VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)lørdag 15. mai 2010

Boller til 17 mai, og andre boller


To dager til 17 mai, og matbutikkene har vært flittig besøkt i dag. Foreldrene til barna i 4.klasse skal bidra med gjærbakst til salg i skolegården på den store dagen. Dermed har de siste to nattevaktene gått med til blandt annet å bake, og over hundre kringler er produsert.

Jeg fant en oppskrift på bloggen Silje-sin for en stund siden og den har vært en suksess. Ungene elsker disse bollene. Deigen er perfekt å jobbe med, og de blir så luftige, og smaker kjempegodt. Det er vel egentlig den store Ingrid Espelids oppskrift fra den store blå rutete kokeboken eller noe sånt..
 
Små kringler
 
100 gram margarin
3,5 dl melk
50 gram gjær (jeg bruker tørrgjær)
1 ts kardemomme
1/2 ts hornsalt
1 dl sukker
5-600 gram hvetemel
Blande sammen alt det tørre.
Smelt smør og bland med melk og varmes til 37 grader.
Hell det våte i det tørre, og elt godt. Jeg kjører deigen 5 minutter i kjøkkenmaskin.
Heves i 30 minutter
IMG_5295 IMG_5296
Dele opp i små stykker og trille ut til små kringler
IMG_5299
 
Etterheve i 30 minutter til
Pensle med smeltet smør, og gi dem et lite dryss med perlesukker.
Stekes på 200 grader i ca 8-10 minutter.
Følg med, det går fort fra passe stekt til litt for mye stekt…
 
IMG_5306
 
Lykke til!:)
 
Da har jeg igjen siste nattevakt i natt, og det skal bakes en vending til. Jeg fryser dem ned med en gang de er avkjølte. De smaker like godt når de er tint. Jeg tiner de bare i romtemperatur, for de blir lett litt tørre om de varmes i ovn.
 
I natt var det 10 grader i hele natt, og 12 når jeg dro hjem på morgenen, det var endelig andre boller det. Og jammen synes jeg det har blitt grønnere også det siste døgnet. Om det ikke bare er jeg som hallusinerer pga lite søvn da… Morelltreet har faktisk kommet med de første blomstene. Det pleier å stå i fulll blomst til 17 mai, men ikke i år. Men noen små blomster har åpnet seg her og der, og  vakkert er det når den fulle blomstringen kommer.
 
IMG_6977 IMG_6982 IMG_6980


På 17 mai skal vi ha familie på frokost, og vi skal servere spekemat.  Mine oppskrifter er preget av løsblad system. …= lite system… Men det er jo kjekt å legge dem inn på bloggen, så om jeg roter bort papiret så kan jeg finne det her… Jeg har nemlig sagt til meg selv i årevis at jeg skal få meg et system og sette oppskriftene inn i en perm eller liten bok, men det har enda ikke blitt gjort… Jeg må faktisk tilbake til arbeidsboken i heimkunnskap på ungdomsskolen for å finne noe som ligner på system i haugen av oppskrifter. Så bloggen min får være sånn back up for de oppskriftene jeg er glade i, så slipper jeg å lete og rive ut av skuffer og hyller og bla gjennom hundrevis av ark hver gang jeg skal kokkelere noe på kjøkkenet. Og når jeg vet hvor jeg kan finne mine oppskrifter, ja da blir det andre boller:)
 
I morgen skal jeg sørge for at oppskrift på osteiskake, druesalat (kjempegodt til spekemat), og potetsalat:) ikke blir borte i papirhaugen, og legge det ut her. For disse “rettene” et er noe av det som kan gjøres i stand dagen før dagen.
                                                                      Ha en super helg. Klem fra

4 kommentarer:

Blomsterguri sa...

Ser kjempegode ut! Jeg kopierer oppskrifter som står i hagebloggene hvis de ser gode ut - denne er en av de. Ha en god helg og 17. mai!

Monica fra Koseleg sa...

Mmm- deilig med gjærbakst! Her har ikke frukttrærne begynt å blomstre ennå og den røde rhododendroen som har stått i full blomst hver 17 mai i over ti år nå har ennå ikke åpnet en eneste blomsterknupp! Men nå har det vært mildt og sol noen dager så vi får håpe at det skjer noe snart!! God 17 mai til deg!

Marit sa...

....så fint, de oppskriftene vil jeg gjerne ha, alt smaker jo himmelsk:-)

Gos sistevakt!!

Ninni sa...

Nam nam, boller er godt :) Det har blitt mange boller og vafler opp gjennom årene her også med 2 gutter som har spilt fotball.

Vakre bilder av fruktblosmtringen, så deilig at den har begynt allerede hos dere!

Gjett hvor jeg var i går du!! På Dyhre og ble kvitt noen kr :)) Takk for at du tipset om gartneriet. Fantastisk flott og med et kjempeutvalg spennende hagestash og planter. For ikke å snakke om den superkoselig og hjelpesomme betjeningen! Selv på en dag da det var fullt av folk og stor trengsel var de bare blide og imøtekommende. Køen gikk ut av døren ved kassene! Dit skal jeg tilbake, det er sikkert.

Ha en kjempekoselig 17 mai Linda, krysser fingrene for at regner gjør fra seg i dag, vi :)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails