VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)







tirsdag 13. juli 2010

Krig!!!

I dette inlegget blir det ikke mange bilder, for innholdet er ikke verdig et bilde synes jeg. Jeg er sååå lei alle sengler som spiser mine planter. Ikke at jeg tror jeg er så verst plaget, men nok til at det er irriterende. Og bare tanken på at hver snegle legger mange hundre egg, gjør at hver gang jeg ser èn, så tenker jeg på hvor mange den kan bli... GRØSS OG GRU!!!
Jeg gjengir herved noe Camilla Plum skriver i boken “Camillas havebog” (Som forøvrig er en meget god bok).
Hun skriver at “…drepersneglen er noe der tales meget om rundt i de små haver, men at det lett blir ved snakken. Jeg tilhører den militante fløy som mener at det burde være en borgerplikt å kjempe mot sneglen. Sneglene er en katastrofe for miljøet. Det er ikke et problem for bare dahlinørder og gulerotfantaster, det er kommet langt mere vidt, rigtig hurtig. Hvis vi fortsetter på denne måde, har vi dem overalt, i skovene, i grøftekantene, i alle fredede områder, i de særlige zoner for plantebeskyttelse, i samtlige haver, og på alle marker i løbet av de neste år. De er ikke kræsne, de vil æde nyveksten i skovene, de sjældne planter, de truede planter, nyveksten på alle busker og små trær, i områder med hede og klit, hvor betingelserne for plantevækst er nærmest arktiske, vil de ødelægge hele habitatet. De er simpelthen er trussel mod biodiversiteten i hele landet…
…De er også en trussel mod glæden ved å færdes udendørs og den spirende haveglæde. Det er ikke sjovt å vade i dem, hver gang man sætter foden på græsset, ikke særlig sjovt at sidde ude en sommeraften, når de kravler op ad benene på en”.
Dette høres jo ikke bra ut i de thele tatt. Og de tkan faktisk hende at denne trusselen mot vekster er verre enn lupiner som nå er svartelistet. Hver kveld bør man gå en runde i hagen og plukke, en solid innsats fra st.hans og til frosten kommer gjør en enorm forskjell året etter.
Jeg skal ut og skøpe nematoder(nemaslug) i morgen og følge dette tipset som du finner her: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3100518.ece
Men jeg skal fortsett å plukke også. Det er ikke hyggelig å tenke på at de formerer seg så fort, og de er ikke hyggelig å møte på tur, eller i hagen.
Dette tipset var det ble publisert på facebook siden til Hageplanlegging Her finner du mange tips som er verdt å få med seg:)


Klem fra

9 kommentarer:

Blomsterguri sa...

Flott at du skriver om snegleproblemenet. Vi må alle gjøre en innsats for å redusere/bli kvitt denne platen. Jeg har ikke så mange at jeg ser de lenger. Med en gang det regner er jeg ut med Ferramol, og tror det har virket bra!

Linda sa...

Jeg springer rundt med ferramol i kveld, men i morgen er det andre boller:)

Anita sa...

Uff dette er ekkelt!!! Sneglejakt, det er den ekleste og værste delen av hagearbeidet. Men det må til hvis de ikke skal erobre og ta overhånd i hagene våre....Jeg er ikke av dem som er mest plaget med dette snegleproblemet. Men jeg går å tar mine runder i hagen jeg også og plukker...

Kathrine sa...

Hei. Må bare nøytralisere litt jeg da. Alle snegler "med" skall, gjør veldig lite skade i hagene.
Det er åkersniler, de uten skall, kalles sniler, som gjør mye ugang, de med skall;snegler, lite.

Så har vi Iberia som alle vet om, og hagens venn Boasnilen, som ganske få vet om:)
Ikke lett, men hageeiere burde søke det opp og lese om fakta på disse sneglene/snilene.
Jeg har lite problemer med snegler/sniler. Mye fordi jeg har noen Boaer boende i hagen(som jager bort de andre eller spiser de og eggene)
Vet at min søster i Østfold har gitt opp hagen sin pga Iberiaen, Den har ennå ikke kommet så langt her.
Skjønner problemet ditt ja. Om det hadde vært en massiv bekjempelse av iberiaen(som er problemet for de fleste)så hadde det vært flott!
Det finnes nematoder i handelen som en kan bruke.

Ellers så er dette så todelt. For, vi fikk et Pinnsvin på besøk i vår. Og for å holde dette dyret i hagen, så trenger det en rotete hage. De spiser masse sniler/snegler.
Men, om en vil ha en snile/sneglefri hage, så skal det være ryddig og slett.
Ikke lett:)
Men husk på, at de med skall gjør veldig liten skade i hagen, mot de andre uten skall.
Syns det er en ok regel for hageeiere.
Ønsker deg en fin fin kveld:-)

Ble det litt omfattende dette kanskje? Hmm...Jeg er litt sånn økologisk i hageveien, og jeg tar ikke det med snegler/sniler så alvolig enda.

,)

Mia sa...

Sniler altå, urk, dem har jeg jaktet på i mange år, først kom rykten om at den var sett i Vestfold, så Sande og siden lenge nede i byen, vi trodde lenge at de ikke ville like dette snøhullet og ikke orket krabbe opp hit men nei da, de kom hit og.. Jeg har plukket i mange år også alle de jeg finner utenfor tomten, pussig, min nabo mener at hun ikke har noen, men når mannen henne en dag faktisk slog ugresskratten hade hun massor.. For å nytta Nemaslugen trodde jeg at jeg trengte plukke en bøtte sniler, jeg som bare ser en-to i uken her har ikke prøvd.. Men årkersnilene, de er en mareritt etter alle de tagetes jeg fikk fra Lier..småjäklar på god svenska, nästan omöjliga att plocka..
Fint tema, nu när vi är i juli blir problemet större antar jag, med värmen..

IngunnBW sa...

Nå lærte jeg enda mer om snegler. Sniler er altså ikke en dialektbruk av 'snegle' som jeg har trodd... Med og uten skall altså, så mye man lærer i bloggene! Jeg er (bank i bordet) ikke plaget med snegler eller sniler, men kunnskap er makt dersom de kommer... Så hyggeig at du linket favebooksiden, Linda :)

Linda sa...

Blomsterguri: Så bra at du ser resultater:)

Anita: Ja det hjelper å ta noen runder om hver kveld, gjør man det jevnt og trutt så ser man resultater:)

Kathrine: Flott med litt fordypning og avklaring:) Det er i grunn iberiaskogsneglen som er verst her, mordersenglen har ikk ekommet enda, iallfall ikke blitt observert. Men iberiasneglen spiser masse, og særlig de små babysneglene som er født i disse tider... Så bekjempelse må til:) Prøver å tenke økologisk jeg også, og Camilla Plum driver kun økologisk så jeg leser mye av henne. Men innimellom som ved roser og snegler så tyr jeg innimellom til andre midler, desverre...

Mia: Det er litt typisk det, ingen naboer som plukker her heller... og det er jo mange som kommer fra villnisset på hyttene rundt her... så jeg rår ikke med å plukke for nye kommer stadig til fra andres gårder, så derfor skal metoden i linken prøves:) Og jeg håper på det beste:)
Jeg dusjet hele hagen med nemaslug i fjor, og jeg tror det hjalp, for nematodene går ned i jorden og kryper inn i neglene der, men nå skal jeg samle noen snegler, klippe dem i to, sile dem i nematodevann og legge dem som åte. Det er meldt regn i morgen og da skal planen gjennomføres:)

Og til avklaring:
Og de små snegler ( som på bildet) de bryr jeg meg i grunn ikke noe om, men de store fete som kryper rundt uten skall... usj og æsj...

Lisbeth (countryliv) sa...

Jeg vil helt og holdent tilslutte mig dig Linda og Camilla Plum. Jeg hader de bæster som æder huller i mine Hosta, Lupiner og efterhånden mange andre planter. De små havesnegle med hus har jeg accepteret i mange år og de gjorde ingen skade, men jeg tror de er muteret for nu æder de alt og er allevegne - den plettede leopardsnegl har jeg i drivhuset og lidt rundt omkring - jeg hader når der er snegleslim langt op i mine tomatplanter. Iberiasneglen som også hedder dræbersnegl i DK er begyndt at snige sig ind under hækken i baghaven - morgen og aften går jeg med spaden og hakker dem over og jeg håber at naboen som har dem i deres urtehave vil hjælpe med at holde bestanden nede, men sneglene er særdeles velvoksne såeh... de skal dø!
:) hold da op så kom aggressionerne ud - tak for det nu kan jeg vidst snart holde ferie:o)

liven sa...

Bra med informasjon om dette svineriet!!
Er heldigvis ikke plaget med snegler og de få vi får her ordner vi med Ferramol!!
Ønsker deg en sneglefri hagesommer :o)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails