VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)lørdag 1. januar 2011

En flott kar

Med hjelp fra snille, dyktige Anne fra Moseplassen har jeg fått på plass en ny teller. Ikke at det er så viktig med hvor mange som er innom siden min, men det er jo litt artigere å skrive om man vet at noen er innom iallefall… Telleren sist hadde et høyere tall enn det denne her viser nå, men pytt, pytt, det spiller ingen trille. Nok en gang igjen Anne; “Tusen takk for hjelpen” Hadde det ikke vært for deg og din flotte samling av bloggtips, ja da vet jeg ikke om jeg hadde fått til dette her…
Imens jeg leter I bildearkivet etter min Frøken Frost (nok en gang ny konkurranse fra Anne på moseplassen), har jeg lyst til å vise dere denne karen her… Vet ikke hvorfor jeg har gjort den til en ‘han’… men føler liksom at dette er en hannplante… rart… Kanskje fordi han liksom er litt skjeggete? Også er han litt tøff kanskje…? Iallefall når han står blant de hvite mer sarte orkideene… “Broren”, en litt lysere kar, har et sortsnavn alla ‘King Arthur’ eller noe sånt, så det kan ha noe med det å gjøre… Da har han jo flotte gener da, om broren er konge... Ikke rart han reiser seg høyt og stolt, til glede for meg.
Jeg er så heldig (jeg, ikke lommeboken) og har verdens beste blomsterbutikk I nærheten. Butikken kreativt blomsterverksted på Gressvik. De som jobber der er oppriktig interessert I blomstene og deres historie og egenskaper. Jeg kan bli der og høre I evigheter, om alle deres egenskaper og historier. Jeg burde tatt med pann og papir, hi, hi. Og ikke minst er jo det jo moro å vite litt mer om husets nye beboere også.
 
bloggebilder 015
Jeg synes han er en skikkelig flott kar iallefall. Slektsnavnet er Paphiopedilum en slags tropisk orkide. Sortsnavnet på denne karen er ukjent for meg. På engelsk blir den puttet innunder gruppen ‘the lady slipper orchids’
‘Fruesko’, eller også ‘venus’ her blir den kalt av noen her hjemme. Men søk på disse får frem andre planter. Søk på ‘venus’ får f.eks frem en kjøttetende plante. En video på youtube viser en plante (‘venus’) som spiser en stakkars bie…
 
bloggebilder 019
 
Denne karen her prøver å etterligne egenskapende til en kjøttetende plante, men er langt snillere. Og den gjør det ikke for å være slem, men for å bli befruktet.
Den lokker fluer ned I “sekken” sin med litt lokkemat/saft, og så MÅ fluen klatre opp bak den hvite utstikkeren øverst for å komme seg ut, og på vei gjennom der bestøves planten av fluen som sniker seg ut gjennom den trange passasjen. En luring, ikke sant?
Fascinerende hvordan planter kan innrette seg.
 
bloggebilder 007
Han er flott fra alle kanter denne karen.
bloggebilder 010
 
Selv når han snur ryggen til…
bloggebilder 003bloggebilder 003bloggebilder 011
 
Ja, hva kan jeg si annet enn; “Jeg er forelsket
 
bloggebilder 021

Så han skal få det stellet han krever. Lyst, ikke direkte sol, holdes jevnt fuktig. Og etter blomstring settes han til hvile litt kjøligere 12-14 grader og litt mindre vann, for å fremme ny blomstring. Når han tas inn I varmere rom og vannes mer, vil han kvittere med nye blomster… Håper jeg iallefall…

For dette ble jeg også fortalt; At for å få gjenblomstring må man tukte planten litt. For blir den for bortskjemt, nei da har den det så godt at den ikke gidder å bry seg om å blomstre og sette frø (akkurat som den tenker at “slik kan jeg leve for alltid” liksom…). Men når den nesten har holdt på å dø, og så plutselig for litt stell igjen, ja da bruker den sine nye krefter på å sette nye blomster for å igjen prøve å sikre arten. For gjennom blomsten blir planten bestøvet, og danner frø for neste generasjon skjønnheter eller noe sånt… I det frie liv iallefall.

bloggebilder 009bloggebilder 012bloggebilder 014

Det beste eksemplet som jeg vet om på dette er jo egentlig georginene, dahlia og erteblomsten lathyrus. Det eneste planten vil egentlig er jo å sikre neste generasjon ved å danne frø. Plukker man blomstene vil planten stadig lage nye blomster for å danne frø… og vi kan plukke enda flere blomster og lage vakre buketter… og planten jobber igjen desperat og lager nye knupper som den vil skal lage frøm en som vil kommer til å plukke, og slik kan vi “krangle”… Helt til kulden sier stopp. Og til neste vår/sommer er det på’n igjen. Og gjett om jeg gleder meg til den krangelen.

Da skal jeg lete mer etter frøken ‘Frost’

Ha en god kveld

Klem fra

10 kommentarer:

krepsemor sa...

Oj! Den var skikkelig stilig, faktisk =) Flott farge, og fasong! Jeg skjønner godt at du er forelsket i denne karen!
Jeg har liksom ikke turt meg på andre enn den vanlige Phalaenosisen, men har lyst å prøve! Heldige deg som har en sånn blomsterforretning med gode kunnskaper om det de selger, i nærheten!

Mari Anne sa...

Helt enig med deg, dette er en maskulin blomst. Har ønsket meg en sånn lenge og nå som jeg har en god oppskrift på stell tror jeg jammen jeg skal skaffe meg en jeg også.

Frøken Solhat sa...

Facinerende hvordan planterne på forskelligvis er afhænige af inserkterne omkring dem. Super flot er den :0)

Margrethe sa...

Tenk å kunne glede seg til en krangel! Men jeg er helt enig! Og selv om min hagefølelse enda ikke er der, så åpner jeg "minneboken" og kjenner at den bare ligger i dvale.
Så heldig du er med en slik blomsterforretning i nærheten.

New Dawn sa...

Helt klart en kar dette her - på et av de første bildene synes jeg han var veldig lik Yngve Hågensen :-) hahaa :-)))))

liven sa...

For en stilig type :o)
Ønsker deg et flott nyttår....og et godt hageår :o)

Mia sa...

Läckra manfolk är alltid välkomna, har inte mött honom där förut..Stilig.
Ha en fin fortsättning på det nya året:)

anne - moseplassen sa...

Hei :)
Flott fyr!
Grattis med teller
takk for gode ord :)

Jeg ser telleren jeg, øverst til høyre?
Jeg ser du har noe nederst på siden til "freebloghitcounter"? er det den som sluttet å funke, eller?

Alternativ er forresten å bruke teller fra http://www.statcounter.com/ den tror jeg ikke det er noe krøll med, og der tror jeg du kan stille starttallet sjøl, om du husker hvor den gamle var før den tok kvelden.

Linda sa...

Krepsemor: Ja den er flott, og vel verdt et forsøk. Er ikke verre enn den vnalige orkideen vil jeg tro... Nå har den takket for seg, og stedt til hvile på vaskerommet, hvor det er lyst og litt kjøligere, så få vi se....:)

Mari Anne: Å ja denne kommer du ikke å angre på å ha i huset:) Lykke til med jakten og stellet:)

Frøken solhat: Ja det er fascinerende hvordan ting henger sammen:) Og hvordan alt i naturen har sin rolle:)

Margrethe: Jeg har blitt litt bortskjemt med flott service og mye kunnskap, så jeg kan knapt gå andre steder og handle blomster til "innebruk":)

New Dawn: Jammen har du rett, he, he:) Det kunne jo blitt kallenavnet på min:)

Men denne her er vel litt flottere?

Liven: Jepp, stilig kar:) Og godt nytt år til deg også:)

Mia: Godt nytt år, gleder meg til myyye spennende i hagen dette året:)

Anne: takker for dine uvurderlige tips. Ser ut som jeg må være logget helt inn i blogger for å se telleren... Ja, ja så veldig viktig er det jo ikke, men det er jo hyggelig å se om noen gidder å titte innom:) Og ja, det er den nederst på siden som plutsleig har blitt borte i løpet av julen... aner ikke hvorfor...

Stor klem til dere alle, og jeg og "yngve" takker for hyggelige hilsner. Yngve rødmer nesten av all rosen:)

Claus Dalby sa...

Kære Linda - fantastik blomst og billeder. Naturen er der underfuld.

Godt nytår.

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails