VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)Sommerhagen

Sommerhagen er det som gjør det hele verdt å jobbe for:) Vi har bodd her i 13 år nå. Tomten har en del begrensninger. Det har gjort at jeg har stanget hodet i veggen maaange ganger, og vært usikker på en fremdriftsplan. Når vi kjøpte huset var det ingenting i hagen, ikke engang en velstelt plen. Eller noe var det, èn gammel Flammentanz som stod ved portstolpen, og den har vært flott mange ganger.
Her måtte alt gjøres. Men det var gøy, jeg gikk til angrep fra alle kanter, helt planløst og ut fra impulser og hva jeg hadde lyst på der og da, ut fra hva som var pent på gartneriet. Naboen, som er gartner har nok tenkt sitt flere ganger, men like rolig og tålmodig ga hun sine råd, og etterhvert har jeg nok roet meg ned og har hørt mer etter. Men jeg sliter enda med planteavstander... et evig problem her hos meg...

Tomten vår er liten, lykkelig var jeg når vi fikk kjøpt en bit ekstra av grunneier og jeg orker ikke tenke på hvordan det hadde vært i dag om det ikke hadde vært for den. Jeg er tross alt vokst opp på over tre mål...
Huset er plassert mot sør på tomten, noe som gir mye skygge. Tomten er nesten ingen sted bredere enn 4 meter, noe som gjør at en får følelsen av at så fort jeg går ut av døren så er jeg ute av tomten... Samtidig er den laaang, men da smal. Og har flere våte partier på østsiden på grunn av kulper i fjellet under plenen. Gjett tom jeg har hatt lyst til å gjøre noe med det. Kan ikke ha dam heller for da ville jeg gått rett fra stuen og ut i dammen, he, he:)

Her lå utfordringne i kø. Løsningen ble hjelp fra en hagearkitekt. Det var godt å få bekreftelse på at iallefall mange av mine ønsker skulle la seg innfri til tross for mine bange anelser. Drivhus hadde vært på ønskelisten lenge, og når en fagmann sier at det kan jeg ha. Ja, så kan jeg ha det, og dermed ble det sånn, og gjett om jeg var glad:) Drivhuset fungerer som en romdeler i den laaaange smale hagen på østsiden av huset. Og det fungerer fint.
En annen sak som hjelper ar utrolig snille naboer, som lar meg få boltre meg inne på deres tomt. Vi tok ned gjerdet på en del av tomten og fikk straks puste litt bedre syntes jeg. Og vi følte oss litt mindre innstengte. Mellom naboen (en nydelig hytte) ligger det nemlig en tomt som ligger brakk, eller er et naturområde. Og denne får jeg lov til å bruke. Det er jo kjempesnilt:) Så til sommeren så skjer det nok litt her:)


Drivhuset har vært prosjektet som løste litt av "stange hodet i veggen" perioden og det har vært veldig moro å bygge opp et miljø rundt drivhuset. Fordelen med drivhus i glass er at hos oss (på den trange tomten:)) så tar ikke drivhuset mye av plassfølelsen, det pynter bare opp. Og en annen fordel er at begge sider av drivhuset kan benyttes til bedd, for det blir jo ikke så mye skygge på det som skulle vært skyggesiden:) Så her skal jeg ha en liten "hvit hage". Planene er i gang.

Jeg elsker vannliljer. Ingen vannliljer uten dam. Jeg har sett et bilde som jeg ikke får ut av hodet så en sånn "dam" må jeg ha. Det er rett og slett en "balje"/bøtte som er gravd ned med sten rundt.

Jeg kjøpte "baljen" og vannliljene. Og de blomstret i smommer sååå vakkert, og med flytelys i vannet var det vakkert syntes jeg, men baljen er ikke gravd ned... For her har ting nok en gang gått litt fort, hvor skal jeg ha denne baljen??? Enn så lenge står den i kanten av et bedd, så for vi se til sommeren.

Jeg har ikke så mange frukttrær i hagen, skulle gjerne hatt fler. Men de vi har er et stort morelltre, som hvert år gir oss mange nydelige moreller:)


I fjor plantet jeg et epletre, et familietre,med tre sorter, og et pæretre, også familietre, med tre sorter. Disse er jeg veldig spente på i år. Jeg plantet et pæretre for to år siden også, og da med en klematis ved siden av som skulle klatre oppvover i treet. Men treet døde:) Så nå er det ingen klematis som klatrer i treet som nå er plantet, og jeg håper det går bra:)

Min historie om hagen kan forsette i den uendelige, men her fikk dere iallefall et lite innblikk:)

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails