VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)mandag 7. februar 2011

Gode bøker om Klematis

Jeg har vel nevnt det før, men gode ting kan ikke nevnes for ofte.
Jeg har tre bøker om Klematis, og de er virkelig gode. Jeg er kjempekresen på bøker, men disse her har jeg blitt ordentlig glad i.
Boken på bildet over ‘Clematis og andre klatreplanter’ skrevet av Flemming Hansen. Samme Flemming fra Clematisdanmark, som selv har en utrolig vakker hage fyllt av vakre klematis.
Boken gir en god oversikt over Ulike sorter, dyrkning, beskjæring, formering, sykdommer… Ja I det hele tatt en lettlest og oversiktlig bok.
Denne selges på mammutsalget I år så jeg til 129,- Så løp og kjøp!
Hagen august 2010 050
Cl. ‘roguchi’
Tips:
Jeg vil også dele et tips som Flemming ga oss når vi var på besøk I hans hage. Vi snakket om plantedybde, og I min hage med mye sten og fjell er det ikke alltid lett å få planten 10 anbefalte cm ned under jorden. Men hele hensikten er å få friske greiner ned under jorden slik at planten har noen friste greiner å skyte fra som f.eks ved visnesyke ol, ikke pga frost ol… (som jeg trodde) Han mente det skulle være mulig legge den ned på skrå I et plantehull, slik at planten ble nesten liggende vannrett under bakken… Jeg har prøvd, og håper på det beste. Og da var det jo ikke noe problem å få både 10 og 20 cm av de friske greinene under jorden. Og røttene, ja de kan jo krype vannrett på skrå eller nedover slik de føler for. Jippi, for lure triks!
 
Daftø juli 2010 030

Den store boken med rosa perm er selve bibelen; “An illustrated Encyclopedia of Clematis” av Toomey, Leeds & Chesshire. Selv Flemming omtalte den boken som “Klematisbibelen”
Og den lever virkelig opp til dette kallenavnet. Her finner du I grunn alt om Klematis, og 300 sider med utallige sorter, hvor man finner mye fakta rundt hver sort. Slik som hvilken beskjæringskode sorten tillhører, farger, høyde, og anbefalt vokseplass. I tillegg er det 8 mindre kapitler på totoalt 100 sider med annen info.
En virkelig godbok. Og man bør helst sitte unna dataen eller være langt unna et gartneri, for her er det mange fristelser som er lette å falle for.
Jeg har bestilt de fleste av mine sorter hos clematisdanmark og de har vært superfine planter. Det gjør det superenkelt å bestille, farlig, farlig! men moro, moro!
Fjellbacka 2010 059Fjellbacka 2010 057Fjellbacka 2010 060
Cl. ‘viorna’  eller ‘addisonii’ Litt like de to sortene…
 
Boken til Matz og Cidergren  Klematis-‘över 100 utvalde sorter’ 
Her finnes det informasjon om dyrkning, sykdommer, vanlige feil (den er jeg glad i), formering, og så er det fyldig informasjon om de ulike gruppene, og sorter innunder der.
Han sier blandt annet at veldig mange Klematis kan plantes med fordel I skyggen.
Han skriver: “erfarenheten har visat att också de storblommiga hybriderna I de flesta fall trivs lika bra I skuggiga som soliga lägen. Det gäller framför allt ‘Nelly Moser’ och liknande varianter, vars färger bleknar väldigt om de står I full sol. Vil man behålla de kraftigare färgnyanserna ska man hitta ett halvskuggigt eller rentav skuggigt ställe till de här sorterna”
Gjett om jeg ble glad? Jeg har jo forholdsvis mye skygge I hagen og I beste fall mye halvskygge…. Men jeg får en sørvegg nå, på den nye grillstuen, Gleeeeder meg!!!

Klematis 013
Cl.’fusca’

Alle disse tre bøkene er vel verdt en plass I bokhyllen.


Han god dag.
Klem fra

4 kommentarer:

liven sa...

Er så glad i klematiser jeg!
Har dessverre ikke så mange igjen nå.....så tusen takk for tips! Her har de vært utsatt for visnesyke....bl.a.....men prøver på igjen!

Ha en fin februarmåned...nå går det mot vår :o)

Frøken Solhat sa...

Fantastiske bøger de to af dem jeg også har......Biblen og Flemmings egne. Kan der ud over anbefale "Trouble Free Clematis - The Viticellas" af John Howells også hvis man er vild med Viticellaerne som jeg er :0)Her undgår man den lidt træls visnesyge der ofte rammer de stor-blomstrende.

De første knopper er begyndt at svulme på "Princesse Alexandra" derude nu....det bliver fest når vi når et par måneder længere hen.

Stort mandags Knus Dorthe

Fru Friis sa...

Hmm... måske jeg snart skal investerer i en Klematisbog, så jeg kan blive lidt klogere! Jeg har flere klematis men mangler stadig den helt store succes, så noget må kunne forbedres. Jeg må en tur til boghandleren!
havehilsner fra fru friis

anne - moseplassen sa...

spennende bokanbefalinger. Den klematisboken som er på mamutt har jeg lurt på, flott å høre at den er god.
Og hyggelig at du likte vasepraten :)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails