Savner Danmark, vakre hager, rundkjøringer, priser og utvalg på gartnerier… Og ikke minst solen…
Kommer hjem til 13 grader og regn…det har tatt helt piffen fra meg… Og jeg føler at tiden går helt fra meg nå om dagene. jeg blitt helt “Tatt av tiden”, dagene bare flyr avsted… og ferien er straks slutt, sukk.
Kommer hjem til 13 grader og regn…det har tatt helt piffen fra meg… Og jeg føler at tiden går helt fra meg nå om dagene. jeg blitt helt “Tatt av tiden”, dagene bare flyr avsted… og ferien er straks slutt, sukk.
I drivhuset blomstrer klokkeranken, den har nyyyydelig blomster.
Den blå som er på verandaen har enda ikke blomstret. Hagen er veldig grønn i år, men varmen uteblir og ting er fortsatt sent ute. Georginene har enda ikke startet sitt show her hos meg.
I drivhuset er det maaange tomater, men lite agurker. Jeg har nesten ikke fått agurker i år…, og det pleier å bugne, iallefall til jeg på sensommeren har fått angrep av soppen “Gurkbladmøgel” ‘pseudoperonospora cubensis’… Bladene har hatt gule flekker, og blitt gulere og gulere, plantene har ikke trivdes…
Avfjorårets vonde erfaring trodde jeg det var “Gurkbladmøgel” en sopp som kommer av høy luftfukighet ofte på sensommeren, og som forårsaker dårligere avling. Men jeg synes det var litt rart siden jeg egentlig hele tiden har passet luftfuktigheten… og det har liksom vart fra tidlig i sesongen… De har liksom ikke kommet i gang ordentlig…
Så oppdaget jeg at mine sådder av stokkrose ‘apple blossom’, at bladrosettene dems også begynte å gulne… jeg trodde jeg hadde vannet for lite, og vannet mer… så trodde jeg at jeg hadde vannet for mye… en nærmere titt avslørte små nett i bladhjørnene, og jeg løp og sjekket bøkene.. og der fant jeg synderen; “Växthusspinnkvalster, ‘tetranychus urticae’. De lever på undersiden av bladene og suger ut klorofyllsaft av bladcellene. Det synes da som først små gule prikker på oversiden av bladene…
Disse kan bekjempes med biologisk middel; “Rovkvalstret”, ‘Phytoseiulus persimilis’ Men jeg antar dette ikke er lett å få tak i her i landet, og ikke minst dyrt… Så jeg har forsøkt å sprøyte med ‘Calypso’ og håper på det beste… (dere skulle sett hva Nemaslug (sneglmiddel) kostet i Danmark, halve prisen, og det kom rett i postkassen:))
Ok, da er jeg en erfaring rikere, selv om jeg skulle vært den foruten. I veksthusbokens liste over sykdommer på agurk, gjenstår nå bare èn…; “Rothalsråte”
Håper jeg slipper å erfare den også…
Svenske navn i innlegget (eller svorske) da jeg har kun dansk og svensk bok om drivhus…
Men physallis, klokkeranke, erteblomst og tomater trives godt:)
Gleder meg til tid til å besøke dere, har vært innom, men kun raske besøk og lite tid til å legge igjen noen ord.
7 kommentarer:
Klokkeranken var skjønn ja :D og hurra for det som trives, og lykke til med sykdomsbekjempelser, det er jo en av utfordringene med drivhus, det blir lett ett tett og intensivt klima der.
Så krysser vi fingrene for fint sommervær i august ;)
Hej Linda!
Det regner også nå i Danmark de næste mange dage. :( I hvert fald her hvor jeg bor.
Trist at høre dine erfaringer med agurkeplanterne! Træls træls... men bedre held næste år! Det er det, jeg synes er så fantastisk. Man får lov til at prøve igen og igen og igen og igen.
Hvis du vil undgå rodhalsråd, så skal du IKKE vande dine agurker lige ved stænglen/rodhalsen. Istedet kan du enten plante agurken på en liten 'bakke', hvor du så vander ved foden af bakken. Eller også kan du grave en potte med huller i bunden ned lige ved siden af agurken, og så vande ned i potten. :-D
Ha det bra!
- Ungersvenden
Vakker klokkeranke! Jeg har sådd en selv i år, og den er blitt ganske fin og stor, men jeg regner ikke med å få blomster på den før neste år. Den trenger litt tid, gjør den ikke? Tror min er blå/lilla. Tenkte å potte den om og ha den inne i stuen i vinter, og så potte den om på nytt og sette den ut i hagen igjen neste sommer. Tror ikke den klarer overvintring i garasjen.
Der er noget at se til når man lige er kommet hjem fra ferie - jeg er selv lige landet:) Spindemider kommer på visse planter når de udtørrer og med mindre planten er totalt spundet ind kan de let bekæmpes ved jævnlige overbrusninger - pas på ikke at overvande i potten - sprøjt evt. planternes underside med vand i vandforstøver.
Hei på deg Linda og velkommen tilbake til norsk sommer :) Den er til og med litt for kald og våt for meg som egentig er glad i norsk sommervær. Sånn litt-av-hvert-vær :) Dog litt for mye hvert etter min smak i sommer. Vi får håpe august blir bedre. Det må jo komme et værskifte snart!
Men du så nydelige blomster du har på Cobea'n din! Min står ute, så jeg regner nesten med at det ikke blir blomster på den så lite sol som det er. Overvintrer du din? Jeg lurte på om jeg skulle prøve det på min, de blomstrer tidligere etter en slik overvintring har jeg lest.
Mine georginer har fått et eller annet som spiser på de øverste bladene og knoppanleggene, så de har jeg måtte toppe. Dvs, neppe blosmter i år der heller. Miserabel blomstring på mye i år...
Så leit med agurkene dine. Jeg ser at min lille agurkplante får gule flekker på bladene, kanskje lurt å sprøyte litt på dem da.
Skjønner sååå godt at du lengter tilbake til Danmark! Du får kose deg med minner og bilder så lenge, dere setter vel kursen dit neste sommer også :)
hei
Du ser ut som en tomat ekspert og jeg lurte på om du kunne gi råd. Jeg holder på med mitt første drivhusår og kom hjem til overgrodd drivhus og er nå usikker på om noen av de nederste skuddene på tomatplanten likevel er tyver.( har hatt automatisk vanning og lufting og rikelig og variert gjødsel syns jeg selv- borte 2 uker) Det er skudd som ikke er fra bladhjørnet, lange skudd som har blomster på nå. Jeg leste nemlig et sted at tomatene modner først nederst på planten og deretter oppover planten. typen heter Black Russian og er nok en mellomstørrelse , betydelig større tomater enn de to andre jeg har - " Garderners Delight" og cherrytomat "tiny tim". Jeg er bekymret for at tomatene lengre opp ikke vil modne dersom jeg ikke tar av nederste skuddet, men de ser ikke ut som tyver . Uansett blir det nok problem med modning tror jeg . Hva tror du jeg skal gjøre med de nederste skuddene ? Veldig takknemlig om du gidder svare:)
Anne: Ja kjempeglad for klokkeranken:) Ser ut som det er bare å glede seg til neste sommer... mye regn i tiden fremover også...
Ungersvenden: Ja det er det som er så fint med hage, man lærer noe hvert år, og så får man alltid en sjanse til:)
Og jeg skal til danmark i september og, får ikke nok:)
Flugo: Ja klokkeranken trenger nok egentlig en litt lengre sesong, og i år er jo sesongen litt kortere en vanlig her også... Jeg har ingen erfaring med overvintring av klokkeranken, men skal prøve å la min stå i drivhuset (der er det jo litt varme på)Så får jeg se til året hvordan det har gått... det blir en ny erfaring:)
Lisbeth: Takk for tips, de er notert og skal huskes til neste år:)
Ninni: Ja sommeren har ikke vært det helt store i år... ser det på hagen:( Georginene er trege... egentlig alt sammen... men det er bare å glede seg til neste år:) Klokkeranken blir stående i drivhuset i vinter, så får jeg se hvordan det går... den står i jorden og ikke i potte, så det er mulig den får det kaldt på føttene... Men det er jo lov å prøve:)
Huff tråkig med georginene dine da, ja noen dyr er litt frekke...
Ingrid Marie: Å noen elspert er jeg langt i fra, men prøver og feiler, og leser, og prøver på nytt... Slike skudd har jeg også, det er nok rotskudd. Jeg tror nok de stjeler en del energi fra planten, så det er nok bedre å klippe den bort, og ha en hovedstengel:)
Tror nok i kke planten uansett klarer å sette frukt og modne noen tomater på disse skuddene, iallfall ikke noen mengder av betydning, så det er like greit å ta dem bort, og la planten bruke energi på å modne frukt istedet for å vokse. Kan være en hjelp å toppe hele planten også, slik at den ikke vokser mer denne sesongen. Men dette er ingen fasit, kanskje andre har noen meninger og erfaringer?
Legg inn en kommentar