VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)tirsdag 17. august 2010

Komposten er reddet

 
 
Jeg elsker komposten min. Jeg synes det er gøy å putte oppi mat som vi ellers hadde kastet, og etter et par dager så er det allerede nesten blitt jord.
Nå har jeg kompostert matavfall på nåde, siden mai. Jeg har nemlig prøvd engang før uten veldig mye hell, det ble lite jord og myyye lukt. Så samboer er ikke spesielt fornøyd med dette prosjektet. Men jeg vil likevel prøve. Det skal jo ikke lukte….lover jeg…
 
Kompost 002 Kompost 003 Kompost 004
 
Nå er dunken nesten full. Egentlig er det fascinerende hvor full den er, men så plutselig synker det sammen…
Når jeg åpner lokket så ryker det av komposten, og det er varmt som bare det. Om ikke mange uker jeg kan tømme den. Iallafell en lukehøyde.
Jeg gleder meg, dette skal jo være gull for haven.
 
Det hele er rett og slett enkelt:
Bare å legge matavfall som er samlet i en dunk på kjøkkenet i komposten annenhver dag, sammen med 1/4 strø.
Jeg passer på at den ikke tørker ut, og vanner den innimellom. og så blir dette til jord helt av seg selv. Eller det er jo ikke sant, det er jo millioner av små organismer som jobber vettet av seg i dunken (glad det ikke er meg).
 
MEN: jeg har slitt med litt lukt, ikke bare litt i følge samboer… Jeg synes det ikke gjør noe, det lukter jo bare kompost/gull til hagen, men jeg skjønner at komposdunken henger i en TYNN tråd… Prosjektet er i ferd med å bli tvangsstoppet.
 
Jeg sjekker ut; komposten er varm, prossessen er i gang… virker ikke tørr (da ville den vel heller stoppet enn å lukte…), så det er full action i dunken…
Ikke har jeg kastet reker, eller fisk eller noen annet som kan gi lukt…
Men så kommer jeg frem til det, siden jeg tar med skyller hjem fra jobben inniemllom, så kanskje dunken rett og slett får for mye mat, slik at den ikke klarer å omdanne fort nok…
Men her i nabolaget krys det av engler, både de som holder ut med lukten fordi de vet hva det betyr for meg, og “engler” som kommer hjem fra ferie som rett og slett sier; “du må bruke mer strø”
Jøss, så enkelt, men som sagt så gjort, og lukten er BORTE!!!! Og jeg kan bare kaste på matavfall i haugevis.
Jeg har fått en dunk til også, så jeg gleder meg til enda mer kompostjord til våren.
 
Så i kveld skal jeg ta med samboer på tur ut og la han snuse i hagen. Og han kommer ikke til å merke noen lukt.
Komposten er reddet!!!
 
Vil gjerne vise dere et bilde fra vannliljedunken:
 
Hagen august 2010 072
 
I vannliljedunken har jeg glasskuler som flyter rundt sammen med flytelys, og ser dere hvordan vannliljen speiler seg i den.
Disse to vannliljedunkene gir meg mye glede i hagen.
 
 
 
                                                                                                                        Hilsen en glad kompost og

9 kommentarer:

Ninni sa...

Herlig!! Så godt at du har funnet frem til en luktfri formel så den kjære komposten din er reddet :). Det er virkelig et savn i haven hos meg, jeg får se - med tid og stunder kanskje jeg finner plass til kompost jeg også.

Så vakkert vannliljen speiler seg i glasskulen :) Du er så flink, hos deg er ikke noe overlatt til tilfeldigheten. Du setter deg nøye inn i het vert emne som berører haven din :)

Frøken Solhat sa...

Tillykke med kompost succesen Linda....er sikker på at dine planter vil få glæde af den gode muld du fremstiller :0)

Fantastisk smukt billede - jeg elsker dine åkander, tror jeg må tænke dem ind i min have til næste år :0)

Knus Dorthe

Linda sa...

Ninni og Frøken solhatt: takk for hilsen og kommentar, alltid hyggelig å høre fra dere:) Nå er hverdagen i gang, og det er på en måte godt det også:)
Takk igjen for pene ord, det varmer:)
Vannlijer er et must:):)

Blomsterguri sa...

Jeg ønsker meg kompost, men har ikke kommet igang fordi jeg ikke helt vet hvor den skal plasseres. Så flott at du har fått det til! Blir helt misunnelig her jeg sitter. Nydelig vannlilje er det også! :-)

Marit sa...

Så bra! Altså ikke mer som skulle til:-)

Her er det ikke så mye hage, men interiør, IKEA katalogen har jo kommet, og det er jo alltid spennende.

Nydelig med glasskulene sammen med vannliljene!!

God kveld, Maritklem:-)

Monica fra Koseleg sa...

Hei!
Jeg fikk Kompostdunk til Jul- etter å ha ønsket meg det lenge- den er varm og luktfri- med ett yrende liv. Nesten litt for mye synes jeg når jeg kommer og skal tømme mitt kjøkkenavfall. Lurer på om den kanskje er litt for tørr? Gode tips, råd og veiledning tas i mot med takk!

Mia sa...

Jag köpte en bok på hageselskapets boksidor om kompost, kommer ihåg det där med strö ja.. Jag har inte plats till dunken annars hade jag gärna haft en, den jorden ska ju vara prima vara i våra trädgårdar.
Clematisen har inte blommat mer och har bara vuxit lite sparsamt. Men nu har jag tagit bort både villvinet och kaprifolen den trängdes med och plantert en ros i stället så kanske nästa år blir bättre, hoppas jag..

Grønn fryd hos Monique sa...

Veldig interessante erfaringer du deler med oss, her om kompostering. Jeg har vært på tenkestadiet om kompostering her, i noen måneder nå. Var akkurat et par dager for sen til vår kommunes komposteringskurs på forsommeren i år. Siden har jeg ventet lenge og foreløpig forgjeves på svar om når neste kurs skal holdes...
I mellomtiden har jeg sverget til et par kjerringråd, og deler forhåpningsfull ut litt småtteri av egge- og bananskall til utvalgte planter = )

Anonym sa...

Har du to kompostdunker nå? Jeg tror nesten det er det som er hovedproblemet hos oss også. Vi lager mye mat fra bunnen og det bir en del avkapp og rester. Stort sett har jeg en full (liten) dunk med matavfall hver dag. Det virker nesten som om komposten ikke greier å ta unna alt sammen. :( i en periode ha jeg bare kastet annenhver matavfallspose i komposten og det virker som om det går bedre da.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails