VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)tirsdag 31. mai 2011

Sprøyte, ikke sprøyte, SPRØYTE!!!

Ja rett og slett sprøyte bort alle ulumskheter. Når jeg var I Danmark kjøpte jeg lusemiddelet Calypso og soppmiddelet baymat ultra. Begge I konsentratform, og myyye billigere enn her hjemme. I år bestemte jeg meg for å sprøyte, for det er bare å innse; at for å få flotte roser må man sprøyte. I allefall hos meg. De forrige sommerne har vært helt forferdelig, kalde og våte, og I fuktig vær smitter soppen noe veldig… Så I år bestemte jeg meg for å sprøyte. Calypso sprøytet jeg på torsdag, og den holder I 4 uker. Så om fire uker er det på`n igjen. Men heller det enn grønnsåpevann og alt det der som jeg har prøvd hundre ganger… I helgen har det regnet og blåst så baymaten måtte jeg vente med, men I dag ga jeg plantene en runde med det. Og det rakk akkurat å trekke seg inn I bladene før det begynte å regne. Og bare fra forrige uke har dette skjedd:
 
bloggebilder 005bloggebilder 006bloggebilder 004
 
Så jeg er virkelig glad for å få sprayet I dag… før ytterligere spredning hadde skjedd.
Stråleflekken hadde virkelig allerede begynt sine ødeleggende herjinger. Min kjære ‘Flammentanz’ som står I rosebuen over porten er angrepet. Denne soppen kan rett og slett ødelegge bladverket på en hel roseplante om den får herje I fred. Alle planter trenger mest mulig friskt bladverk for å vokse seg sunne og friske, så det sier seg selv at soppen svekker rosen. Så det er ikke bare av skjønnhets-hensyn at jeg vil soppen til livs. Rosene mine er unge, og jeg ønsker de skal vokse seg store og sterke I fred og ro.
Alle blader med smitte ble plukket av så den ikke skulle spre seg med med det vannet som er meldt fra oven I natt. Det er viktig at bladene blir brent eller kastet I søppeldunken, og ikke blir liggende på jorden eller komposten. 
Det tredje bildet er av en begynnende rust sopp. Det var mine to ‘Constance spry’ som er angrepet. Heldigvis så oppdaget jeg det tidlig, så jeg slapp å plukke av så mange blader. De er nemlig helt nye, og trenger mest mulig bladverk for å etablere seg best mulig.
 
Men det viktigste er å forbygge ved å velge friske sorter, rett plassering, gjødning og vanning sies det, men etter at disse hensyn er tatt, så sprayer jeg heretter vilt (men selvfølgelig etter henvisning på pakken)på mine kjære roser. De som da er gjenlevende etter nok en hard vinter.
 
Litt problemer (kanskje det heller er min uvitenhet som igjen gjøre seg gjeldende…)med data osv har gjort at jeg ikke har fått lagt inn kommentarer, irriterende, men så Nette ga meg et tips om å fjerne fluebenet I ‘forbli pålogget’ , så da skal jeg prøve det. …Det er herved prøvd og det virket, Hurra!!! Så nå skal jeg ta en runde hos dere, jammen som det skjer noe overalt. Litt ekstra gøy er det å se forskjellene I klimasonene, Danmark, Sverige og Norge.
 
Klem, klem fra
 

6 kommentarer:

Mia sa...

Sprøyte er ikke det som er mest gøy men må man så må man. Jag har två päronträd som jag antingen ska sprøyte eller fälla, får inte bestämt mig..

hageglad sa...

Hei! Skjønner deg godt! Det er kanskje ikke det man ønsker i utgangspunktet å gjøre men det er trist å se hvor mye rart som rammer rosene! Håper det blir bra hos deg og kanskje du skriver senere om hvordan det har gått? Hege

Linda sa...

Mia: Jeg sprøyter villig vekk, alle prinsipper er lagt til side, iallefall når det gjelder rosene. Det kan jo være at om du sprøyter et par år, så kanskje du slipper igjen... Et godt pæretre er jo vel verdt å beholde...

Hege: Jeg skal holde dere underrettet:) Jeg håper de holder seg fine i år:) Krysser fingrene, og sprøyter det jeg kan:):)

Ha en flott dag:) Jeg brukte de siste regnbygene til å strø ut plenrens... Kan jo like godt bruke regnet til noe... Men nå er sommeren lovet, og jeg håper det stemmer:)

Klemmer til dere alle, og takk for alle besøk:)

Lunalei ;-) sa...

Hei - kommer snublende inn på hagebesøk! :-)
Jeg har ikke så mange roser - men jeg hadde en flott Flammentanz som stod her da jeg flyttet hit (2003) - jeg kutta den litt ned i fjor vår - og den ble så frodig og full av blomster! Men i år.... den var helt død, vet ikke helt hva som har skjedd med den.
Har planta 2 new dawn i stedet, er spent på om de trives. Fint at du har satt inn bilder, slik at jeg kan følge med om rosene blir angrepet av noe!
Klem fra ei som ikke har så mye peiling på roser!

Anne (Moseplassen) sa...

Der har du altså en viktig grunn til at jeg ikke er så innmari rosefan. Jeg gidder ikke styre! Men jeg synes det er veldig fint å besøke andres rosehager da ;)

Takk for koselig kommentar i går Linda :)

Bente sa...

Ja, noen ganger så bare må man sprøyte. Sånn er det bare.

Nydelige bilder fra Danmark, under her.

Klem fra Bente

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails