VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)torsdag 15. juli 2010

Krigen forsetter, del 2

Ikke akkurat vakker og delikat, og spiser godt av planter i hagen (ikke den på bildet over, den er en boasnegle og spiser iberiasneglen og deres egg, og i grunn hverandre slik at de holder bestanden nede, så de hjelper faktisk til). I går kjøpte jeg nemaslug, det er nematoder. Nematodene har med seg noen bakterier, og de er de som avliver sneglene. Nematodene er sneglenes naturlige fiender, så dette er en biologisk bekjempningmetode. Nematodene er ferskvare og ikke lett å få tak i. De blir fløyet fra England til Lier en gang i uken, og fra de blir "laget" i England må de brukes innen tre uker.
På Felleskjøpet kan man få kjøpt nematodene, men de fortrekker at de gjøres bestilling. Så sjekk værmeldingen og bestill slik at du mottar dem i en periode der det forventes å regne litt.

I går blandet jeg ut en pakke nematoder i vann, fulgte oppskriften på pakken og vannet. I følge lappen jeg fikk på FK er dette en metode som tar eggene og de små sneglene som er under jorden, og det tar 20 år før vi er kvitt problemet...Men ved å gjøre som denne linken sier er vi kvitt problemet på et par år... Det høres jo helt utrolig ut, men jeg drømmer om at velforeninger gikk sammen og gjorde dugnad med nemaslug. Venninnen min fortalte i går at etter regnvær er det ekkelt på fotballplassen, og ungene kan iallefall ikke gå barbeint der... Og det er IDAG, tenk deg når hver av alle de sneglene som er der nå har lagt sine omganger med 400 egg...Jeg vil i tillegg til linken fortelle om Mo`s oppskrift mot snegler (som skal utføres i kveld etter regnværet):


Dette er i grunn det samme som fortelles om i den linken, men kanskje i litt klarere tekst.

1. Samle inn store mengder snegler fra hagen/boligområde
2. Nemaslug løses oppi lunkent vann i en bøtte
(1 pakke kan løses opp i 50 liter vann) Jeg tok og løste opp i en 10 liters bøtte, og blandet jeg det videre ut i 10 liters vannkanner)
3. Sneglene legges over i dørslag (sil) Og dyppes i bøtta

4. Sneglene klippes i to (dette hater jeg, mye bedre å legge dem i saltvann... men greit, jeg klipper) Og føres tilbake i bøtta
5. Sneglerestene legges ut som åte på skyggefulle steder, og steder der snegler trives
6. Tøm på middelet som er igjen over snegleresteneOg så kommer herligheten:


7. Det tar ikke lang tid før friske snegler kjenner lukten og strømmer til.
8. Sneglene spiser restene av sine artsfrender, blir selv smittet og dør- og blir i neste runde spist av andre, friske snegler som også blir syke og dør.

Snart er boligområdet sneglefritt.Mo (hvem han nå enn er, men greie på dette har han tydeligvis) sier at dette er effektivt, og det garanterer han. Middelet koster noen kroner i innkjøp (gjett om, jeg ga ca 400 for hver pakke, jeg kjøpte to) Men om flere går sammen om jobben, deler utgiftene og samler inn snegler på et større område, så blir det billigere, samt også mer effektivt.

Og ikke engang alle trenger å være med, så dette er myyye bedre en plukking vil jeg tro. Selv om jeg selvfølgelig skal fortsette å plukke de jeg måtte se…

Her kan du lese om Krigen del 1 og hva Camilla Plum skriver

Her kan du lese avslutningen og oppklaringen
Takk for besøket:) Klem fra

7 kommentarer:

anne -moseplassen sa...

Sneglekrig slipper jeg, her er det praktisk talt ikke brunsnegler, trolig litt pga nabolag men jeg tror også at det kommer av all trost jeg har her på våren som jeg tror forsyner seg grovt av små sneglebarn.. :D

Men du, bildet du har der viser en boasnegle. Den skal du faktisk la være. Den spiser primært døde planter og er til lite bry for dine hageplanter, og, den er meget teritoriell og jager (og spiser) visstnok brunsnegler

anne -moseplassen sa...

(men så klart, bruker du nemaslug så ryker jo alle med, men det er jo ikke til å unngå, jeg bare ville si i fra i forhold til klipping og slikt jeg)

Linda sa...

Takk for at du nevner det... glemte det i min iver på alle andre iberiasnegler osv... Den er lysebrun. Men også boasneglen må leve av noe, og jeg finner den med godt grep om mine jordbær osv... så jeg liker den ikke...

Ninni sa...

Håper virkelig du lykkes med å bli kvitt sneglene når du har brukt en liten formue (tenk deg alle de fine rosene du kunne fått for det beløpet...)på å få has på dem. Kjempeflotte innlegg om snegler, Linda!
Det tordner i det fjerne...godt vi utsatte Ramme :)

Flugo sa...

ff, vi har også mye brunsnegler, og de er bare så utrolig ekle! Hadde håpt at vinteren tok knekken på dem siden det var rekordkaldt i Bergen, men den gang ei... Jeg går på jakt med saks og bøtte når det er mørkt og fuktig. Føler meg morderisk og barbarisk, men det må til... Lykke til med nematodene. Er spent på å høre hvordan det går.

Anonym sa...

Her jeg bor nå er det ikke mange sneglene jeg har sett, men der vi bodde før var det" millioner" av dem.
Veldig frustrerende med disse ekle krypa. Forstår veldig godt at du erklærte krig mot dem ja...lykke til videre ;)
klem Laila

Mia sa...

Detta med nemaslug läste jag om for ett år siden cirka og foreslog for hagelaget her oppe, men ingen bet helt på det. Jeg tenkte også på hele nabolag vi har så mye grønntareal så uansett hur sneglefri jeg klarer å plukke min hage så kommer det bestandig igjen, krabber over asvalten med rettning min hage, jeg pleier faktisk gå mina 'klipperunder' etter veikantene også sammen med en nabo. Men, de små krypen skjønner ju ikke tomtgrenser uten färdas fritt rundt om, ikke blir det bedre med en annan nabo som ikke klipper plen, jeg finner dom etter regn under gjerdet mot den tomten, det är bara å stå og lurpasse..Jeg skulle gladelig betalt 400, - for nemaslugen, men når jeg toppen finner fem snigler i uken blir det litt dyrt..har fundert på å ta en liten skogtur men jeg er så forbasked redd ormen så jeg tørr ikke.. lykke til i kampen, hold oss oppdatert om utfallet, fungerer det o s v..

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails