VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)lørdag 5. februar 2011

Resultatet av dagens kartlegging av klematis


Dagens runde I hagen gjorde godt for kropp og sjel. Deilig å endelig gå rundt i hagen og ha noe å gjøre der. Til tross for fortsatt mye snø og is er det små tegn som vitner om at våren nærmer seg. Mer og mer gress kommer til syne I krokene, HURRA!
Og takk for at jeg lot alle merkelapper stå på plantene I fjor… Det gjorde jobben litt enklere… I år skal nye merkelapper lages slik at jeg aldri glemmer navnet dems.
Bildene I innlegget er litt så som så, for ikke alle sortene har blomstret hos meg enda… og jeg er ikke helt sikker på om riktig bilde står under riktig sort, men jeg tror jeg har fått dem riktig… Men jeg gleder meg til å ta mange bilder av dem til sommeren.
 
Først litt om beskjæringsgruppene.
Gruppe 1: Ettersom disse sortene blomstrer på fjorårets greiner, skal de ikke beskjæres om planten ikke behøver fornying. Om den trenger fornying, så kan man beskjære noen av de gamle greinene rett etter blomstring slik at de nye greinene rekker å forvede seg før vinteren.
Gruppe 2:  Til denne gruppen regnes de storblomstrende og gjenblomstrende. De blomstrer både på fjorårets skudd og årets nye skudd. Disse kan skjæres litt tilbake etter første blomstring så kommer det nye skudd med nye blomster senere på sommeren. Jeg har vel også hørt at man ved å skjære et par tre greiner tilbake på senvinteren, at man behandler deler av planten som om den skulle vært I beskjæringsgruppe 3, så forlenger man blomstringen om sommeren. Jeg har ikke prøvd det, men når mine klematis blir stooore og flotte (drømmer) så skal jeg prøve. Enda så er mine slik at jeg har ingen halvpart å skjære ned…
Gruppe 3: Alle klematis som blomstrer etter midtsommer regnes til denne gruppen. De bør skjæres ned på senvinteren, senhøstes eller tidlig vår ned til 30 cm over bakken. Jeg har flest sorter I denne gruppen, og etter vinterferien er det ut med saksen!
bloggebilder 007bloggebilder 014bloggebilder 008
ikke mye farger I hagen enda nei…
I min hage:
Beskjæringgruppe 1
Clematis montana ‘Rubens’ Denne blir stor, nydelige rosa medium store blomster. Dufter ikke slik som Wilsonii, og er litt usikker I herdigheten. Flemming fra clematisdanmark sa at han syntes det var rart denne ble solgt så mye, da man er usikker på herdigheten til denne. Montana sortene er ikke så veldig herdige. Så jeg er spent på mine… De hører til beskjæringskode 1.
 
Clematis montana ‘Elizabeth’ 7-10 meter. Gjett om jeg håper den blir 10 meter, minst… Flemming fortalte om en som ble over 100 meter! Men det måtte være I  Danmark det da, hvor røttene kan fritt bane vei uten å møte stein og fjell som hindringer. Det må da være en drøm å være plante I Danamrk, sukk. Min skal klatre opp I asken min, håper jeg… Røttene har atskillige utfordringer her, så vi får se… Den tilhører beskjæringsgruppe 1 og blomstrer fra sen vår til tidlig sommer. Mengder med rosa duftende blomster. Gleeeeder meg… men den blir nok ikke så stor I år. Den kom jo sent I bakken I sommer, og har ikke rukket å vokse seg noe særlig enda… Men jeg kan vente… Den som venter vet dere…Smilefjes
Clematis montana var. ‘wilsonii’. Denne blir også stor, om forholdene ligger til rette blir den fra 6-9 meter, og den dufter aldeles nyyyydelig. Beskjæringskode 1.
Århus juni 2010 072 katrine behandla
+ en blå alpeklematis, usikker på sortsnavnet… Men alpeklematisene blomstrer jo tidlig og skal beskjæres etter kode 1.
Beskjæringsgruppe 2
Clematis ‘Nelly Moser’ Hardfør, rosa og hvite blomster.Beskjæringskode 2.
Clematis ‘The President’. Blomstrer sen vår, til tidlig sommer, og dermed tilhører den beskjæringkode 2.
Beskjæringsgruppe 3
 
Clematis ‘Hagley hybrid’ 1,8-2,4 meter. Store rosa blomster som blomstrer fra tidlig sommer til tidlig høst, beskjæringskode 3. Jeg har plantet min ved roseportalen som går over inngangsporten, sammen med rosen ‘New dawn’. Krysser fingrene for en vakker blomstring der I år….
+ en ukjent, det eneste som er kjent med den er at den er rosa… De jeg er usikre på sorten og blomstringsperiode på, de beskjærer jeg ikke, sjekker ut når den blomstrer, og plasserer den I en beskjæringskode etter det.
Clematis integrifolia ‘Juuli’ 1,2-1,5 meter. Staudeklematis. Nydelig lys-mellomblåfarge. Passer godt til å klatre innimellom rhododendron, rosebusker eller andre steder hvor den kan krype der den vil. Blomstrer fra midtsommer, til sensommer dermed; Beskjæringskode 3
Clematis ‘mandshurica’. Denne tilhører beskjæringskode 3, og blomstrer dermed fra midtsommer til sensommer. Mange små hvite, mandelduftende blomster (2-3 cm). Den blir ikke så høy 1-1,5 meter. Frøstendene er helt fantastiske hos denne.
Clematis ‘roguchi’ Blå klokkelignende, nyydelig. beskjæringsgruppe 3.
Klematis 005Klematis 002behandletKlematis 015
Clematis ‘fascination’ En ganske ny sort. Mørkt blåviolette blomster med et metallisk skinn. Innsiden av blomsten er lysere, og kronbladene ruller seg utover slik flere av disse sortene gjør. Blir ca 1,5 meter høy. Denne står I midt blå bedd ved inngangen. Beskjæringsgruppe 3
Klematis 005
Clematis heracleifolia var. davidiana ‘wyevale’, Staudeklematis, hardfør. Blomstene dufter. Beskjæringskode 3
Clematis ‘black prince’ Mørkrøde, nesten svarte blomster. Beskjæringsgruppe 3
Klematis 038
Clematis ‘fusca’ Denne falt jeg for I hagen til Flemming, den var som en liten overraskelse der den klatret under et tre. Utrolig vakker og søt, litt brun og pelsaktig (lodden), som en liten hemmelig bamse I hagen. Blir overraskende fra 1-3 meter, men det er jo under optimale forhold. Men skulle den bli 3 meter, så jubler jo jeg. En liten ovarraskelse blir stor overraskelse, intet galt I det… Beskjæringskode 3, og dermed en midtsommer, og sen sommerblomstring hos denne også.
Clematis texensis ‘Kaiu’ 1,5-1,8 meter. Aldeles nydelige små hvite klokkelignende blomster. Plassering hos meg er I nærheten av sitteplassen slik at blomstene kommer nært. Blomstrer fra midtsommer, til sensommer, dermed havner den I beskjæringskode 3
Klematis 009
Clematis ‘angustifolia’ Denne tilhører samme gruppe som ‘mandshurica’, nemlig Flammula gruppen. Har ikke funnet annet informasjon om denne foreløpig, antar at den har beskjæringskode 3, men tar ikke sjansen. Om jeg ikke finner ut mer, så er det bedre å ikke beskjøre og se når den blomstrer for slik å plassere den I beskjæringskodene.
Clematis ‘addisonii’. Denne søte nyyydelig sorten er bitte bitte liten, bli kun 0,6 meter høy under gode forhold… Min er sånn ca en halvmeter. Blomstene er små rosa og med hvite indre, klokkelignende, aldeles herlige. Som de andre små sortene er denne også plantet ved et sted jeg ofte sitter, nemlig på trammen bak I hagen. SÅ kan jeg godt nyte de små skjønnheten som dingler fra greinene sine. Beskjæringskode 3.
Hagen 8 juli 013Hagen 8 juli 014
Clematis ‘Viorna’. Små urneformede blomster, rosa, med hvit indre. Jeg har den I nærheten av trappen slik at jeg kan komme nærme og nyte de aldeles skjønne blomstene og de vakre frøstendene. Beskjæringskode 3
Clematis ‘jackmanii’ 2 stk 3-3,6 meter, nydelig sterkblå farge. Dette var den første blomsten jeg falt for, og den dermed den første som ble plantet I hagen. Blomstrer midtsommer, til sensommer; beskjæringskode 3
bloggebilder 019

På midt hageskilt står det: “When heaven falls to earth it becomes a garden”.
Nydelig sagt synes jeg;
og jeg synes klematis må være verdens vakreste gardiner I hagen.
Jeg takker for besøk og kommentarer, det er så hyggelig å høre fra dere.
Jeg ønsker dere en fortsatt god helg
Klem fra

7 kommentarer:

Susanne sa...

Flot arbejde. Du har da rigtig mange clematis - dem vil jeg glæde mig til at se mere til i løbet af sommeren :-)
Håber snart sneen smelter hos jer, så I kan få lidt forårsfornemmelser, som vi har her i DK, hvor erantis blomstrer nu :-)
Ha' en dejlig søndag

Frøken Solhat sa...

Fantastisk søde Linda......dejligt med sådan en rundfart i mellem alle dine clematis. Tror jeg må føje den smukke Kaiu til min bestand i sommerens løb :0)

Snart må jeg ud med beskæresaksen så mine også kan bliv klar til årets tilvækst og overdådige blomstring :0)

Knus Dorthe

anne - moseplassen sa...

Jeg skal definitivt ha mer klematis i hagen. Finfine blomsten. Digger klatrere, og så er det jo gøy at de kan være såpass ulike så like som de egentlig er.

Mia sa...

Oj, oj, ikke flere altså ;) Hvilken enormt lang liste, dette blir verklig himmel på jorden :)

Grønn fryd hos Monique - sa...

Å du verden! Jeg har fortsatt mye å gå på, ser jeg (gubben her syntes visst det ble nok med tre stk. som jeg kjøpte på salg ifjor... men det var jo de aller første her i går'n!)

Jeg ser frem til din bildekavalkade utover sommeren!

stallnilsen sa...

Klematisene er så nydelig, æ har bare en, men tenker på og kjøpe mæ flere, lykke til videre med dine klematiser, hilsen Lisbeth :)

Lagrene sa...

where can I buy a clematis motna Elizabeth in Norway.
Lawrence

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails