VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)fredag 9. april 2010

fritillaria meleagris, Ruteliljen en vakker planteDenne løkplanten synes jeg er sååå vakker. Jeg var så heldig og fikk noen løker av en god venninne i fjor høst.  Jeg har tittet etter dem hver dag i det siste, og i dag fant jeg dem.
De er så høye (eller lave…):
IMG_6174
Ikke så veldig langt var de kommet, sukk…
Men på en tur i blomsterbutikken fant jeg…, og da var det ikke snakk om å tenke seg om (Impulsiviteten lever i beste velgående), for nå trengte jeg ikke vente lenger…
 
IMG_6197  
… de vakreste Ruteliljer. Jeg MÅTTE bare ha, og kjøpte seks potter. Nå er de pottet om og står foran drivhuset (hmmm alt havner liksom der…)
 
IMG_6175 IMG_6178 IMG_6184
 
 
Ruteliljen eller Vipeegg,  trives i leirjord, sur jord, og fuktig jord. Den er konkurranse-sterk noe som gjør den god på vill-enger.  Det at de liker fuktighet og enger ved vann, gjør den godt egnet i deler av min hage
Så nå er jeg den lykkelige eier av blomstrende Ruteliljer, og de jeg har i beddene får bare bruke sin tid. Jeg skal nyte en laaang blomstring. Og når disse er blomstret av får de litt matpakke i form av gjødsel, og når de er visnet ned putter jeg løkene i jorden. Og til høsten får de en ny matpakke som skal vare over vinteren og til de blomstrer igjen.
 
Ruteliljer er medlem av liljefamilien, og kan som andre liljer være plaget med liljebiller, så nå må jeg følge med hver dag. Finner jeg noen, så har jeg en offerplass på en sten for disse røde stakkarene. Trykk på bildet for å lese mer om Liljebillen.
liljebille
 
Ruteliljen blir mellom 15-30 cm høy. Den blomstrer tidlig om våren, men blomstene kan visne allerede innen slutten av mai. De bestøves av humler, selv om selvbestøvning er heller ikke uvanlig.
Apropos humler; Jeg så den første Humlen i dag. Han summet i drivhuset. Katten satt utenfor og prøvde  å fange ham gjennom glasset. Humlen prøvde å komme ut, og katten prøvde å komme inn, he, he:) Jeg prøvde å lokke Herr Humle ut, men døren som stod vidåpen var visst ikke ett godt nok hint for denne karen… han får heller sove der inne i natt, blandt blomstene. Bare han ikke får hjerteinfarkt, han så ganske stresset ut. Men kanskje den kommer ut gjennom den lille åpningen jeg har hele tiden nå, for å forhindre kondens.
 
IMG_6202 IMG_6203 IMG_6200
 
 
Ellers i dag har det vært nyyydelig vær. 11 grader og sol. Jeg har fått ryddet litt mer, og malt den andre strøket på espalieret mitt. Det blir hengt opp på søndag tenker jeg.
 
Jeg har ryddet vekk vinterdekke som blandt annet har bestått av blader fra vår store Ask, og gjett hva som dukker opp overalt i beddene nå, nemlig:
 
IMG_6210 IMG_6211 IMG_6213
 
…nye spirer av Asketrær. De er litt morsomme å se på der de små spirene vrir seg frem. Ser slitsomt ut… Jeg vil jo ikke ha masse sånne trær i hagen, så de blir til slutt luket vekk, så strevet dems er helt bortkastet stakkars små, men plantene mine trenger næringen selv.
 
Lillegutt kom hjem i dag med årets første selvplukket bukket:

IMG_6223
 
Bestående av hestehov, og krokus (den siste fra hagen vil jeg tro, he, he). Han var såå stolt og fornøyd.
Hverdagen krever sitt, og hagingen foregår nå innimellom slagene. I morgen er det konkurranse i turn i Oslo for eldstemann på 9, så da blir det ikke noe haging før på søndag.
Får nesten abstinenser, og særlig nå når det går så fort ute i hagen. Jeg har gått og ventet og ventet på at hagen skulle bli klar, men nå må jeg raske på for å henge med:) Og på ett eller annet tidspunkt vet jeg at hagen er forbi meg, og jeg henger etter… Sånn er det, og da må ting settes på listen over ting jeg skal huske neste vår… Men jeg er heldigvis ikke der enda, så jeg håper jeg får gjort mest mulig denne våren.


                                                                  Ønsker dere en god hagehelg. Klem fra

9 kommentarer:

Anita sa...

Heia, jada du må bare adoptere....drivhushekken.. Jeg tror faktisk at mitt og ditt drivhus er i slekt...:)
Ønsker deg en fin hagehelg. Klem Anita

Anita sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Sylvia sa...

Ruteliljer er SÅÅÅ vakre! Jeg kjøpte mange på Plantasjensalg på senhøsten ifjor, og venter i spenning på at de etterhvert skal dukke opp! :)
Du er heldig som har noen allerede nå...

Tonerose sa...

Så lekre løk!! øjøj, dette blei litt sånn må-ha innlegg.. Jeg blir så lett fristet!! Men med så utrolig flotte bilder av så vakre planter, så er det ikke rart man blir forført. :o) Hmm, ja jeg må nok på jakt etter slike løk! Heldige deg som har kommet over de i blomst til og med! Jeg ender nok opp med løk jeg setter til høsten, men å fått tak i på hagesenter nå hadde jo vært toppen.

Utrolig herlig den bildeserien med katten og humla! hehe! Jeg har også sett årets første humle i dag, og løp inn etter kameraet! Nå er det virkelig vår! :o)

Heldig du er, som har fått jordskokk knoller. Jeg tror jeg må smake på det en dag (det er jo som du sier, man kan tross alt kjøpe det på butikken) slik at jeg skjønner hva alle snakker om! hihi. Høres deilig ut, med litt søt nøttaktig smak - litt ala sellerirot kanskje? hm. Spennende å ha det i hagen, og helt herlig med flerårig grønnsak!

Må forresten bare få si at du skriver veldig bra, både fengende og morsomt. Herlig lesning og flotte bilder! Heldige deg som har samboer som er så flink til å snekre! ...og som sitter og ser i kataloger med hagestuer! Spennende å følge med i bloggen din fremover, kanskje dukker det opp en hagestue etterhvert! :o)

Kos deg massevis i helga!

Ninni sa...

Så morsomt å lese om katten og humlen! Hihi, det var nok et lystig skue :)

Så der fikk du også ruteliljer ja, ikke mindre enn 6 potter! I år blir virkelig prøvelsens år på planteshoppefronten, bedene mine er stappfulle og jeg har mange tiloversplanter i pallekarmene. Jeg finner alltid noe jeg MÅ ha når jeg er på hagesentre, men det går ikke!

Ja, var det ikke en skjønn dag i går! I dag blir det likedan :) Jeg var en bitteliten tur ute nettopp og må nok finne frem en jakke til morgenturen med hunden. Det er litt kald vind fra nord.

Jeg har ikke våget å fjerne vissent vinterdekke fra bedene enda, stoler ikke helt på været. Men det holder hardt...er sååå fristet :: Ha en riktig deilig hagehelg Linda!

Frøken Solhat sa...

De er skønne Vibeæggene Linda....forstår så godt dit impulskøb :0)

jeg vil prøve at forvilde mine under æbletræet, indtil videre har jeg kun haft i krukker.

Hvilken skøn buket....og så med følfod....den har jeg ikke set i Danmark endnu :0)

Jeg ønsker jer alle en rigtig god week-end med konkurrance og det hele.

Kærlige forårs hilsner
Dorthe

Linda sa...

Så hyggelig å komme hjem og titte inn og se deres hilsner:)
Anita: Ja de er vel i slekt, min er vel lillesøster eller noe sånt til ditt kanskje...

Og til alle: Jeg er super heldig som har en blomsterbutikk i nærheten hvor de som jobber er engasjerte og dyktige i jobben sin:) Og ikke minst super hyggelige, det blir gjerne alltid en liten prat:)

Tonerose sa...

Så gøy at du har shoppet former! Gleder meg til å se bilder. :o) Så koselig å høre at du har printet ut innlegget!

Jeg har nå prøvd meg på å støpe fat/bolle, og tok det ut av "forma" i dag. Og jammen funka det ganske så greit! Pynta opp med vann, flytelys og blomster i - og hadde et par ikea-hjerter i bunnen av formen for å pynte den opp. Moro!! Kos deg med støping :o)

Kjempebra innlegg om drivhuset ditt forresten (under "drivhus") - lærerikt og bra hvordan du forteller om hva man bør tenke på etc. Skulle gjerne hatt slikt drivhus som du har ja!! *sukk* Det er utrolig lekkert, men desverre litt utefor min prisklasse.. Men men, en gang i fremtiden kanskje? :o)

Så akkurat i plantasjen-avisen at de har små drivhus på bortimot 4kvadratmeter til ca 3000,- - det må da være rimelig? Det er jo ikke så stort, men hva tror du om noe slikt som et nybegynnerdrivhus? hm. Jeg må titte på det. Det hadde jo vært så utrolig stas med et som minner om et oransjeri - men det koster jo en del flere ganger mer.. :o) Hva tror du, som erfaren drivhus-eier? Har du hatt små varianter tidligere? :o)

Håper du får en vidunderlig hage-dag i morgen!

Tonerose sa...

ojoj, tusen takk for tipset! Jeg har aldri vært i en jula-butikk, men jammen er det en nyåpna en ikke så altfor langt unna meg!! Det er det på 5kvadratmeter til 3.995,- som var det det hun tenkte på? Det ser jo mye klarere ut enn det på plantasjen! (ja,det ser iallefall sånn ut på bildet, hehe. Også pent med mindre ruter, selv om det sikkert er mer upraktisk) :o)

Og det hadde jo virkelig vært deilig å hatt det littegranne større. (det jeg tenkte var at man såklart gjerne vil ha stort, men at det er bedre med et lite enn ikke noe. Men her var det jo ikke SÅ stor forskjell prismessig) Jeg har da vært på èn plantasjen i dag, hvor de var helt utsolt, og på plantasje nummer to - SÅ jeg på at det siste drivhuset ble solgt.. *sukk* Har ringt til et tredje, og de har flere inne på lager. Men nå tror jeg at jeg må stikke på Jula i morgen isteden! Ser ut som litt ala biltema-butikk, helt supert. :o) Jeg håper de har drivhusene utstilt, mon tro hvor tykke platene er - det sto det ikke noe om. hm.

Tror du ikke det var mannen min som mente jeg burde dra og titte på drivhuset på plantasjen i dag - for jeg har jo straks bursdag.. Øjøj! :o) Kanskje det blir drivhus på meg i år!!! Hjertelig takk for hjelpen Linda, du er toppen! :o)

Høres ut som om du har hatt en flott dag - deilig med venninne som også er hagegal! :o)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails