VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)fredag 16. juli 2010

Ut å klippe toåringene

Et lite innlegg innimellom hagingen. I dag klipper jeg ned frøstendene til Revebjellene. Revebjelle selges som satude, men er egentlig en toårig sort. Jeg klipper ikke alle frøstendene, for jeg vil at disse vakre blomstene skal spre seg litt. Men litt kontroll vil jeg ha. De plantene jeg klipper frøstendene på, de kommer igjen der de står nå. Går de i frø, forsvinner årets plante. Men fra frøene dukker da opp planter/bladrosetter til neste år, men blomstrer dermed ikke før andre året. SÅ neste år vil årets bladrosetter som kom fra i frø i fjor blomstre, samt de plantene jeg klipper ned. Jeg bytter på hvilke planter jeg klipper av, så jeg ikke sliter ut en plante helt:) For alle planter jobber jo for å sikre sine etterkommer, og når planten ikke får gjort det, ja da gjør den et nytt forsøk året etter:) Slik er det også med blomstringen på bl.a. erteblomster og georginer. Plukker man av blomstene slik at de ikke går i frø, danner planten fler og nye blomster, for å igjen forsøke å frø seg… Så klipp gjerne inn buketter, for planten produserer bare enda flere vakre blomster.
 


hagen og sneglekrig 023   hagen og sneglekrig 024 hagen og sneglekrig 021


Samme er det med Stokkrosene, og jeg vil ha Stokkroser i blomst hvert år. Juni/ Juli er tid for å så toårige sorter, så Stokkrosen 'apple blossom' er nå sådd. Små bladrosetter står nå i potter, og skal pottes om etter turen til Danmark. Neste år skal de etter planen blomstre. Så gjør jeg det samme med resten av frøene til neste år, sår i juni/juli, potter om bladrosetten og den blomstrer da året etter, da de jeg plantet i år har sådd seg selv, og dannet små bladrosetter, som igjen blomstrer året etter, da neste års sådd har sådd seg selv og dannet bladrosetter, og slik går det annethvert år... Håper jeg da...om det går etter planen... Husker jeg sa noe engang om å ikke så mer…men det har jeg glemt og fortrengt, heldigvis:)
 
frøsådd 001 frøsådd 004 frøsådd 003
 
Det samme gjelder Akelejene. Om de går i frø så aner jeg ikke hvor de kommer de påfølgende året, og heller ikke hvilken sort det blir. Så de jeg vil ha der de står i år, samt sorter jeg vil beholde, de klipper jeg ned. Og små frøplanter som jeg ser her og der, de tar jeg opp og setter i potter, og planter dem ut der jeg ønsker dem. Men helt klart er det alltid noen som sniker seg unna, og kommer der de selv vil. Men det er bare sjarmerende synes jeg.
Bildene under her er fra en Akeleje i Claus Dalby sin hage. (med ny pc ligger fremdeles mine gamle bilder, derav mine akelejebilder på den gamle pc’en…)
Men hans Akelejer var rett så flotte, såde viser jeg gjerne:)
Århus juni 2010 260 Århus juni 2010 259 Århus juni 2010 257 

 

Tjo hei, da gikk det nesten rundt for meg.

                                                                                                                             Klem fra

6 kommentarer:

New Dawn sa...

Mange flotte bilder :-) Revebjeller er vakre blomster, og med meg dukker de opp på de merkeligste steder. Alltid like spennende.

Vivi sa...

Jeg har også blitt flinkere til å klippe ned planter. Revebjellene prøver jeg å holde litt orden over, men lar også noen gå i frø, slik at jeg kan drysse litt utover.
Flotte revebjeller du har, Linda.
Akeleiene mine ble klippet i år, pga noe rare greier som tørket inn blomsterknoppen. Nå kommer de igjen, så jeg har litt sein akeleie blomstring i år.

Linda sa...

New dawn: Alltid artig med noen som overrasker litt i hagen:) Jeg sier ja takk begge deler, litt kontroll og litt overraskelser:)

Vivi: Har ikke vært god på å klippe jeg heller, men blitt bedre de siste årene. Det du har gjort med akelejene har jeg lest et sted at er et godt tips om man skal på lang ferie; nemlig å klippe ned en del av staudene som skulle blomstret under ferien, og så kommer de heller når man kommer hjem:) Lurt:) Selv om det kanskje ikke var din hensikt i år, så er det et godt tips til en annen sommer:) Flott at blomstringen ikke uteblir selv om de klippes ned først:)

Jeg ønsker dere en god helg, nå bæres koffertene ut i bilen her, så nå er angrefristen for hva som er pakket ned gått ut...
Sommerklemmer fra meg

Mia sa...

Sant, det har jag inte tänkt på, jag tror jag ska pröva få köpt en påse frö till Revebjeller och så nu...
Ha en fin Danmarkstur :)

Ninni sa...

Du er virkelig sturktuert og planmessig i haven din! Jeg har 3 overvintrete stokkroser av sikkert 10...deribalnt Appleblossom som ikke overlevde. Det virker som de med enkle blosmter er mer hardføre enn de fylte sortene, det er kun de nekle som har overlevd vinteren. Jeg skal klippe bort nesten alle de visne blomstene og kun ta frø av en blomst på hver plante. Jeg sådde mine i febraur i fjor og klippet bort blomsterknoppene for å sende kraften ned i roten. Men det hjalp ikke... Creme de Cassis sådde jeg også, den er jo enkel, men overlevde heller ikke.
Å drive vekselbruk som du gjør høres kjempesmart ut! Du er så flink :)

Ninni sa...

Gooood ferie forresten!! Sommerklem med til Danmark :)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails