VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)torsdag 27. oktober 2011

1-2-3-4……dager igjen til HALLOWEEEEN!!!

Halloween er det engelske navnet på allehelgensaften, det vil si natta før allehelgensdag, den katolske minnefesten for helgener og martyrer, og feiringa av denne kvelden. Ifølge engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november.

Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn går fra hus til hus og tigger godteri med ordene trick or treat. I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært viktige festdager tidligere. Norge hadde inntil for noen år siden ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween ble introdusert i noen miljøer på slutten av 1990-tallet. Donald Duck-tegneserier og amerikansk populærkultur har trolig bidratt til å gjøre fenomenet kjent for et større publikum. I Sverige fikk skikken et slags gjennombrudd 1995 og i Norge rundt år 2000,[1] drevet frem etter kommersielt press og av påvirkning fra amerikansk massekultur.

Svart og oransje er blitt typiske halloween-farger og står for henholdsvis «natt og mørke makter» samt «gresskar og markens grøde».

Den sterke dødssymbolikken i amerikansk halloween-feiring med skjeletter, hodeskaller, flaggermus og blod, er ikke hentet fra de britiske høstfestene, men er inspirert av den katolske allehelgensdagen i Mexico, der den feires som De Dødes dag.

(kilde: wikipedia)

220px-Jack-o'-Lantern_2003-10-31

Ungene her I huset gleder seg, draktene er på plass, og de er klare som egg. Men de må vente i 1-2-3-4 dager til. I fjor hadde vi Halloween fest for guttenen I klassen til minstemann, men I år er begge mine små invitert bort.
Jeg synes det er så mange som er flinke til å lage stas på Halloween, og jeg fikk lyst til å dele noen av dems tips med dere
 
Tonerose har virkelig tatt av på kjøkkenet og lager de flotteste Halloweenkaker. Jeg er såååå imponert.
Jenta bak bloggen glassveranda har også noen fantastisk inspirerende innlegg med skumle saker.
denne siden her kan du finne enda mer inspirasjon. Her hentet jeg bilder som disse:
 
Crepe Paper GhostsCLV1008B-th2CLG-halloween-hub-main-thumb2
 
Jeg falt for de søte spøkelsene jeg daSmilefjes
 
Men man kan jo henge litt I trærne slik som flaggermus, legge lekeslanger på trappen sammen med mus og annet kryp ved inngangspartiet. Ingen grenser for hva man kan finne på.
Men jeg skal innrømme at jeg liker julebukker mye bedre enn halloween spøkelser… Men det er vel fordi det er så nytt… For våre barn er dette en tradisjon de vokser opp med, så for dem blir jo dette en happening på høsten som de tar med seg videre. Jeg synes det er flott at voksne også begynner å engasjere seg og lage fester og ha det gøy, for så blir det mer ut av det enn å bare gå å tigge godteri, for Halloween er jo mer enn det.
Men husk å be barna være snille monstre.
Jeg husker godt datteren vår da hun var neste tre år… Hun var ei redd liten jente og det meste var skummelt. Hun gjorde alltis sikre valg, og forsikret seg om at det som var sikkert, virkelig var sikkert…for det meste kan jo skje ikke sant? Iallefall for ei lite jente. Hun turte iallefall ikke å åpne døren når det ringte på. Det kunne jo være noe skummelt bak døren, enda vi har glassrute ved siden av… Vi trygget henne langt om lenge… Og en dag hadde hun bestemt seg for at nå skulle hun åpne døren, det ringte på og hun løp til døren… men det var selvfølgelig på selveste halloween kvelden hun tok mot til seg… Stakkar hun ble jo skremt fra vettet… Alle hennes bangeste anelser og alt hun hadde vært redd for viste seg å være sant…
Men barna som var på døren tok av seg masken og viste at de ikke var skumle, jeg så jeg tror hun kom fra det uten varige mèn… Men det tok laaang tid før hun åpnet døren igjen…
 
I dag, mange år etter, er dette helt glemt og hun springer I gatene sammen med andre barn. Men jeg minner henne på at det kan hende det er andre små barn som henne var der ute, og at de må være snille ved dørene.
 
Jeg ønsker dere gode Halloween forberedelser
 
Klem fra
 

6 kommentarer:

Anne (Moseplassen) sa...

Jeg har ikke noe i mot halloween, men jeg har noe i mot normenn som feirer det uten å forstå hvordan det funker. Feks er det her blitt et rent fokus på det skumle, slik er det ikke verken i USA eller UK.

Vi har forresten en lang tradisjon for å markere Allehelgensaften her i Norge, men jeg regnet med at det var halloween du mente vi ikke hadde tradisjon på. Mange kirker har minnesmarkeringer på Allehelgensaften, hvor de som har mistet noen kan møtes i sorgen.

Tonerose sa...

Søte Linda! Hjertelig tusen takk for det!! :o)

Så koselig innlegg du har laget, og jeg kunne ikke vært mer enig! Jeg synes det er veldig kos, unga synes jo det er superstas!! Så gøy at dere laget istand feiring i fjor, og tenk at begge er invitert bort i år! Moro at det er så mange som gjør litt ut av halloween, det synes iallfall jeg!!

Gleder meg til gutta mine blir litt større og kan ta større del i halloween! :o)

Jeg håper du får en HERLIG helg!!

Stor klem!

Lisbeth sa...

Sikke et rørende minde fra din datter var lille, det er godt at hun er kommet over angsten:) Jeg var selv bange for mørket under sengen og bag skabet da jeg var barn og det er ikke godt at være bange.
Mine børn er voksne og vi har aldrig fejret Halloween, men bare lavet græskarlygter da de var børn, det hygger i mørket.
God weekend og rigtig uhyggelig Halloween

Linda sa...

Anne: Sant og enig i at det er viktig å huske på hvorfor vi feirer, derfor synes jeg det er viktig at vi gjør litt mer ut av det også, enn å bare sende ungene ut i gaten. For ungene vil gå det slipper man ikke unna, men har man en fest eller gjør mer ordentlig ut av det så handler det om litt mer enn bare godteri. Og ja det var halloween jeg mente vi ikke hadde så lang tradisjon med:)

Tonerose: Vi kommer ikke unna halloween med unger i huset, så like godt å være med på moroa:) Så får alle det gøy:)

Lisbeth: Ja ikke godt å være redd, men heldigvis er det blitt bedre:) og lykter i mørket er en favoritt i denne mørke tiden:)

Puh det går unna her om dagen, ikke mye tid til å sitte stille... vært på farten hele uken så og si døgnet rundt, bare noen timer hjemmom sånn innimellom... ser frem til en noe roligere helg:) ingen planer bortsett fra datterens turnkonkurranse, men det er jo bare stas:)
Jeg ønsker dere en skummel men hyggelig helg:)

Frøken Solhat sa...

Sødeste Linda....tak for god inspiration. Her har i nået at få lavet en enkelt græskar lygte. Det er nu så hyggeligt når der tændes lys i tusmørket.

I Danmark er der også tradition for allerhelgen gudstjenester.....og i år skal vi desværre mindes vores bedstefar som vi mistede i august.

Knus og god allerhelgen til dig også :0)

Husmannsplassen i Hidlesundet sa...

Tusen takk for varme ord fra deg, Linda:)

Jeg "mekker" også på et innlegg om halloween. Kommer senere. Kjekt å lese ditt. Stakkars lille-frøkna di. Det er slike minner vi aldri glemmer:)
Ha en fin søndag:)
Klem:)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails