VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)onsdag 3. november 2010

Våre porter

Jeg vil takke for alle deres besøk og hyggelige kommentarer på stuen min. Jeg har benyttet grå høstdager (og noen fine dager) til å få gjort masse inne. Det er et mål denne vinteren her. Straks begynner vi å pusse opp rommet til sønnen vår, litt mer stæsj på jenterommet og så endelig stuen i andre etasje… Dette gleder jeg meg veldig til. Men i dag var det godt å endelig få stullet litt i hagen. Men listen over ting jeg skulle gjort, og som enda må gjøres er lang… og jeg visste ikke hva jeg skulle skrive om, derfor ble jeg glad da Mia skriver om ukens tema som Maria presenterer, så jeg hiver meg på. Godt å komme igang å skrive om hagen igjen:)
Vi har to porter i vår hage. En ved innkjørselen, den blå, og en ned mot svaberget og vannet (hvit). Begge har min samboer snekret for snart 13 år siden. Jeg er veldig glad i porter. Den blå synes jeg bringer farge i hagen om vinteren. Om våren vokser det blå scilla rundt porten. Det har fra gammelt av stått en ‘Flammentanz’ ved portstolpene. På grunn av bygging av garasjen måtte den desverre bøte med livet… Men i sommer plantet jeg en ny ‘Flammentanz’ på den ene siden, en ‘New Dawn’ på den andre siden, samt en Cl. ‘Hagley hybrid’ sammen med ‘New Dawn’. Det er ‘flammentanz’ som har strekt seg lengst i løpet av denne sesongen. Men siden den står på sørsiden, vender hele tiden stilkene utover (mot solen) og jeg må binde dem inn stadig vekk. Så et tips er: Når du skal plante ved en rosebue, plasser helst ikke planten på sørsiden av buen.
Kanskje heller en rose på nordsiden, og en klematis på sørsiden? Om det er en sterktvoksende rose vil den mest sannsynlig strekke seg helt rundt uansett…
Jeg har ikke mange bilder av porten, for det har ikke akkurat vært så fint rundt den i år… Ikke er jeg fornøyd med innkjørselpartiet heller… Men Rom ble ikke bygget på en dag sies det.
bloggebilder 006

Porter kan som sagt gi farge til hagen, dele av rom, og ønske velkommen. Står porten på gløtt med en lykt ved siden av, så er det en ekstra hyggelig velkomsthilsen. Porten vår fikk jeg inspirasjon av et ‘Hagen for alle’ blad i 1999. Jeg har abonnert på bladet helst siden 1998, men dette ene bladet var den som i starten inspirerte meg mest. Der stod det et bilde av en blå port, med oransje honningblomst/urt (tror jeg den het…) Jeg fikk porten og blomsten står nå i mitt blå hjertebedd, etter mange år i krukke ved porten. Den vil bli den eneste krontrasten i det blå beddet… Det er iallefall planen…

Jeg var jo så utrolig heldig å få besøke Claus Dalbys hage i sommer, og etter et besøk der vandret venninnen min og jeg etter tips fra Claus, rundt i Århus kolonihager. Masse inspirasjon og maaange vakre porter. Jeg lar bildene tale for seg selv:

Århus juni 2010 321

Århus juni 2010 322

Århus juni 2010 323

Århus juni 2010 340

Århus juni 2010 327

Århus juni 2010 337

 

Jeg synes alle portene ønsker velkommen på sin særegne måte.

Til våren skal jeg på ny hage-venninnetur. Gleeeder meg!!! Denne gangen håper jeg også på et besøk innom kolonihagene i København. De har jeg hørt skal være veldig fine. Og tenk sååå mye inspirasjon på et sted. Jeg må innrømme at mens jeg gikk der i kolonihagene i Århus, at det er den eneste gangen jeg har vært litt glad for min lille hage. For det er jo utrolig hva man får til på liten plass. Det er virkelig kolonihagene et bevis på.

Men drømmen om en større tomt vil nok aldri blir borte, desverre… Se her, vilken fordums drøm ‘Linecas have’ viste oss i går. Tenk å ha en slik hage, vandre rundt og nyte…sukk:) Litt jobb må gjøres først her, men jeg klarer helt gjennom Linecas bilder å se for meg hvor flott denne hagen må ha vært, og kan igjen bli…

Jeg ønsker dere en flott dag. I dag skinner endelig solen litt igjen, og jeg har benyttet noen timer til å rydde litt i drivhuset. Jeg må innrømme at det gikk litt fort når det første frostnettene kom…

Klem fra

10 kommentarer:

Lineca sa...

Oj grinder ja. Ja det er noe jeg har tenkte en brief tanke å se på i vinter. Mangler flere grinder i hagen og de skal jo helst være dekorative da.
Så koselig du lenket innlegget mitt. Takk for det.
Var innom deg i går og men hadde ikke tid til å kommentere da. Så fin stuen din har blitt.=)

New Dawn sa...

Flott blåfarge på den porten. Det minner meg på at min far har en smijernsport med familienavnet på liggende i kjelleren som jeg kunne få :-)
Jeg har ingen naturlig plass til å ha en port, men jeg kunne kanskje plassere den en i hagen og la roser og klematis slynge seg rundt.
Må bare finne en egnet plass.

liven sa...

Hei Linda!
Koselige porter du har i hagen din...heldige deg!!
og flotte porter du viser under her også!
Tenker kolonihagene i København er fine......kunne vært kjekt med en tur dit!

Ønsker deg fine novemberdager :o)

Lisbeth sa...

Det er nogle fine porte du har i din have, der er noget helt specielt ved at gå gennem en låge også selvom man kan se hvadder er på den anden side:o) Jeg kan ikke være med her for min låge er grim, men jeg har for længe siden skitseret et oplæg til en ny, men min mand har ikke lige haft den opgave som første prioritet;) Jeg elsker også at gå rundt i en kolonihave der er så meget inspiration at hente.

Grønn fryd hos Monique sa...

Takker så mye for at du viser frem mange fiiine porter her! Bra at du hadde med kamera på den turen til kolonihavene : )
Veldig lurt tips, forresten, det med hvilken side en rose bør plantes ved en port, de færreste ville vel tenkt over noe slikt på forhånd.

Helga Sofie sa...

Wow! Jeg har to porter på oppgaveblokken, ikke at det haster så veldig - men nå ble jeg inspirert! Tusen takk

Bente sa...

Så fine porter dere har! Godt gjort at de har holdt seg så fine etter 13 år.
Kjempefine porter fra Claus Dalbys blogg også.

Ser for meg at det er vakkert om våren, med den blå porten, og scilla rundt omkring.

Klem fra Bente

Ninni sa...

Et lite fravær, og vips er det store forandringer hos deg. Stuen din, sukk - sååå lekker! Du er jo bare utrolig kreativ og flink. Lampene du fant på loppis ble kjempefine med spray og lekre lysmansjetter.

Du er nå bare snill og god Linda, tusen takk for at du tilbyr deg å dele Black Adder. Tenk så frekk å ikke sette frø da! Men nå skal jeg sannsynligvis til Danmark i juni, så da skal jeg prøve å få tak i Addern der.

God helg til deg og dine, Linda!

Ninni sa...

Glemte jo helt portene, den blå var knallfin! Så vidt jeg husker passer den perfekt til inngangspartiet ditt :)

Tonerose sa...

SÅÅÅÅÅ lekker stua di er blitt!! NYDELIG!! ...nå har du all grunn til å være stolt av deg selv, tipper det er herlig å slappe av der inne nå. Har selv lyst til å freshe opp litt her hjemme selv, men så var det det å ha tid til alt.. Men men, det kommer! :o)

Lekre porter dere har! Jeg kunne ikke vært mer enig med deg, jeg synes det er så kos å komme et sted hvor man har port inn i hagen. Men jeg synes det er overraskende få vanlige hus som har det. Det er jo så koselig!! :o) Deilig med en mann som er så nevenyttig, at han snekrer porter til og med! :o)

Så gøy med ny hage-venninne-tur til sommeren igjen, tipper dere storkoser dere masssssevis. Gleder meg til å få ordnet litt ute, har fortsatt litt løk som jeg enda ikke har fått satt - også krysser jeg fingrene for at det blir litt varmere noen dager så dammen min tiner opp igjen.. Hadde sikkert ikke vært dumt å fått opp fontena/pumpa og vannliljene for vinteren!! :o)

Ønsker deg en vidunderlig helg!

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails