Nå er det vel på tide å oppsummere sesongen litt.
Jeg føler at i år har det skjedd mye nytt på hagefronten, og mange prosjekter har vært i gang.
Ikke så mye nytt i hagemiljøet kanskje, siden vi skal bygge grillstue på en sentral del av tomten. Men gjett om planene er i gang. Jeg planlegger masse rundt grillstuen hele tiden, og gleder meg til å få det utført. Garasjen er full av kasser, og mosekledde lysestaker, greiner som skal flettes til gjerde, dusj til hagen osv. Samlegenet har virkelig jobbet i sommer. Så det skal bli spennende å få ting på sin plass.
Men i drivhuset er det gjort nye erfaringer, og kjøkkenhagen er nye ting prøvd, og ikke minst har jeg sådd mye denne sesongen.
Men jeg sørger ikke over at sesongen går mot slutten, for nå er det overflod å høste inn. Veldig gøy, og så begynner så smått en ny sesong, med løkplanting, så det er bare å glede seg. For det skjer myyye i hagen en god stund enda:)
Jeg starter med potetene, for de høstes inn til middag hver dag nå. Og de smaker så godt.
Det har blitt mange og store, flotte poteter.
Enda jeg ikke hyppet dem engang… for det ble det liksom ikke tid til det plutselig...
Men potetene er store og fine likevel.
Jeg hadde kanskje fått enda flere om jeg hadde hyppet, for da hadde det dannet seg flere poteter, men det er mange nok likevel.
Poteter kan brukes på mange måter.
De mest vanlige her i huset er;
enten helt klassiske kokte poteter, med et dryss av persille på,
eller skåret opp i båter, med olivenolje og salt på (gjerne rosmarin også),
eller potetsalat.
Jeg har fått et ønske fra noen om å dele oppskriften på min potetsalat; så her kommer den
Basisoppskriften er slik:
10-15 poteter.
Jeg skreller potetene og skjære de i terninger før jeg koker dem. Både fordi det er enklere å skjære opp før koking, og de koker raskere.
Når de er passe kokt (går bare noen minutter) legger jeg dem på en fjøl til avkjøling under et håndkle,
saltes og pepres.
Saus:
Et beger rømme, lett eller seter (jeg foretrekker seterrømme)
(noen ganger bruker jeg en boks matfløte (kanskje ikke hele) i stedet for rømme)
En pakke vanlig majones
2-3 ss saft av sur agurk
ca 10 sure agurker i biter (eller litt etter smak)
og dill
Noen ganger servere jeg den slik, men
Ulike varianter er:
(som tas i sausen)
1. Ha opp i purreløk skåret i ringer (f.eks 2 stk)
2. Ha opp i en skje sitronsaft, litt sukker, 1 ss sennep (jeg bruker en litt søtsterk type) og løk i små biter.
Poteter, Majones, sur agurk, samt kraften til agurkene og dill er fellesnevnerene,
og rømme, fløte, sennep, purreløk eller løk er variabler:)
Det er bare å prøve seg frem til hva en liker best. Potetsalat fra butikken er ikke lenger akseptabelt her i huset…
Hva jeg bruker kommer litt ann på hva jeg har, og spesielt i disse dager, hvor det finne blandt annet masse løk i hagen.
Purreløken er fra butikken i våres. Den kvitterer med blomster. Så her kan jeg ikke høste fra hagen, men det skal jeg gjøre til neste år.
Også knuppene har lenge prydet beddet, og skapt litt morsomme blikkfang synes jeg. Så purreløken kan nyttes til mer enn mat.
I dag er det første skoledagen, rart å sende ungen avgårde på morgenen, men godt med rutiner igjen:)
Nå må jeg lage middag, denne gangen med ovnstekte båtpoteter:)
5 kommentarer:
Så moro med kjøkkenhaven din som gir deg så god avling :) Hjemmelaget potetsalat med hjemmelagete poteter må jo være supergodt :)
Jeg er overlykkelig over cherrytomatene jeg fikk som urotete stiklinger tidligere i sommer, de klarte seg og har nå mange små grønne tomater :) Dette har gitt mersmak. Neste år skal jeg prøve meg på mer :)
Tingene du samler til hagestuen ser så sjarmerende ut, det kommer til å bli knallfint, det er jeg helt sikker på :)
Der er ikke noget mere fantastisk end at kunne høste sine egne grøntsager :0)
Er sikker på det bliver godt med alle dine små fund når de kommer på plads med tiden.....elsker kasserne :0)
Knus Dorthe
Ninni: Veldig moro med innhøsting i hagen. Tomater er jo også super godt:)Det er det som er så fint med hage, det er alltid noe nytt å prøve og ingen år er helt like:)
Frøken solhat: Så sant så sant. Gleder meg til å skape et nytt miljø i hagen, og et nytt bedd skal det også bli, samt klatreplanter her og der:) Kassene er jeg sååå glad for, så de skal jeg ha under tak så de ikke blir mer enn nødvendig ødelagte...
Ha en god hagedag i morgen.Klem
Det er dejligt når man høster sine egne grøntsager og dine kartofler ser dejlige ud. Uhm bliver helt lækkersulten efter kartoffelsalat:0) det er spændendee ting du har til grillstuen
Legg inn en kommentar