VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)torsdag 1. juli 2010

Nå er jeg klematifisert, Århus dag 2

Etter noen timer med shopping, som heller ikke er det verste å gjøre i Århus. Om man da ikke har reist med Ryan air… For med èn kg overvekt på vei ned, lå det ikke ann til noen utskeielser. Det svei litt, siden salget va ri gang også, men, men… Men jeg kjøpte en gave til Give Awayen som kommer når besøkstelleren runder 10 000.
Den heldige som vinner for “Havedrømme 1 og 2”, men en liten hilsen fra Claus Dalby inne i. Og dermed var overvekten et faktum, og kreativiteten måtte jobbe.
Ut på dagen tok vi Bussen til Ugelbølle. Vi var nemlig også så heldige at vi skulle få lov til å komme inn i hagen til Klematis-guru Flemming Hansen og hans kone Birthe. Vi ble møtt med en gjestfrihet over all forventning. Det var utrolig hyggelig å være hos dem.
Flemming hentet oss på bussholdeplassen, og når vi kjørte inn i noe som må være verdens flotteste carport, sukket hjertet mitt.
IMG_8228
I taket på carporten hang det hvit blåregn Wisteria floribunda ‘Alba’ og Blåregn Wisteria floribunda Blåregnen begynte midt i carporten og strekker seg langs hele huset. Helt fantastisk. Akebia og Klematis slynget seg også rundt stolpene. Det var et fantastisk syn.
I hele fire timer av deres tid fikk vi være i hagen, og gjett om tiden gikk fort. Det var ikke få hjertesukk, ‘Å’er som vi utbrøt. Og “Må ha”-listen økte betraktelig.
IMG_8230 IMG_8235 IMG_8250
Bildet i midten her er Cl. ‘Prinsesse Alexandra’ og det siste er Cl. ‘Multi blue’ og Cl. ‘Josephine’
Flemming og Birthe delte så villig av sin entusiasme, og kunnskap. Og nå tror jeg jammen jeg har skjønt beskjæringskodene til klematis, etter å ha fått det inn med teskje.
Gruppe 1 og 2 skal skjæres etter blomstring i juni, og gruppe 3 skal skjæres om vinteren. Rett og slett fordi at gruppe 1 og 2 blomstrer på fjorårets skudd, mens gruppe 3 blomstrer på årets skudd. Ikke vanskelig ikke sant? Men da gjelder det å huske hvem gruppe de tilhører da… Men som Flemming sier man kan la være å skjære dem ned og se hvordan de blomstrer, så finner man ut hvilken gruppe de tilhører.
IMG_8239
Jeg kjøpte med klematisbibelen som Flemming og Birthe kalte den, så jeg håper den kan hjelpe litt der…
Jeg anbefaler også boken “Clematis og andre klatreplanter” skrevet av Flemming. Den gir en god innføring i dyrkning av klematis.
IMG_8259 IMG_8260 IMG_8258
Denne søte klematisen er en Cl. ‘Fusca’. Den var som en liten hemmelighet der den klatret i hagen. Den havnet på “Må ha” listen.
Hagen deres var så nydelig, og med et vannvittig utvalg av klematis, store og små, klatrende og staudeklematis, duft og ikke duft, alle mulige farger. Jeg ante ikke at det fantes så mange sorter. 6 stk skal sendes til meg denne uken, og gjett om “Må ha” listen ble laaang… Så nå skal jeg plante klematis i hagen, og nå skal jeg få de til.
IMG_8252 IMG_8254
Cl. montana ‘Elisabeth’ og ‘wilsonii’ dufter helt fantastisk, og de skal jeg også ha i hagen min.
IMG_8268 IMG_8269 IMG_8270
Cl. ‘Marata’ som klatret i drivhuset lukter også helt fantastisk, og er på ønskelisten over selskap med min drue i drivhuset. Og bildene under er Cl. ‘adonnii’ og kommer snart i posten hit til meg:)
IMG_8263 IMG_8265
Det var spesielt hyggelig å være i denne hagen. Også for meg, da Klematis var den første plante jeg falt umiddelbart for. Siden har jeg nok strevd med å skjønne Klematisens hemmeligheter. Men nå er jeg blitt helt 100% Klematisfisert. Hver gang jeg ser ut i hagen, forestiller jeg meg at det klatrer eller henger en klematis der.
IMG_8273 IMG_8266 IMG_8274
På kvelden inntok vi Århus by night, og kameraet liggende på hotellet:)
IMG_8297
Ønsker dere en flott hagedag, og takk for titten.
Klem fra

4 kommentarer:

Ninni sa...

Famtastisk! Den haven må ha vært himmelsk! Nå må jeg ikke ta for mye i, for jeg regner med at himmelen venter i innlegg 3 :) Men klematsi kan man rett og slett ikke få for mye av i en have. Noen som blomstrer tidlig, noen som blomstrer hele sommeren og noen som blosmtrer sent. Jeg prøver å finne Clematis med lang blsomtringstid, men et unntak jeg MÅ ha er Albina Plena...har du sett den? Smelt :)
Jeg har også planlagt en reise til Århustraktene skjønner du og sett på både haven til Flemming og Århus gamle by med alle de spennende havene. Jeg tenkte å ta fergen fra Larvik til Hirtshals og kjøre ned og kombinere med et par dager i Skagen.
Nå er jeg forberedet med en kopp kaffe og skal kose meg med neste innlegg - gleeeder meg :))

Linda sa...

Den hagen var helt fantastisk. Men mange av klematisene blomstret ikke enda,men det var vi blitt fortalt på forhånd. Så når jeg skal ned igjen fikk jeg lov til å komme på besøk igjen, og det gjør jeg så gjerne:)
Ja det er en del "Må ha" blandt klematis, og 'Albina Plena' er nok en av dem ja. Kombiner med andre klematis gjør det ingenting med litt kortere blomstring. Det høres ut som en flott tur du planlegger:) Misunnelig allerede, he, he:) Må nok avgårde i løpet av sommeren igjen jeg og:) Har blitt avhengig:) Har du planlagt noen tur til Ramme? Lurer på om de ikke har åpne hage til torsdag i neste uke... Skal sjekke litt:)

Wenche sa...

Åh, for en herlig hage. Jeg er veldig glad i clematis og dette ser jo helt nydelig ut.

Er den åpen "for allmennheten" eller må man avtale på forhånd?

Linda sa...

Wenche: Han ha rnoe dager hvor hagen er åpen tror jeg, men ellers kan man gjøre avtale. Sjekk siden hans. Vi sendte en forespørsel på mail. Når du skal ned, er det absolutt verdt et besøk:)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails