VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)lørdag 11. september 2010

Tomater i lange baner

Drivhuset bugner fortsatt av deilige tomater. De smaker helt nydelig.
I år har jeg som sagt plantet direkte i jorden, og det har ført til at jeg knapt kan huske at jeg har vannet tomatene.
Tomater skal ha lite vann etter at de er plantet ut, , for da får de mer fruktkjøtt, og smaker bedre.
Dette ble suksess for tomatene, men dog ikke for akurkene, som nok fikk det litt for tørt og dro på seg noen skadedyr…
Så neste år, må agurksiden få mer vann enn tomatsiden.
 
Hagen august 2010 024 Hagen august 2010 002
I år tenkte jeg å ta frø av tomatene.
Hver år tenker jeg at det gidder jeg ikke, for det er jo så greit å kjøpe plantene selv, og hver plante blir jo ikke så dyr likevel…
…men så står man der på gartneriet en nydelig vårdag, så blir det fort noen kroner likevel…
Pluss at det finnes jo så mange flere gode sorter, om man velger å så…
 
Så i år prøver jeg… Alt fra årets frøssådd, er glemt, og nye planer legges…
Jeg mener å huske noe om å moderere seg og legge listen lavere, men det er visst glemt det også…
Så jeg leter etter gode sorter tomater, og chili…
Men jeg skal prøve å ikke så så mange planter av hver sort… Bare det jeg har plass til , evt som jeg kan dele med andre.
 
Hagen august 2010 058
 
Men jeg er fornøyd med sortene jeg har hatt i år også.
Jeg tenkte å ta frø av dem også. Frøene har godt av Fermentering. Dvs at man etterligner den prosessen hvor frøene havner på jorden og råtner, for deretter å spire.
Så skal frøene gjære, før de tørkes og lagres til senere.
Jeg har tatt en tomat av hver sort, skyllet og tørket. Skåret et kryss i, og klemt ut saft, fuktkjøtt og kjerner i et lite glass.
Blandingen skal stå i en 4 dagers tid, til den er dekket av mugg. ( kan begynne å spire om den står for lenge, så pass på)
Deretter heller jeg blandingen i en sil, spyler og vasker frøene, og legger dem til tørk.
Jeg gjør det samme med frøene til Physallis.
Physallis sådde jeg i fjor… og alle frøene spirte godt etter en slik behandling.
 
Hagen august 2010 057

Gleder megg til å titte inn hos dere i løpet av helgen. Puh, hektiske dager…
Ha en god helg. Klem fra

5 kommentarer:

Lisbeth sa...

Hvor er det dejligt med alle dine tomater, jeg elsker tomater og her gik det helt galt med tomaterne, der først krøllede i bladene og derefter kun satte få frugter for til sidst at blive spist af sommerfuglelarver - skal lige sige at jeg har hørt samme historie fra mange her i dk. Jeg fik derimod masser af dejlige agurker:) Men som du også nævner glemmer vi havegale hurtigt alle besværligheder og skuffelser og pludselig er vi i fuld gang med at planlægge næste sæson med lige så stor entusiasme som vi plejer. Er det ikke bare dejligt?? held og lykke med fermentering og rigtig god weekend. Knus

Margrethe sa...

Sånn skal det altså gjøres! Jeg får prøve om jeg får det til. For som du sier, så blir det fort penger av det når man står der foran frøhyllene, og i tillegg bestiller herfra og derfra til konto er tom og frøforvirringen total.
Ha en fortsatt god helg.

Margrethe sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Linda sa...

Lisbeth: Agurker på deg da:) Men det er jo det som gjør det hele så spennende, at man aldri vet:) Også lærer man hele tiden:)

Margrethe: Så sant, så sant:) Og det er jo egentlig så enkelt å så... og litt ekstra gøy er det jo også med egen frø:) Lykke til:)

Glassveranda sa...

Mye spennende lesning her inne hos deg!! Aldeles ALT for lenge siden jeg tok meg tid til å besøke blogger!
Jeg har selv sanket frø nå sist helg, ryddet i drivhuset og ute på terrassen og på lysthustrammen m.m., så nå må bare snøen skynde seg å komme OG smelte igjen allerede i mars, for jeg har da slettes ikke tid til snø, frost og vinter nå som jeg har fått drivhus! :)) Herlig inspirasjonstekst og bilder! Jeg prøver å fokusere på at det snart er jul, men jeg gleder meg mest til vår i hagen når jeg leser dette... ;)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails