VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)søndag 12. februar 2012

Noen tips i disse frøtider

IMG_3898
Pengene flyr I disse tider… frø er langt I fra gratis, og det er lett å falle for flere fristelser enn nødvendig.
Men via både andre blogger og Hagegal kan man også bytte til seg frø fra andre. Det har jeg gjort I år, og det har ført til at jeg prøver sorter jeg ikke har prøvd før. Spennende og myye billigere.
Ulike produsenter har skjønt at vi hagefrelste lett faller for fristelser og lager stadig nye produkter som vi “MÅ HA”
Mange ting kan absolutt være nyttig, men mye kan man klare seg uten også. Folk har da sådd frø I alle tider så vidt jeg vet… Før root trainers og vermiculit og mye annet.
Akkurat root trainer synes jeg er en glimrende sak. Jeg kjøper en pakke roottrainers I året, så etterhvert har jeg noen pakker. Det er som regel de sortene som er mest ømfintlige med røttene sine som får den æren og få root trainersen som sin første bolig, samt valmuefrøene (staudevalmuene papaver orientale og valmuesøster meconopsis betonicifolia), da de har pålerot som ikke så lett liker å flytte.
I fjor fikk også hjelmbønne lablab purpureus og ipomea prøve dem. I år har til og med balltistel echinops bannaticus fått lov, flere og flere for lov hvert år, ettersom sortimentet her hjemme øker bestandelen.
bloggebilder 007
Men siden jeg kjøper en pakke hvert år, så blir det jo noen jeg har ettehvert.
Ellers sparer jeg på tomme drue/tomatesker.I disse bredsår jeg flere frø I en boks. Og så er jeg veldig glade I de tomme maisboksene, synes de blir så søte når de får litt patina. Her får ett og ett frø bolig.
Når man sår kan det være vanskelig å fordele frøene, særlig de som er små.
Produsentene har jo laget duppeditter der også, som vi selvfølgelig egentlig også MÅ HA, for å slippe at altfor mange frø havner på samme plass. Men må vi egentlig det?
Jeg som roter så fælt, jeg må jo I tillegg kjøpe en ny hvert år, for jeg finner den jo aldri når jeg trenger den… Dette er jo penger jeg heller ville kjøpe frø for…
Så fikk jeg et tips, og det fungerte helt supert.
IMG_3899
Ta et matpapir og brett I to, legg frøene oppe I, så fordeler de seg I kø. Frø har I grunn ganske god køkultur oppdaget jeg… Så er det lett og ta en penn og skyve ett og ett frø akkurat der du vil ha det.
Det syntes jeg var super kjekt.
Da har du noe å ha frøene I, du har fått frøene I jorden, så var det å dekke frøene… Helst ikke med den samme jorden du sådde I, men gjerne med sand. Her finnes det også flotte produkter som ligger sammen med alt det andre du “må ha” for å så, I hagesenteret; vermiculite, eller perlite. Disse produktene skal være suverene til å dekke frøene med, men visste du at du like godt kan kjøpte 5 kg kattesand til 30,- kr? Det fungerer like godt, og de tretti kronene varer lenge. Du skal så mye for å bruke opp 5 kg kattesand.
Hvis du ikke vet hvordan du skal komme I gang med å så har
Anne på moseplassen en kjekk oversikt over hvordan du sår, du finner det via denne linken
Lykke til med sådden, snart er det mars og såmåned nr èn for de fleste av oss.
Etter vinterferien skal jeg starte for fullt. Da er dagene snart lyse nok til at vinduskarmen kan brukes også, enn så lenge er plantelys nødvendig .
Og obs obs: her kan vi spare litt igjen; Biltema har lysrør som absolutt duger til plantelys for en bitteliten penge.
Det visste ikke jeg så jeg kjøpte en ikke billig sak fra en drivhusleverandør….sukk. Tenk alle frøene jeg kunne kjøpt…
Det ser ut til å bli en stor sådd I år også, og kaoset blir nok komplett igjen…. jeg håper jeg klarer det av stabelen I år likevel… mye av sådden så langt, står enten I drivhuset, og skal ut I snøen om et par dager. Det som står inne skal vel også flyttes på om litt… Samboer sukket når han ikke kom ned i frysen uten å flytte på masse frøbrett som hadde undervanningsbrett fulle av vann….
Han blir nok ikke gladere om mars skulle bli veldig mild og kubjellene pulsatilla må I kjøleskapet….
Hvor det I grunn stadig står kongler eller koppet fulle av fuglemat som skal stivne… Ja, ja…. noe skal man slite med…
Forresten; Nå varmer solen!!!! Hurra! De automatiske luftelukene på drivhuset har åpnet seg for første gang I år. Det betyr at solens stråler er sterkere og det er såå hjertlig velkomment
IMG_3884
Ha en fortsatt god søndag, det er enda litt igjen av helgen
Klem fra

8 kommentarer:

lavendel mio sa...

Nydelig innlegg!!
Elsker slike hagetips, spesielt om drivhus og såing, for nå skal jeg kjøpe meg drivhus:)
Greier du å holde frosten ute når du bruker bobleplast??
Takk for lysrør tipset:)
Etter vinterferien begynner jeg også for fullt:)
Ønsker deg en fin uke, klem Hanne

Vivi sa...

Frø koster penger, men det er veldig lurt å gjøre som du å bytte med andre! Det er mange flotte hager rundt omkring, som det høstes frø fra!
Og det beste er at da får man mange flotte hagevenner!

Ønsker deg lykke til med alle frøene!

Linda sa...

Hanne: Jeg har svart deg hjemme hos deg selv, så fikk jeg meg en runde ut i bloggeland:) Men om fler skulle lure: Ja er nok avhengig av bobleplasten, og isoporplater og en liten varmeovn...
Masse lykke til med drivhusprosjektet:)

Vivi: Supert å bytte ja, jeg har nok ikke vært flink nok der, men det krever lit titd å følge med... men i år har jeg gjort det, og det er jo helt fantastisk og virkelig verdt den tiden det tar og følge med:) Og som du sier, så får man hagevenner, og de vil man jo samle på:)

Penger spart er penger tjent:) (eller brukt på noe mer gøy, som jeg pleier å si)

Klem

Tigertina sa...

Ååå herlige varme sol! Endelig!
Supert tips ang maisbokser, det har jeg aldri tenkt på før! Smart!
Og du for en nydelig topp du har på drivhuset, den gjorde seg virkelig!
Ha en fantastisk uke! =D

Helena sa...

Visst är det mycke man tycker sig behöva köpa varje år...lite kul är det ju oxå då man är så inspirerad.
Speciel jord till tex.pelargoner.
Jag testade ett år o planterade några i vanlig blomjord o några i special jord.Samma sorts sticklingar o placerade dom i samma fönster.
Gissa vilka som vart finast?!
KRAM från mig!

Linda sa...

Tigertina: Takk takk:) En flott dag ønsker jeg deg også:)

Helena: For produsentens skyld håper jeg det var de som fikk den spesielle jorden som ble finest:) Spent på resultatet:)Ha en fin dag:)

hageglad sa...

Flott innlegg med masse tips! Takk! Hege

Frøken Solhat sa...

Åh ja Linda det klør efter at få de små frø i jorden........tror jeg vil ud og kigge på mit drivhusvindue om det dog ikke også løfter sig en lille smule - for suk det er da virkelige gode tegn.

jeg er helt vild med din kandidat til den lilla udgave af Xfaktor - jeg krydser fingre for den går videre ;0)

Nyd nu de sidste dage inden du starter ud på fuld
Knus Dorthe

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails