, he:)

Ønsker alle gode hagedager:) Klem

Frøken Solhat sa...

Jeg tror da også temperaturen stiger i Norge.....så grønt det bliver :0) En liste er ikke så ringe Linda for at sætte tingene lidt i system....og der er altid nok at tage fat på i en have, hvor foråret bringer en særlig arbejdsglæde og entusiasme med sig. Vibeæg og Ranunkler.......jeg er solgt :0)

Fortsat god uge.
Dorthe

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails