VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)søndag 11. april 2010

Min deltager til konkurransen Frøen Vårfryd, blir Frøken "hvordan lukter du?"

 
Nå har '>blåveisen (Hepatica nobilis) endelig kommet. Blåveisen er et av de tidligste og fineste vårtegn synes jeg. De dukker opp på en tid da de fleste av oss lengter etter varmere vær, og det er fristende å ta med seg en bit av våren inn. En nyplukket bukett med blåveis i et lite glass på kjøkkenbordet minner oss om den fine tiden vi går i møte. Jeg har lett for å finne den og syntes jeg skimtet en knopp i forrige uke. Men nå er de kommet mange. Tepper av blått. Hvem husker ikke sine blåveissteder fra barndommen?
 
Bildet jeg ønsker å ha med i Frøken vårfryd konkurransen som Anne på moseplassen har utlyst er dette “hvordan lukter du?”:
 IMG_1002

Trykk på bildet og se liste over andre deltagere, og for å melde deg på konkurransen selv:)
 
 IMG_6281 IMG_6283
Jeg elsker også sangen Blåveispiken skrevet av Arne Paasche Aasen, og kan jo ikke snakke om blåveis uten å nynne teksten til den.
 
Jeg gikk og ruslet på Ringerike
de stille stier jeg sjelden går
Da kommer mot meg en liten pike
en lubben unge på fem, seks år
 
Hun bærer blåveis i sine hender
den første hilsen fra jordens muld
-hun møter meg som en venn hun kjenner
og står og smiler så tillitsfull
 
Hun spør meg barnlig om jeg vil ha dem,
for hun har plukket dem netopp nå,
så hvis jeg vil kan jeg bare ta dem
si’r hennes øyne, de store blå
 
Så god en gave har ingen gitt meg,
som denne dunbløte barnehånd -
hun får no’n penger så hun kan kjøpe
til sine lokker et silkebånd
 
Hun løper fra meg med takk i blikket,
hun danser lykkelig på vårens vei.
Hun løper fra meg… og aner ikke
at det var hun som var god mot meg.
 
IMG_6271 IMG_6267 IMG_6266
 
Selv om jeg ovenfor skriver om vakre buketter av blåveis, er Blåveisen fredet og man oppfordres til å ikke plukke den. Etter blomstring bøyer blomsten seg ned mot jorden og de formeres med hjelp av maur.  Blåveisen trives i varme lier, men kan også vokse i granskog. Frøet spirer, men det komme ringen blomstrer det første året, heller ikke det andre, det tar minst ti år, av og til hele femten år før blåveisen blomstrer. Så om man ønsker å plukke blåveis så kan man plante egne planter i hagen, og ta dem da ikke fra naturen, men kjøp hos en faghandler. I hagen vil de ha kalkholdig jord, og bruk gjerne litt skjellsand. Blåveisen kan bli veldig gammel, og det bøter jo litt på at de kommer sent i blomst. Noen steder er plantene  både 50 og 100 år gamle.
Min sønn og jeg snakket om det etterpå, og jeg lover at vi kun har tatt bilder av dem etter det:)

IMG_6300


Ønsker alle en god vår, og gleder meg til å følge med på vårens utvikling rundt på bloggene

                                                                                                Klem fra

11 kommentarer:

Anne (Moseplassen) sa...

nydelig liten sak det der :)
Kjempehyggelig at du er med på konkurranse Linda

Linda sa...

Takk takk:)
Hmmm skjedde noe med koblingen til bildet, dere som vil se deltagere og evt melde dere på; trykk på konkurranse logoen istedet:) Klem

Tonerose sa...

Så HERLIG det bildet var!! :o)

En flott kandidat du har med, blåveis er jo bare så vakre. Nydelige bilder! Må se å finne meg en kandidat etterhvert jeg også..

I dag var jeg og lillegutt på Jula, og drivhuset på 5kvadrat var jo ypperlig størrelse!! Men, platene var veldig tynne - kan umulig ha vært 4mm som på plantasjen, virket mer som nærmere 1! Hm. Hva anbefaler du? :o)

ojoj, jeg tror jeg får drivhus til bursdagen min!! gleder meg STORT!! :o)

Hjertelig takk for all hjelpen!

IngunnBW sa...

Trallalalala lalala...jeg husker godt Blåveispiken fra Reiseradion da jeg som barn var på hytta i sommerferiene :) Så nydelige bilder, og den gode gutten din var jo bare helt skjønn der han snuser på blomstene

Tonerose sa...

Så snill du er!! Tusen takk for alt du har sjekka!! :o)

ja, 1,5 hørtes veldig riktig ut. Virka særdeles tynt, og det hjelper jo lite at reisverket virket kraftig når platene var så tynne. Og som du sier, drøye tre kvadrat kan fort bli veldig lite... Hm. Virka veldig bra det grønt fokus som du har funnet, 6mm er jo betydelig tykkere!! :o)

hmm, ikke enkelt detta! Også nå er jeg jo blitt så klar for drivhus! hihi.

Tidligere har jeg hatt en liten drøm/plan om å bygge selv, dvs av gamle vinduer etc. Kanskje jeg skulle sagt til mannen min at jeg ønsker meg bjelker, plast til tak etc? jeg fikk noen flotte brukte vinduer i fjor, som jeg har hatt veldig lyst til å bruke. Og det er jo en del jobb å montere ett ferdig drivhus også, så kanskje det ikke blir såå stor forskjell? hihi. Hvordan gjorde dere det men monteringen i bakken forresten? Grave og støpe? hmm, men du har jord inne? mente jeg leste at du ikke hadde festet det helt rundt heller, for å slippe inn vann til plantene? hmm.. ikke godt å vite hva man bør gjøre som grunnarbeid,jeg må sjekke masse på nettet tror jeg! :o)

Hadde jo vært stilig med vinduer med sprosser (de jeg har er doble, så ganske bra isolerende) og plast på taket, male det hvitt og kanskje ha litt murstein i bunnen..?

hmm.. HJERTELIG takk snille deg!

CasaGroth sa...

Herlig bilde av pjokken din Linda, du er flink til å ta bilder du :)

Ha en fin kveld-

Klem

Tonerose sa...

øj, hagemesse på liseberg?? hmmmm! :o) "må ikke friste..." hihi.

ja, jeg tror absolutt hjemmesnekra kan bli stilig. Men tar såklart litt tid, men det er det nok verdt! Tar vel mye tid å montere vanlig drivhus også, så. Jeg leste at du (veit ikke hvor mange ganger jeg har lest drivhus-innlegget ditt nå, det er jammen ikke få. hihi) Heldige deg som fikk ferdigmontert drivhus!! DET hadde vært noe det! *sukk* Men, jeg skal nok klare å få til noe! Om det blir bursdagsgave får jeg forhåpentlig hjelp til å sette det opp også...! Jeg krysser fingrene!

Det er det jeg har lest meg til også, at de anbefaler å grave og støpe i hjørnene, for stabilt feste. Men jeg synes jo det ville vært stilig med en liten mur nederst på drivhuset, og da må jeg sikkert grave mer enn bare hjørnene.. Dette må jeg lese mer om! :o)

I drivhuset virker det veldig greit å ha jorddekke, slik at man kan ha en del planter rett i jorden - men som du sier, jorden blir jo sliten etterhvert og krever mat! Men en mulighet er å plante noe (feks drueplante etc), og etterpå legge store steinheller eller lignenede på gulvet, da blir det jo litt "ryddigere". :o) Gleder meg til å følge med hvordan det blir i drivhuset ditt i sommer, med planting rett i jorden for første året!

Jepp - det blir nok snekring tror jeg! (hjelp!) hihi. Nå skal jeg surfe på nettet etter "muring"! :o) Hmm, burde kanskje sjekke om slikt byggeprosjekt krever noen søking el.. Hm. :o)

Frøken Solhat sa...

Skønne, skønne billeder Linda. Kan godt forstå dit valg. Den blå anemone er super smuk. Jeg har den ikke i haven endnu den ægte, jeg hat købt de noget billigere Balkan anemoner. I Danmark er den blå anemone meget sjælden i naturen....og dermed også fredet. På planteskolen koster de en halv bondegård så det skal over vejes om jeg kan nøjes med de andre .........;0) Nok ikke!!!!!

Kathrine sa...

Dette er en flott kandidat! Og så har du laget et nydelig innlegg også.

Lykke til:))

Tonerose sa...

Nå er jeg skikkelig spent på prosjektet i hodet ditt! :o) gleder meg til å høre om det!! (neida, jeg finnes OVERHODET ikke nysgjerrig!) hihi. Også du som har det så flott i hagen din - det blir nok et spennende prosjekt!!

Jepp, nå tror jeg at det blir bygging! øjøj. Men jeg veit ikke helt om det blir mursteinsmur i bunnen eller ei, kanskje blir det lecablokker som males hvite som resten av huset? Hm. Jeg må nok tenke en del! Mannen min lurer på hvordan jeg tenker å ha det, og når jeg spør hva han mener sier han bare at han veit vel ikke! :o) Men jeg skal nok finne på noe, har surfet litt på nettet ang muring. Tror iallefall jeg har lyst på en liten mur eller lignenede nederst, evt planker - jeg tror det kommer til å virke litt ryddigere da. Og for plantenes skyld burde det ikke ha noe så si, det blir vel nok lys allikevel! :o)

Nei, nå må jeg måle, tenke og tegne her! Gleder meg!! :o)

HJERTELIG takk for all hjelpen Linda, du er fantastisk!

...Lykkefund er forresten helt herlig de dagene den blomstrer - og du og du for en voksekraft de har! Mine to, som er plantet i "grotta" ved dammen, har kun stått der i to sesonger, bildet er fra sesong nr 2!! Gleder meg til sommeren, da dekker de ratt hele "grotta"! I fjor plantet jeg en til et annet sted, er jo helt fantastiske til å dekke rosebuer etc, iogmed at de vokser så raskt (jepp, jeg ønsker en frodig hage, og eier ikke tålmodighet. Derfor er det perfekt med slike planter!)

Håper du har en HERLIG dag!

Linda sa...

Takk alle sammen for hilsninger:) Moro med slike konkurranser, for da møter men nye blogger og bloggere:) Som man kanskje ikke hadde kommet over med det første:) særlig for meg som er ny, så er det en fin anledning å møte dere som har vært her en litt lengre:)

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails