VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)mandag 24. oktober 2011

Litt høstsyssler

Nok en ny mandag, ny uke, med nye muligheter, og drømmer.
Jeg er I grunn glad vi er endelig godt I gang med vinteren, for vi nærmer oss om litt jul, og så er det våren neste. Litt optimistisk her, men sånn er det. Og det er jo godt med høsten også og dens små gjøremål synes jeg.
Mens mange andre raker løvet ut av hagen, eller på komposten, kjører jeg og henter løv INN I hagen. Jeg har en stund følt meg litt gal som har gjort dette, men så kommer “Hagen for alle” I posten og gir meg akkurat de faglige argumenter som jeg trenger for å forsvare mine tilsynelatende “gale” gjøremål. “Se her” sier jeg slenger bladet I bordet foran samboer, “her står det…” og så leser jeg I vei. Litt sånn “så der kan du se-holdning”.
 
bloggebilder 023bloggebilder 021bloggebilder 022
Rozanne er super glad for sin nye dyne. Det varmer godt rundt føttene synes hun.
 
Nå skal jeg dele litt med deg også, I tilfelle du legger løvet på komposten.
Nå er jeg vel mer enn gjennomsnittet hagegal også, men dette gjør faktisk stor nytte I hagen. Løvet inneholder mange humusstoffer som er viktige for at jorden skal bli full av nyttiggjørere som mark og andre mikroorganismer. Jeg bor ved vannet og rundt meg er det stort sett bare furutrær som klamrer seg fast I fjellet, og lite løvtrær. Og de bladene til de løvtrærne som er her, blåser bort. Derfor må jeg ut på tur. Dette gjøres gjerne tidlig på morgenen, gjerne rett etter nattevakt I helgene mens byens beboere ikke helt har våknet. Jeg raker opp løv og putter I så mange sekker som jeg får plass til I min lille bil, og kjører trøtt, fornøyd og glad hjem.
 
bloggebilder 018
 
Jeg kjører over løvet med gressklipperen (så får plenen litt gjødsel også). Løv er nemlig rikt på karbon og fattig på nitrogen, og det er bra på høsten hvor plantene skal hvile. Når løvet er klippet opp,  brytes løvet raskere ned, og deretter legger jeg det I beddene som en stor deilig dyne som skal beskytte mot frosten. Jeg synes det blir litt vakkert også.
 
Løvjord er bra jordforberedende middel, og supert for leirjorden. Løvjord kan du lett lage ved å putte løv I plastsekker stikke hull I dem og la dem stå ett års tid.
 
bloggebilder 015
 
Jeg forsøker å ikke hente løv fra skogen pga snegler. De sneglene som ikke bor hos meg, trenger jeg ikke hjelpe inn I hagen min. Jeg henter fra parker eller lignende hvor gresset er klippt gjennom sesongen og det er lite attraktivt for sneglene.
 
Ellers er jeg glad for den foreløpige milde høsten. I fjor på denne tiden hadde jeg fyrt I drivhuset siden førsten av oktober. Nå har jeg kun fyrt en natt, ikke har jeg tatt på bobleplasten enda heller. Jeg liker så godt lyset I drivhuset på kalde morgener, og bobleplasten ødelegger det… Så jeg krysser fingrene for en fortsatt mild høst… eller vinter. 1. vinterdag har jo vært. Da blir ikke strømregningen så høy og husfreden blir beholdt en stund til. Men jeg nærmest overvåker temperaturen, og alt som skal inn I drivhuset er inne, så sånn sett er jeg I mål.
 
bloggebilder 004
 
ehhh…ikke helt I mål…
…jeg har fremdeles både frø og løk som skal I jorden. Klarer ikke helt å stoppe…
 
Jeg ønsker deg en flott ny uke
og
 
Takk for at du besøkte meg.
Klem fra

4 kommentarer:

Lisbeth sa...

Løv er et super godt jordforbedringsmiddel og godt som vinterdække også. Jeg har hentet løv tidligere, men jeg tør ikke mere siden dræbersneglene er allevegne. Jeg må nøjes med løvet fra mine egne træer. Der er fuldstændig vanvittigt at vi må købe jordforbedringsmidler når det er lige foran os.

Lene sa...

Jeg synes det lyder rigtig fornuftigt at køre løv ind i haven. Jeg plejer også at rive mine blade ind i bedene, så planterne har noget at putte sig i.

Mia sa...

Löv är bra, jag brukar spara vart enaste ett vanligtvis men den här sommaren har alla fruktträd och häckar haft så mycket styggdom på sig att var enaste litet blad måste bort. Tycker redan synd om plantorna som fryser..

Linda sa...

Lisbeth; huff ja de sneglene, de er ikke noe man vil ha... synd de er så mange at jordens eget gull må ligge istedet for å gjøre nytte i hagene...

Lene; godt vi er fler, he, he:) klart plantene synes det er godt:)

Mia; du får gjøre som meg, parkere ved en park og hjelpe det kommunale parkvesenet, he, he:)

Takk for besøkene deres, det har vært hektisk i det siste, så jeg savner mange runder rundt hos dere, men jeg håper det blir masse tid til det nå fremover:) Klem

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails