VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)tirsdag 27. mars 2012

Ruteliljer...

 
IMG_4044
 
Ruteliljen Fritillaria meleagris, er en favoritt I hagen nå om våren.
Jeg kjøpte ti potter her om dagen, så tyvstarter jeg blomstringen litt. Blomsterløkene fra  fjorårets planter er på vei opp i beddene. I solveggen, hvor krokusene nå takker for seg, står ruteliljen nå i knupp.
Jeg synes de er vakre, og jeg vil ha fler og fler
Du får kjøpt dem I blomsterbutikkene nå, herder du dem av litt, kan de fint stå ute. Når de er visnet ned legger du løken I jorden, så har du glede av den til neste år.
 
IMG_4941
 
Humlene elsker dem også, og surrer rundt dem hele tiden.
Humlene var litt for sjeneret til å bli tatt bilde av i dag… og jammen hadde de sneket seg ut av bildearkivet også…
Dette er virkelig en plante som trekker til seg humler, og gir dem masse av det de trenger nå tidlig på våren.
 
IMG_4923
 
Jeg vil ha Fritillaria overalt, i bakken, hengende I trærne, rett og slett overalt.
 
Jeg fant denne oversikten over ulike sorter av fritillaria, og det er ikke umulig at jeg må samle litt på denne sorten også også…
I dag sådde jeg Fritillaria acmopetala, så var det bare å vente tålmodig på at de seks frøene fra Plant world seeds skal spire…
Det er vel ikke umulig at jeg må vente ett år eller to… Noen som har erfaring?
 
fritillaria acmopetala
 
Ps: Husk å plukke liljebillene (små røde biller), ellers legger de egg, og larvene er enda sultnere enn de voksne. Dessuten blir de fort mange og gjør store ødeleggelser.
Jeg har også hørt at man kan spraye på sterk (mer enn sterk) grønn te… Virkningen kommer vel også litt ann på om liljebillene kan velge an annen matplass, tenker jeg…
Her presenteres liljene store fiende:
Liljebillen
 
bloggebilder 044
 
Tips: Lag en offerplas, og ta den av dage. Den er en luring og aner fort faren. Den kaster seg på ryggen ved den minste bevegelse på planten. Magen er svart som jorden, og ikke lett å se når den har falt ned. Jeg pleier å legge ett hvitt papir under planten før jeg skal plukke, så ser jeg den når de, selv om den tror den har reddet seg selv. Og så er de sløvere om morgenene etter nattens kjøligere temperaturer. Så jeg tar gjerne denne runden før jeg legger meg etter nattevakten.
 
Jeg takker så masse for at du tittet inn og blir super glad om du legger igjen noen ord. Til tross for hindringene som jeg desverre nå har vært nødt til å sette opp (snakker om ordrebekreftelsen…)
 
Må bare skynde meg å si at jeg er litt ekstra glad i dag, for nå er hotellet til nordiska messen bestilt. Jeg gleder meg noe helt vilt.
Hagemessen på Lillestrøm er samme helgen, så den må jeg besøke en av de første dagene.
 
Stor klem fra
 

4 kommentarer:

Mariann sa...

Ruteliljene er så flotte! Jeg blir også mer og mer glad i de. Jeg har heldigvis vært lite plaget med liljebiller, men prøver å passe på nå om våren.

Maria sa...

En nydelig påminnelse om at det er flere go'saker på gang nå! Når krokus og iris er over, kommer frittene... nå gleder jeg meg til dem :-)

Jeg har sett den før, den metallruteliljen. Kanskje hos deg. Er den å få kjøpt noe sted?

Linda sa...

God morgen:) Oppe igjen og en ny dag, forhåpentligvis i hagen:)

Mariann: Je ghar også vært heldig med liljebillene, kun noen få. Men i år har jeg plantet flere liljer, faktisk en hel del. Jeg regner med ryktene spres i liljebilleland... Men jeg er klar, he, he:)

Maria: Jeg vet ikke om den er i salg noe sted. Jeg mener også at jeg har sett den... men jeg husker heller ikke hvor... Jeg prøver å så den så lenge, og om jeg kommer over noen voksne planter på min vei så kan jeg jo si fra:)

Jeg takker for deres hilsner og ønsker dere en masse god dag.
Linda

Margrethe sa...

Smukke vibeæg du har.
Håber du fik billen væk.

KH Margrethe

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails