VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)søndag 6. juli 2014Før........Etter innflytting av Heucerella ´Stoplight´:


En bladplante kan endre inntrykket i ett bedd utrolig masse. 

Denne fant jeg på en tur til Skåne, en tur retur samme dag da jeg måtte hente min bil på verksted (og levere leiebil), etter ett motorhavari nettopp i skåne fire dager før da jeg besøkte hager som deltok på 1000 trädgårdar.
På vei nedover passerte jeg et skilt hvor det sto Bohus Perenner & Växter... jeg kaster rattet mot venstre og parkerer foran tre store drivhus. Drivhusene viser seg å være aldeles fulle av de vakreste bladplanter, Heucera, Heucerella og Tiarella og Hosta så langt øyet kan se...

I fjor besøkte jeg Lotties trädgård i Angelholm et par ganger, og  jeg husker hun nevnte noen som kunne det meste om Hosta. Jeg skjønte straks at det var dette stedet jeg nå hadde kommet til.
(Lotties trädgård er absolut også verdt et eller flere besök, men før det kan du nyte et program fra hennes hage her. Hagen kom på 3 plass i trädgårdstoppen. Et program der de lette etter den vakreste hagen i sverige)

Vel tilbake til det flotte gartneriet til Susanna og Lehel Kósa ikke langt fra HässelholmEn meget godt erfaren dame som hadde avlet disse plantene i over 20 år, sammen med sin mann, guidet meg rundt. Hun fortalte om navn og egenskaper. Det manglet ikke på kunnskap eller kjærlighet til plantene her.


Nye sorter, gamle sorter, noen så nye at de enda ikke var kommet i handel, eller til og med ikke fått navn. Små sorter og store sorter... Det manglet ikke på noe.
Jeg ble helt stum over alt det vakre bladverket. Envher plante hadde sine fordeler, noen var like vakre under som over bladet. Andre hadde stengler som ga en helt annen opplevelse i beddet. Som den Hosta hun holder i hånden på bildet over, den har røde stengler.


Blomstene på Hosta, er jo også vakre, men de kløp hun bestemt bort. Da blir planten mye kraftigere og flottere sa hun bestemt. Så hun kløp bort blomstene på de jeg kjøpte også. For da hun så uttrykket mitt da hun kløp bort blomstene underveis på turen, stolte hun nok ikke på at jeg kom til å makte å gjøre det selv....

Er du glad i bladplanter og ute etter noe helt spesielt så er dette et gartneri du absolutt burde legge turen innom om du er på disse kanter. Nå er kanskje ikke örkeljunga eller Hässleholm steder man til stadighet er forbi, om man bor i Norge. Men det er absolutt å verdt å legge turen hitover. 

Godbitene ligger tett som haggel i områdene her. Klockaregårdens trädgårdsbutik ligger også kun en time fra. Et annet sted jeg besøkte var Jagorstrand. Jeg skal fortelle om det i neste innlegg. Etter besøket her er ikke Thuja bare Thuja lenger.... 

Det er hektisk for tiden, men mye spennede skjer, og jeg kommer til å dele her. Litt i kladder nå i den mest hektiske tiden, og så mer jevnlig igjen. Jeg håper dere fortsatt henger litt med.

Ha en flott søndag

Klem fra

6 kommentarer:

Mariann sa...

Fantastisk mange flotte bladplanter! Det stedet må være et eldorado for folk som liker flott bladverk. Noen ganger skulle man ønske at man bodde litt lenger øst. Men ellers er det fint her på Vestlandet.
Ha en fortsatt fin søndag!

Gyldenlakk - hage og pusterom sa...

Så fine bladverk og artig før og etter-bilde!
Det var litt av et sted å komme over! Har akkurat luket blant mine Heuchera og tenker at de betyr mye for hagen, og gir "stable" farger blant det andre som "kommer og går"...

Er det forresten problematisk å få med seg planter (med jord) fra Sverige? Men det går kanskje greit om man fjerner all jord fra røttene?

Ha en fin sommeruke!

Linda sa...

Man kan fjerne jorden fra røttene, så gjør man ikke noe galt tror jeg:) Ellers har flere gartnerier sunnhetssertifikater man kan spørre om. Ellers har man vel lov til å ta med 10 "stueplanter" hjem.

Vivi sa...

Bladplanter er virkelig fint, og her var virkelig mye fint. Jeg hadde nok heller ikke hatt hjerte til å knipe vekk blomstene på hosta.

Klem Vivi

Den lykkelige Hagen sa...

Det ser ut som et spennende sted med mye fine planter :)

Vivi sa...

Flot bladplante du har valgt til dit bed, den gør virkelig en forskel :-)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails