VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)







lørdag 9. oktober 2010

Jeg gir meg ikke...

…og kjøper igjen muehlenbeckia complexa eller ‘Pletter i luften’

“Muehlenbeckia, (efter den franske botaniker Henri-Gustave Muehlenbeck, 1798-1845), slægt i pileurtfamilien med ca. 15 arter af lianer og krybende buske, vildtvoksende i SØ-Asien, Australien, New Zealand og Sydamerika. Enkelte arter dyrkes som pryd- og bunddækkeplanter i haven, fx myrtetæppe (Muehlenbeckia axillaris). Andre dyrkes som potteplanter, især pletter i luften (M. complexa), en slyngplante med små runde blade, der sidder enkeltvis.” Kilde: den store danske

Jeg synes den er så vakker, der bladene liksom svever i luften. Og til det hvite, så synes jeg det gjør seg med litt friskt grønt. Men de tynne sarte bladene, og tynne stilkene er ikke bygget for å tåle noe trøkk. De tåler ingenting er min erfaring…sukk.

bloggebilder 038

Den dør gjerne omtrent før den kommer inn i mitt hus…
og så synes jeg den er en dyr plante også, så jeg burde jo virkelig la være.
 
I fjor høst kjøpte jeg to virkelig store som vokste som pyramider i hver sin mosegrodde sjarmerende keramikkpotte (bilder av disse ligger på den gamle pc’en). De skulle være store og tåle litt… men jammen sa jeg smør… de ble raskt crispy og begynte og drysse…
Dermed havnet de fort i drivhuset som var oppvarmet, og siden over på vaskerommet der jeg hadde ekstra belysning pga stiklingene… Men de var jo liksom kjøkkenvinduet de skulle pryde… De krevde myyye stell gjennom vinteren, vedfyring er heller ikke det ideelle vil jeg tro. Og det er virkelig heller ikke keramikk potter. De er veldige sjarmerende, men disse plantene trenger fryktelig myye vann, og keramikkkrukkene trekker 30% av vannet

En dårlig kombinasjon fant jeg ut…
bloggebilder 039
 
Men de overlevde vinteren, og har stått ute i sommer. Det har iallefall ikke vært noe problem denne sommeren, lite varme og en del regn… Siden de klarer å overvintre ute, står de nå i plante-barnehagen som er opprettet i høst. Og de skal få lov til å bli en flott hekk ved grillstuen til våren.
Men jeg måtte ha noen nye inne… så jeg prøver igjen…
Planten skal bli meget stor og fyldig om den får vann og lys nok… Med mørke dager i den kommende tiden, og vedfyring kan det bli en utfordring. Men jeg skal legge inn fast rutine hver dag; et lite eggeglass med vann. For de liker ikke stå i vann heller… Og så har jeg tenkt på swell gel, det fungerer jo fint i pottene ute om sommeren…  Foreløpig står de på oasis, og litt vann i bunnen.
Jeg håper mine skal bli stooore og flotte nå når jeg kjenner hemmeligheten dems:) Evig optimist:)
Klem og god lørdagskveld fra

12 kommentarer:

Asbjørg sa...

Jeg har også hatt "Pletter i Luften" flere ganger uten større suksess,så jeg har gått over til å bruke Hjerteranke og Eføy,de synes jeg også passer godt til hvitt interiør.
Ha en fin lørdagskveld!

HiH sa...

Jeg vet ikke hvor mange slike jeg har drept! ;-)

helle

HiH sa...

Hei igjen! Har du noen favoritt hageblogger som du kan anbefale? Følger selvfølgelig deg-også maleviks og claus. Men synes det er så vanskleig å orientere meg i den delen av bloggeverden:-)

hilsen fra helle i hih

Unknown sa...

Hallo
Håper du klarer å kose deg litt der oppe. Legg fra deg planene litt;-)
Visst lenge siden jeg har vært her gitt. Det blir dritlekkert både inne og ute altså. Gleder meg til sommeren jeg da blir det mye å se på ute hos deg. Klem Katrine

Mia sa...

Oasis, det var smart. Jag brukar fylla ytterkrukorna med lecakulor under själva krukan, då får dom också fuktighet. Annars så tycker jag bäst om lerkrukor, plantor ruttnar så fort i just plast, leran håller ju också på lite fuktighet ( när den inte torkat upp förståss). Dina plättar är charmerande :)

Mariann sa...

Veldig lekker grønnplante. Håper det går bedre denne gangen.

Ha en fortsatt fin søndag.

Linda sa...

Asbjørg: Ja heldigvis finnes det flere grønne flotte planter, men jeg dreper de fleste jeg da... Hoya er den eneste som klarer seg og fredslije... Eføyen synes jeg også er litt lei...

Helle: Her og... det er maaange... så jeg burde jo ikke kjøpe fler, men heller innse min begrensning...
Hageblogger er det mange av, jeg har noen av de jeg leser mest på min liste, i tilegg klikker jeg meg ofte videre. Men jeg har ikke blogget lenger enn siden i vinter, så jeg føler også det er mange jeg ikke kjenner. Claus har mange på sin bloggliste, og så finner du en liste her over hageblogger http://hageblogger.blogspot.com/

Kathrine: Ja nå kan vi glede oss til sommeren, du med nytt drivhus og greier:) Moro:)

Mia: Ja jeg prøver meg fram og håper på det beste:) Lurt med lecakuler også:)

Mariann: Jeg håper, men det spørsmålet er vel heller, hvor lenge...

Takker for deres besøk, veldig hyggelig:) Stor klem og god søndagskveld til dere alle sammen:)

Lene fra Lillehammer sa...

Hei du! Her har du også en stor tilhenger av pletter i luften, elsker disse søte plantene, men som du sier så krever di sitt. Men gjør som meg, ta avleggere så har du flere av de. Kjempeenkelt er det ihvertfall. Jeg fyller potta med blomsterjord, klemmer godt til og gjennom fukter potta. Deretter klipper jeg av ca. 3-4 cm lange stilker, fjerner bladene nederst og stikker de ned i jorda og klemmer jorda godt rundt. Og vips, etter en stund har du en ny plante. Men lys er alfa omega!
Lykke til med plettene!

Fossestua sa...

Elsker disse jeg også! De er kjempefine :)
Har ikke grønne fingre jeg heller, og dessuten koster de ca 75,- kr stykket.....så det blir dyrt i lengden. Men....de er så fine at det gjør ingenting, hihi :)
Kjøper nye alikevel, gang etter gang :)
Klem fra Lise

Bente sa...

Ja, denne er kjempefin!
Jeg har også hatt flere av disse.
Den siste tok jeg livet av i sommer...
He he. Men, den er jo fin. Det blir sikkert kjøpt flere, etter en tid, når jeg har fått igjen håpet på at jeg kanskje greier å berge en.

Klem fra Bente

HiH sa...

Hei!
Takk for svar både her og på min blogg. Nå skal jeg ta meg en hage-klikke-runde , og drømme om vår og sommer:-)

helle

liven sa...

Liker så godt disse plettene....men de tørker lett ut!!
Den jeg har nå har jeg hatt noen måneder.....men nå starter fyringssesongen ...så da......
Lykke til da Linda....ha en fin kveld:o)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails