VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)torsdag 15. april 2010

En liten titt inn i min tenkeboks, og del 1 av en tilnærming til økologisk hagebrukHer står min kompostbinge, den har vært foringsbrett for fuglene i vinter. Langt fra vakkert… nå uten snødekket… For noen år siden satte vi igang et prosjekt med kompostering, men det ble ikke noe greie på...
Jeg kunne rett og slett ikke nok, og etter å ha kastet reker i komposten, satte samboer ned foten… Det ble en fryktlig lukt…
 
IMG_6346 “Øj, jeg jobber her”
 
Men nå står bingen der, og jeg går glipp av masse fin jord, om jeg hadde fått det til da….
Hver gang jeg kaster mat tenker jeg på hva det kunne blitt, og hvor glad mine planter hadde vært for denne næringen.
 
I dag har bingen blitt demontert og skyllet. Mer ble det ikke tid til, men i morgen skal den vaskes skikkelig. Og til torsdag i neste uke, skal jeg på kurs i hjemmekompostering. Jeg leste dette  om varmkompost hos Lene. En glimrende side, så mer om kompostering enn det kan ikke jeg… Men jeg skal fortelle hvordan jeg klarer meg når jeg kommer igang…
Jeg skikkelig inspirert til å komme i gang. Så nå skal dette læres:) Gleder meg til å slippe å kaste mat i søpla:)
 
IMG_6343 “Ikke fred å få, jeg prøver et annet sted”
 
Det å få i gang komposten er et prosjekt som er en del av det å tenke mer økologisk i hagen.
Boken “Camillas Havebog” og “Hannas hage” er gode bøker om økologisk hagedyrkning. Camilla er også kjent for sine hage- og mat programmer i Danmark.
Økologiske prinsipper har jeg likt godt i mange år. Det hele fremstår for meg som en hel vitenskap, som jeg nå prøver å få  oversikt over. Jeg må vite mer om plantene og hvordan de virker på hverandre. Hvordan den ene tiltrekker seg insekter som spiser opp lusene som plager naboen. Og hvilke som ikke trives så godt sammen…  I “Grønnsakslandet” skal jeg prøve å imøtekomme de økologiske prinsipper så godt som mulig. Og mulig til og med noen Tagetes skal få lov til å komme inn i hagen i år… Jeg er ikke så glad i fargen, men egenskaper som å lokke til seg lusespisende insekter setter jeg stooor pris på.
Men jeg skal ikke bli noen fanatiker… Jeg må prøve meg frem, det er jo ikke gjort i en fei… Jorden og type gjødsel er noe av det som er viktig i en økologisk hage, så jeg starter med komposten, og denne gangen skal jeg lykkes!
 
IMG_6333 IMG_6332 IMG_6329
 
Bildene er av en av de flittigste i hagen nå. Han jobber og jobber, og  er ordentlig ivrig, en skikkelig god samarbeidsparnter. Enda mer ivrig en meg faktisk ser det ut som. Det er en viktig jobb han gjør. Camilla sier i boken sin at det er en stor trygghet å vite at når jeg går inn og drikker kaffe etter noen timer i hagen, så er ikke hagen lenger min hage, men blir alle de millioner av andre veseners hage, som bor der ute.
Og hvem kan være uenig i det?
                                                                                  Klem fra

11 kommentarer:

Margrethe sa...

Det er et spennende prosjekt du har foran deg, og jeg ønsker deg lykke til. Her har vi kompostert i mange år, og det er absolutt å anbefale. Det er forresten ikke alltid så store grep som skal til for å få kompostbingen i gang, men det lærer du jo på kurset. Jeg skal følge med :-). Ha ei god helg.

Lavendel sa...

Held og lykke med det. Høns er fantastiske til at spise madresterne! Og så får man jo en fin gødning fra dem.Græsafklip er fint som gødning i bedene. mvh Lavendel

Ninni sa...

Så spennende med kompostkurs, Linda :) Jeg ønsker meg en varmkompost og synes det er ille å kaste alt rusket jeg fjerner fra bedene nå. For ikke å snakke om alle rester fra frukt og grønnsaker. Håper du forteller litt fra kurset, jeg vil gjerne lære mer :)

Mario`s Verden sa...

Så bra med kurs i kompostering.
Jeg har hatt varmkompost i flere år.
Kjenner at hagen har fått et rikere liv med insekter og er levende.
det er en utfordring å vite om plantene har fått nok gjødsel . Lurer på det hvert år. Kan grave ned en neve med blåkorn , kunstgjødsel på krevende , remonterende roser.
Men det er juks synes jeg. Vanner med kompostvann og det pleier å bli bra hvert år.
Lykke til fra en annen fornøyd kompostvenn.
Naboen pleier å være litt ergelig på min kompostjord . Hun ser at jeg har noe hun ikke får kjøpt for penger. hihi

Linda sa...

Nå er kompostbjørnen vakset og fått ny plass. Skal vise dere senere:) Jeg har en stund brukt hønsegjødsel og kukompost og gressavklipp i bedd og lagt på vinterdekke, så jeg har famlet litt. Men siden jeg ikke har noen skikkelig kompostjord før neste sommer, må jeg kanskje jukse litt i år... Men med naturgjødsel blir det vel ikke så galt...
Jeg skal holde dere oppdatert, kommer sikker til å gå litt opp og ned, og det samme med frustrasjonene, he, he:) Men håper det ender lykkelig:)

Anita sa...

Det med kompostering er jo en kjempebra ting, og det måtte vært kjekt å ha en egen næringskilde til våre venner som bor i hagen...Men det høres litt avansert ut. Så Linda, håper du deler dine kunnskaper på bloggen din, etter at du har vært på kurs, så kan du inspirere oss andre... Det er nok mange med meg som ønsker å kompostere, men ikke riktig kommer igang.
Ønsker deg en fin helg!
Klem

Anita sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Frøken Solhat sa...

Hvor rigtigt.....godt at vide at alle insekterne trives og har arbejde nok at gøre i haven....når vi slapper af. Man kan næsten ikke få blomster nok der tiltrækker humlebier, sommerfugle m.fl.

Spændende med dit projekt Linda...det lyder rigtig godt. Selv opgav min kompostbeholder for to år siden da jeg fandt ud af at den var fuld af snegleæg:0( .....men indtil da var jeg rigtig glad for den.

Nu har jeg bare en bunke bagerst i haven som jeg går og vender og roder rundt i. Dog ingen husholdnings affald.......primært blade og afklip fra stauder og krukker :0)

Rigtig god week-end :0)

Frøken Solhat sa...

Forresten........Solhat /Ecinacea Purpurea er fantastisk til at tiltrække insekter :0) *SMILER*

Tonerose sa...

Øj, dette høres jo veldig bra ut! Flink du er! :o) Det er nok tidkrevende, og krever nok en del - men tenk så deilig den dagen du kan fòre plantene med hjemmelaget mat! hihi. Det blir nok en deilig dag!

Ja, når det gjelder grønnsakslandet høres det veldig lurt ut å lære en del om planting før du går i gang, utrolig bra å kunne utnytte seg av hvilke planter som tiltrekker hva, og på hvilken måte kan hjelpe hverandre. Lurt! Og gjerne del med oss andre, jeg har selv 4stk opphøyde bed jeg dyrker grønnsaker i - så jeg leser gjerne litt om riktig plassering av grønnsaker! :o) Helt supert!

Tusen takk for tipset om drivhuset i lev landelig, det er nå innkjøpt. Gleder meg til å kose meg med resten av bladet! Det var et koselig drivhus, men jeg ser nok for meg enten mur eller plank nederst langs hele huset, og antagelig skråere tak. Men jeg må tegne, måle og planlegge mer! Men jeg har iallefal lært litt mer om grunnarbeidet - gleder meg!!

Tenk den dagen jeg kan bære inn planter og utstyr i mitt eget DRIVHUS, det blir en herlig dag!

Håper du har en vidunderlig søndag!

Kathrine sa...

Håper du får til varmkomposten ja! Jeg har bare kaldkompost, men vi reduserte søppelmengden vår mye med at rester komposteres istedet for å kastes. Men der kan jeg ikke kaste all mat da.
Lite insekter ute her i dag. Minus og snøbyger ute. Og sol innimellom.
Klem:-)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails