Første helgen I juni hver år er det hagedager på Ramme gård. Og et bedre sted å ha hagedager på kan man vel knapt tenke seg. Jeg var der I fjor også, men måtte inn der I år også. Jeg var også på shakespeare forestilling I fjor, og det var en flott stemning. Flot tå gå I hagen på kveldsttid, shakepsear eller ei… Det er salg av planter, litt uvanlige planter også. Maaange ulike Magnoliaer. Og Tommy som er hovedgartner på Ramme er meget dyktig, det kan man både høre og se av hva han har fått til I hagen. Jeg klarte så vidt å holde meg, og kjøpte ikke noe denne gangen… Ikke likt meg, men jeg har sååå mange ting som må I jorden her hjemme først. Sjekk ut plantelistene her, sukk
Krukkergården hadde også stand der, men dit skal jeg I morgen, gleeeeder meg.
Jeg var med på hagevandring og det er alltid ok for da får man vite mer om selve hagen. Hagen er ikke gammel, “bare” 30 år, og alt er bygget opp av nåværende eier.
Petter Olsen som eier hagen har reist mye rundt i verden og besøkt hager, og hagen hans bærer preg av det. Ingenting I hagen er tilfeldig, alt har en mening, betydning, hensikt. Symboler på ulike religioner, og mytologi dukker opp overalt.
Øverst I hagen finner vi Rafael, han heller vannet fra Himmelkilden fra sin krukke og ut I helge hagen. Alt vannet I hagen kommer fra ham. Og det må jammen være et imponerende system som ligger under jordlaget I denne hagen…
En benk med liljekonvaller, en eng av martagonliljer (som jeg skulle ønsket meg å se den I blomstring), og Himmelbekken som går nedover mot hagen. (bildene er klikkbare)
Nydelig fontene ved det gule hagehuset. Hageier Petter Olsen liker gamle hus ble vi fortalt, og de husene som er I hagen er gamle hus som han har flyttet fra andre steder og bevart. Havehuset er helt originalt, og er flyttet fra en gate I Oslo tror jeg det var…
Vandringen fortsetter fra Himmelbekken, nedover I Bekkedalen,
(Den norrønne havguden står I bassenget I enden av bildet, og han har en torsk I hånden som han har fått av Neptun, nok et eksempel på samspillet av religioner, og mytologien)
I Bekkedalen skal være en slags eventyrvandring, hvor man øverst møter kjempeblåbær, magnoliaer, hagejordbær osv, og nedover begynner det å vokse ville blåbær, og markjordbær, da skal man liksom våkne opp fra drømmen. Kanskje det er Pan som skal spille oss dette pusset? For statuer av Pan dukker opp flere steder I hagen, for han var en skøyer, og den rollen har han her I hagen også.
Bekkedalen rammes inn av en sikk-sakk-vegg av gullregn, hvor det på utsiden er plantet peoner I “avlukkene”
Trepeonen I midten hadde enooorme blomster, rene middagstallerkene, og duftet veldig godt synes jeg. Jeg likte likevel best trepeonen under her
Og en annen favoritt I hagen her nå var den ekte kaprifolen, lonicera caprifolium. For en duft denne har, sukk mitt hjerte. Dere har vel fått med dere at jeg er sååå svak for planter som dufter? Jeg løp rett på gartneriet og kjøpte meg et kjempeeksepmplar av denne.
Jeg tok jo stikligner I fjor, og har laget meg et par tre småplanter, og de vokser fint, men er enda små. Men jeg fikk akuttbehov for en kjempestor plante av denne, så da jeg så den på gartneriet, da…
Denne kaprifolen klatrer på veggene i Havelystteateret som ligger midt I hagen. “Benkene” I teateret er dekket av lodden timian, og gangstiene er dekket av skjellsand. Her er det dufter og synsinntrykk som lager en fantastisk stemning til forestillingen her. Skjellsanden nærmest lyser I måneskinnet sies det. Pan står langs den andre veggen, du kan skimte han på det tredje bildet under, og han har visst skremt en eller annen gud inn I “skogen” bak folieveggen der (en kopi av en vegg I London). I skogen bak veggen blir det også en herlig stemning.
Hagen er fullt av “lange kikk” som er en meget effektfull teknikk å bruke I en hage. I enden av dette skikket under står Venus, hun kommuniserer med Frøya som står I motsatt ende av denne aksen. Og ingenting
står I veien for kommunikasjonen mellom dem. Jeg trodde jeg hadde tatt bilde av Frøya også men…
Svanene som svømte I Korsdammen I fjor (se bildene I innlegget fra I gjor, link øverst I dette innlegget) har rømt. Tenke seg å rømme fra paradis??? De må jo være splitter pine gale… Men jakten på nye svaner er I gang, så det skal komme svaner I dammen i gjen.
En annen favoritt er Korshagen. Dette er vel på en måte prydgrønnsakshagen, og frukthagen. Her er beddene og gangstiene formet symmetrisk som et kors. Trærne er espalierte langs vegger og I buer, I pyramider og hekker. Ikke noe å si på beskjæringskunnskapene her…
Så er det går turen videre gjennom Sølvneset (et nes med sølvfargede planter, eller planter som gir sølvfargede effekter),Rrhododendrondalen, ned I Elskovslunden, forbi Venus/ Kythera, og inn I Den forbudte hage (her går man på eget ansvar), og så over I Kinadalen. I området med de tibetanske bønneflaggene fant jeg denne nyyydelige vårlige sammenlantingen av perleblomst og rosa tusenfryd.
Så bærer turen videre over Pagoden
Over Pagoden ligger et dødt tre, som er kledd med villvin, og mengder av lys. Sikker kjempeflott om kvelden.
Her er det et stort damormåde, med flammefargede planter.
Så bar det opp Blomsterallen som er designet av en hagearkitekt som har designet hager for kongelige, navnet ble nevnt, men er dessverre glemt…
Beddene er like på to sider. Og søyleblodbøkene har jo naturlig opprett vekst, men for å stramme dem opp er de flettet. Og fungerer som skyskrapere for fuglene. Fargene I beddet er kalde I hver ende, for å eksplodere I rødt på midten. Men ikke alt blomstrer nå, men det er jo litt av poenget I en hage også. Spre blomstringen utover.
Blomsteralleen ligger ved siden av åkeren, som er rett og slett det, grønnsaksåker. Urtehaven er kantet med taksifer, og blomstrende gressløk, veldig nydelig.
Asketårnet er barnas trehytte. I fem etasjer, og eget ole brumm bibliotek. En ide for bestefar som skal hjelpe sønnen I huset her og oppfylle trehus drømmen? Han skal bygge en trehytte I asken vår, og gleder seg masse.
En Æresportal er satt opp her, for å hedre hovedhuset som en gang lå her. De klarte dessverre ikke å bevare det huset, men grunnmuren og trappen står igjen.
I fjor hadde hagen åpent noen lørdager I juli, jeg fikk ikke vært der, men jeg håper sjansen byr seg iår også. Hvis ikke, så er jeg uansett på plass på høstdagene, og da gleder jeg meg til å se særlig furktræren I Korshagen.
Mye folk, mye sol, gjorde det ikke lett å ta bilder alltid… Men likevel maaange bilder, og ikke lett å velge. Men de er klikkbare så jeg anbefaler å gjøre det, for du får et bedre inntrykk på større bilder.
Nå må jeg gå og male litt, stuegulvet I annen etasje skal bli hvitt.
Vi blogges plutselig snart igjen
Tusen masse takk for besøket, det varmer og gleder, og ikke minst motiverer
Klem fra
3 kommentarer:
Hold da op Linda.....det var da et helt fantastisk sted du der viser frem.......tror da snart jeg skal på havetur til norge ;0)
Knus Dorthe
Hold da op Linda.....det var da et helt fantastisk sted du der viser frem.......tror da snart jeg skal på havetur til norge ;0)
Knus Dorthe
Solhatt: Denne hagen er virkelig en opplevelse å se, så den må du få med deg om du er forbi:) Og om du er forbi så gi gjerne et vink:):) Takk for besøket ditt:)
Legg inn en kommentar