VELKOMMEN

I denne bloggen vil jeg først og fremst skrive om mine hagedrømmer. Selv om vi har bodd i huset vårt i 13 år, er det fortsatt flest drømmer i hagen min. Det er først de siste to årene som ting har løsnet litt, og ting har begynt å realiseres. Interessen og planleggingen startet i grunn i det øyeblikket jeg oppdaget at jeg hadde fått min egen hage:) Jeg er meget interressert i hage og alt som har med det å gjøre. Kommer til å skrive om drømmer... ulike prosjekter og planer, ideer og gjøremål. Jeg har ingen erfaring med å blogge, annet enn å ha fulgt flere bloggere i en stund. Så det vil nok være stadig forandringer i min blogg til den blir slik jeg ønsker. Siden min samboer absolutt ikke er interessert i hage (med dog veldig tålmodig), og jeg er over middels interessert, skal det bli veldig artig å "møte" andre hageentusiaster:) Legg gjerne en kommentar om både blogg og innlegg, tips mottas med stoor takk:)DrivhusetDrivhuset mitt er min store drøm som er blitt sann:) og ikke minst har det løst noen av de utfordringene jeg hadde i hagen.
Drivhuset ble kjøpt våren 2008, hos Grønt Fokus. Men også Classicum i Sverige kan man finne både drivhus og utstyr. Bobleplasten til å isolere med kjøpte jeg der.Jeg var veldig spent på å få montert drivhuset. Det skjedde mens ungene og jeg var på ferie i Spania. Dag 3 ringte min samboer og sa at drivhuset var ferdig. Det var nesten dårlig gjort, for jeg kunne ikke vente med å komme hjem å se det:)


Før vi kjøpte var det flere ting som ble vurdert; hvilken størrelse?  glass eller isolerplast? Plassering hadde vi fått hjelp av en hagearkitekt til, og det er vi veldig fornøyde med. Selv ville jeg tenkt at det var for smalt å sette et drivhus der han plasserte det. Så noen ganger er det fordel med andres øyne på ting.

Ting vi burde ha tenkt på er vanntilførsel og strøm. Greit å kunne ordne med vann inne i drivhuset eller rett utenfor, så om man har mulighet for en kran er det veldig praktisk, men ikke et must nødvendigvis. Men det forenkler jo noe. Og strøm kan være en ting å tenke på , da man kanskje ønsker lyskilder og varme i perioder. Vi fikser disse to tingene med laaaange hageslanger og skjøteledninger.

Drivhuset fungerer som en romdeler i hagen, som er lang og smal. Vi valgte glass, og glade er vi for det. For det første er det vakkert. For det andre så tar ikke drivhuset så mye av plassfølelsen i hagen, fordi man ser gjennom drivhuset. Glasset er også med på å lage ulike stemninger i den delen av hagen etter hvordan lyset faller ulikt gjennom året. I tillegg får vi verdifull plass på "skyggesiden" av drivhuset. Fordi det ikke blir så mye skygge der, kan denne plassen benyttes til å plante mer planter:) Her har jeg nå plantet hvite Karen Blixen (de bør jo helst stå litt under tak da de ikke tåler så mye regn, men det gikk bra i sommer faktisk. Bare noen røde flekker når de ble som verst våte), og flere hvite blomster og planter med bladverk som matcher, skal være med på å bli en liten hvit hage:) Bildet under er litt ruskete da sukkerertene i "maistangen" er høstet, og mye er på hell. Men det viser hvor liten visuell plass drivhuset stjeler, men heller gir hagen ekstra pynt og struktur:)De to første sommerne har jeg ikke hatt vanningsanlegg i drivhuset. Det har ført til en del jobb med vanning, men jeg elsker jo det og, så det er greit. Men når vi skal reise bort blir det mye jobb for de som hjelper til å passe på for meg. Så i år skal det monteres vanningssystem.
Første året hadde jeg heller ikke automatisk lufteåpner, det hadde vi i fjor, og det hjalp masse. For det blir veldig varmt inne i et glasshus når solen skinner på.

De to årene jeg har hatt drivhus har jeg dyrket, tomater, agurker, squash og paprika. En druestokk plantet jeg i fjor, og det blir spennende å se hvordan det går i år.  Den vil være med på å skape litt skygge, men må nok beskjæres kraftig også.


Jeg har hatt alle plantene i potter i drivhuset. Men i år skal jeg lage bedd. Jeg har ikke fast dekke i hele drivhuset, kun en gang i midten. Jeg skal lage to lange bedd på sidene, og da kan jeg plante urter innimellom tomatene:) Med tomater og basilikum, mangler man bare mozarella'en:) Tror også at det vil lette og gi jevnere vanning, da plantene vil suge vann fra bakken i tillegg.

I vinter har jeg isolert drivhuset med bobleplast. Jeg har overvintret pelargonier og oliventrær. I tillegg flyttet jeg urtehagen min inn der og har nytt godt av de i lang tid utover. Kulden kom jo ikke før i desember. Nesten tre måneder med 20 kuldegrader har nå godt. Og mesteparten lever i beste velgående, det er gøy. Litt tilleggsvarme har jeg hatt og det har gjort susen.


Og med tre måneder med pluss/minus 20 minus denne vinteren, har mine pelargonier hatt det fint her inne:)6 kommentarer:

Ingrid Marie sa...

Nydelig drivhus! Jeg er enig i at glass er penest, og jeg har også spir på taket , datteren min syns det likner en rad seigmenner og med en påskehare i hver ende, men min mann syns det er som klippet fra goth city og bare venter på at batman skal sette seg på taket. ( Han ble ikke konsulert angående takpynten.)
Gleder meg til å følge med bloggen din videre:)
ingridm

Fru Friis sa...

Sikken et dejligt drivhus, - det ligner nemlig meget mit!! ;o) Spændende at bobleplast kan holde så godt på varmen, jeg har overvejet det, men ikke fået det gjort - men måske næste vinter!!

Hus og Hage sa...

Hei.
Jeg har selv et drivhus,og i fjor vinter valgte vi og holde huset oppvarmet med vifteovn spesiellt laget for drivhus. Strømregningen ble et sjokk, hele 30.000 så i vinter har vi valgt å ikke bruke varme, noe som resulterte i at alle blantene strøk med. du benyttet bobleplast, og isolerer dette godt nok til at strøm utgiftene ikke blir så høye?
Jeg ønsker gjerne å holde varme i huset om jeg finner en løsning som ikke lopper lommeboka helt.

Hilsen
Yngve
Hageentusiast

Ann sa...

Å så vakkert med den mønedekoren på! Kjempegøy med drivhus, jeg hadde veldig mye glede av mitt i sommer og sommeren begynner jo allerede i mars/april når man har drivhus og hva er vel bedre enne det! ;)) Jeg gleder meg allerede til våren, vurderer å flytte på noen busker m.m. som jeg plantet utenfor drivhuset vårt for kun få år siden, liksom så vanskelig å forestille seg at de tross alt skal bli store en dag når de kommer fra gartneriet med tre greiner på, og jeg frykter at det blir jungel hos oss allerede neste sommer hvis jeg ikke gjør noe med det raskt, hi, hi! :)) Drivhus må jo ha dagslys... :Z... men ditt ser ut til å være optimalt plassert med lys fra alle kanter! Ble veldig bra! :))

Stor klem, Ann :0)

Fingerbølla sa...

HerreGuuuud så hærlig du har det i hagen din. Mye vakkert.
Har hatt en stor drøm om drivhus i mange år...og no har eg bestilt et og glede meg heilt vilt t å komme igang. Masse lykke blir det i drivhuset i sommar. Men mye må læres, så no blir det tips jakt framover ei stund.
Ønske deg en hærlig uke.

✿ May-Liss ✿ sa...

Nydelig drivhus! Får jeg spørre om hvilken str. på drivhuset dere valgte å kjøpe?
Mvh May-Liss

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails