VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)lørdag 11. februar 2012

Litt mer frøsådd og lilla x-faktor kandidat

 
bloggebilder 191
 
Jeg har ikke mange flotte bilder blå  Balltistel Echinops bannaticus, da jeg ennå ikke har den selv I hagen. Denne er blitt kåret til årets staude I sverige 2012, og det sier jo litt. Den har mange flotte egenskaper, blandt annet gir den både høyde og struktur til det blå beddet. Frøene jeg sådde I fjor, fikk fem bladrosetter, som jeg håper skal blomstre I år. Når den får etablert seg blir den en flott staude I mitt blå hjertebedd.
Men for sikkerhets skyld har jeg sådd noen I år også… Jeg liker å være på den sikre siden… Selv om når det gjelder hage, så er man tross alt I naturen, og ingenting er hundre prosent sikkert…, men jeg prøver.
 
En annen som er sådd nå er Kubjelle Pulsatilla, her fikk jeg ingen suksess med sådden i fjor. Men nytt år er lik nye muligheter, så jeg prøver igjen.
Men jeg måtte jo ha den I fjor likevel, så det ble en tur på gartneriet. Så fikk jeg noen I hagen likevel. Det er jo egentlig ganske greit, om sådden mislykkes kan man kjøpe planten noen måneder senere, man får om enn litt færre planter for mere penger, men likevel; man trenger altså ikke gå I kjelleren fordi sådden mislykkes. Det er blandt annet derfor det finnes gartnerier… Så får man planten man ønsket seg, selv om man blir enda litt blakkere, men hva gjør vel det, hi,hi.
 
bloggebilder 026
 
Kubjellen pulsatilla er nyyydelig, både i knupp, blomst og frø. Siden bildearkivet mitt er noe kaotisk finner jeg ikke flere bilder… men jeg vet de er der…
 
Frø skal såes på forskjellige måter, da de krever ulik behandling for å spire. Det er skrevet mange flotte sider med gode anvisninger om dette, så jeg går ikke dypere inn I det, enn å tenke naturens egen logikk. Naturen ordner seg jeg ofte greit selv.  De plantene vi kaller sommerblomster overlever ikke den kulden vi har her, og dermed må vi så nye hvert år, ingen stor hokus pokus. Men her blitt det lett kaos hos meg, da jeg ikke klarer å begrense meg… .Siden jeg vil gjerne ha alt I blomst så tidlig som mulig, forspirer jeg det meste… ja da må det nødvendigvis bli kaos… I år skal jeg prøve å vente med de frøene som kan såes direkte, og gjøre netopp det. Da sparer jeg myye plass inne, samt priklejobb.
 
Men amed staudene er det litt ymse, de skal gjerne ha en kuldeperiode for å spire… noen står det skal såes inne, og om de ikke spirer etter noen uker, skal de flyttes enten I kjøleskap eller ut… Andre skal rett ut og gjerne under snøen… Her må man holde tungen rett I munnen. Jeg prøver meg på litt logikk;
Jeg har sådd balltistel… den blomstrer sent og går I frø om høsten; derfor kan den sikkert flytte ut I kulden så fort frøene har sugd til seg litt fuktighet. Frøene tåler en tidlig vinter… Så de trenger ikke oppta plass på vaskerommet (les; planterommet) veldig lenge. Eter en uke så tilbringer de vinterferien ute, og tar med seg våren der.
 
Jeg har også sådd tre sorter Kubjelle, jeg støvsugde Impectas sider for kubjellen. I svake timer en nattevakt…
Den blomstrer tidlig, og frøene ramler ned på bakken I løpet av forsommeren, og rekker og kose seg litt I jord og fuktighet før vinteren; da tenker jeg at jo, ok, den skal få stå I sommertemperatur I noen uker, for deretter å flytte ut I mars en gang I denne runden…. til en kort vinter, før det blir vår igjen.
 
Når vi sår skal vi jo prøve å lure frøene til å tro at de er ute “in the real life” ikke sant?
 
Sortene av kubjelle som ble sådd er (på svensk, for jeg synes de svenske navnene på denne er så søte) er; Mosippa Pulsatilla vernalis, Backsippa Pulsatilla vulgaris,  og gul Alpsippa Pulsatilla alp.ssp. apiifplia Hver navn er link til bilde, bare for å gjøre fristelsen større, hi hi.
 
Jeg har sådd kjempeverbena verbena bonariensis også I dag, og her har naturen hjulpet meg allerede.
 
bloggebilder 030
 
Jeg har latt frøstendene sitte på blomsten gjennom denne vinteren. I fjor sådde de seg selv, og det håper jeg de gjør I år også, men bare få å få litt kontroll på noen av småplanter. Så har jeg nå klippet av noen frøstender, ristet de over hvitt papir, og sådd dem inne. De tror nå at det har blitt vår, stratifiseringen (den obiligatoriske kuldebehandlingen) har naturen tatt seg av, og den er klar for vår og sommer. Akkurat som jeg. Så jeg håper de spirer inne nå, slik at jeg får tidligere blomstring på denne flotte planten.
Et annet spørsmål er; “er denne blå eller lilla….?” litt I tvil, men det er ganske så lys lilla iallfall. Jeg prøver å melde den på I  Annes lilla X-faktor konkurranse.
 
Herved er min Kjempeverbena verbena bonariensis kandidat I Annes lilla X-faktor konkurranse.
Selv føler jeg at jeg er med I “hvem blir mest forkjølet konkurranse?” Nesen renner, tårene renner, men alt annet er potte tett… Den stigende formen etter tre uker på treningssenter ble en kort affære, og i dag blir jeg svett bare av å bære èn kanne vann ut I drivhuset…sukk… Jeg håper formen er bedre i morgen, etter attskillige doser c-vitamin…
 
Jeg håper dere klarte å henge med gjennom et heseblesende frøsådd innlegg
Ha en flott helg og takk for besøket
Klem fra
 

7 kommentarer:

hageglad sa...

Hei! Jeg liker alle bildene dine! Planen i år er å så kjempeverbena men har ikke funnet frø i butikken! Den er så fin og sikkert flott å plante innimellom andre stauder! Lykke til i konkurransen! Hege

Ninni sa...

Helt klart lilla! Jeg er spent på om mine kjempeverbena selvsår seg, jeg hadde dem for første gang i fjor. Det minner meg om at jeg må finne ut hvordan frøplantene ser ut så jeg ikke luker dem bort, fort gjort! Lykke til med din nydelige lilla X-faktor! Og god bedring, ikke noe stas å være syk. Klem

Vivi sa...

Jeg har virkelig fått øya opp for kubjeller og har mange allerede på ønskelista mi til sommeren.
Jeg tok frø i høst av den jeg har, så de er jeg veldig spent på.

Kubjella de var jo kjempe lekker!

Ønsker deg en fin søndag. Klem Vivi

Mia sa...

Klart jag klarade hänga med, gillar ditt resonemang, det borde jag tänkt på för det låter helt logiskt. Jag måste så lite mer idag känner jag... Fin lila blomst :)

Linda sa...

Hageglad: Du kan gjerne få noen frøhoder av meg, jeg har flere enn jeg trenger vil jeg tro:) Send meg adressen min på mail: lindande@online.no så sender jeg noen til deg. Så sparer vi der vi kan:)

Ninni: å ja de er lette å luke bort. Jeg va ri grunn bar eheldig som oppdaget dem i fjor, for det var aldri i mine tanker at de kom til å frøså seg. Bilde av frøplantene ser du her http://www.lindashagedrommer.blogspot.com/2011/06/kan-det-vre.html

Vivi: jeg ønsker oss begge lykke til med sådden på kubjellen. Med tanke på fjoråret kan jo særlig jeg trenge det....

Mia: Lykke til med sådden, du er jo meget godt i gang har jeg sett:) Herlig:)masse masse lykke til:)

Formen er om jeg kjenner godt etter noe bedre i dag:) Jeg ønsker dere en masse god kveld:) og takker og bukker for deres besøk:)
Klemmer fra meg

Line Fauerholm sa...

Hej Linda

Så du har kæmpet med at få Kobjælde i din have... jeg købte en lille plante for 2 år siden, nu har jeg 1m2 med Kobjælde, og den er så skøn med de blå klokker og sine lodne blade tidligt i foråret. Senere efterfulgt af de helt ustyrlige smukke frøstande. De frøsår sig selv villigt, og de har bredt sig meget hos mig, så det ser ud til at de er kuldekimere, så så dem i april - maj direkte på vokse stedet (kimplanterne er nemme at genkende) eller så dem i potter udendørs.
Hvis du er løbet tør for frø, så har jeg rigtig mange poser til salg på FauerFlora til kun 10 kr. posen :)

Hilsen Line Fauerholm
FauerFlora

Margrethe sa...

Så mange gode tips i et innlegg. Jeg måtte nok lese to ganger for å få alt med meg, men her var så mye spennende. Selv har jeg ikke kommet i gang enda, men som du sier; mars er såmåned. Jeg gleder meg, og skal bruke noen av tipsene dine. Ha ei fortsatt god helg.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails